Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

'Θωρακισμένοι' οι τίτλοι των επενδυτών στην Ελλάδα

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Βέλτιστη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων


Παραμένει και σήμερα ζητούμενο η υιοθέτηση ενός αδιάβλητου και αποτελεσματικού μοντέλου μεγιστοποίησης της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που αποτελούν την τελευταία εφεδρεία του ελλειμματικού ασφαλιστικού μας συστήματος.
Τρία γεγονότα των τελευταίων ημερών υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα να τεθεί σε νέες βάσεις το ζήτημα. Στη βαρυσήμαντη ομιλία του ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Α. Παπανδρέου, προανήγγειλε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έκανε λόγο για την πρόθεσή του να καθιερωθεί «ενιαία και επαγγελματική διαχείριση», υπενθυμίζοντας τα θλιβερά γεγονότα του 2007, όταν είχαν αποκαλυφθεί οι επενδύσεις Ταμείων σε τοξικά ομόλογα.
Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, αποκαλύφθηκε μια τουλάχιστον περίεργη υπόθεση, που άπτεται της διαχείρισης της περιουσίας πολλών Ταμείων, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που έχει συσταθεί από το 2002, με τη συμμετοχή του ΙΚΑ και μεγάλης ελληνικής τράπεζας, αποκαλύφθηκε ότι πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας στην Credit Agricole, στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή. Τις μετοχές αυτές, η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών είχε αποκτήσει από τον ΟΓΑ, μέσω ανταλλαγής με μερίδια αμοιβαίου κεφαλαίου που βρίσκεται υπό τη διαχείρισή της.
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι από αυτές τις συναλλαγές οι ασφαλισμένοι δεν ωφελήθηκαν. Το 2006 η Credit Agricole είχε προσφέρει σε όλους τους μετόχους της Εμπορικής το ποσό των 25 ευρώ ανά μετοχή και σήμερα διαπιστώνουμε ότι μετοχές που ανήκαν αρχικά στον ΟΓΑ, πουλήθηκαν στο 1/5 αυτής της τιμής. Μάλιστα, η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, που διαθέτει έμπειρους διαχειριστές, εμφανίζεται να έχει συρθεί στην εσπευσμένη πώληση αυτών των μετοχών σε αυτή τη χαμηλή τιμή, για να αποφύγει το κόστος της συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας.
Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι το σημερινό σύστημα διαχείρισης αποδεικνύεται στην πράξη ανεπαρκές. Και είναι κοινό μυστικό, ότι η μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε από προηγούμενους υπουργούς είναι ανεφάρμοστη. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τις διαχειριστικές πρακτικές που ακολουθούνται, ακόμη και σε σοβαρές κατά τεκμήριο διαχειριστικές μονάδες, Ταμείων και ΑΕΔΑΚ, όπως για παράδειγμα στις ενδοομιλικές συναλλαγές, η εφαρμογή ή μη κανόνων βέλτιστης εκτέλεσης, η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων κ.τ.λ., ενάντια στους νόμους που προβλέπονται από την MiFID, όπως απεφάνθη πρόσφατα η Ε.Κ.
Η δύσκολη συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων. Ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και έχει τη βούληση να το επιλύσει. Η κυβέρνηση καλείται να ανοίξει μια σοβαρή δημόσια διαβούλευση, για να οδηγηθούμε στη βέλτιστη λύση, με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ασφαλισμένων

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Μωραϊτάκης: Νέα πτώση στο ΧΑ δημιουργεί ευκαιρίες


Αν η ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου δεν ικανοποιήσει τις αγορές (οι δηλώσεις έγιναν πριν ολοκληρωθεί η χθεσινή πρωθυπουργική ομιλία) τότε είναι πιθανόν να υπάρξει νέα υποχώρηση τιμών στις μετοχές. Όμως, όσο πέφτουν οι τιμές των μετοχών, τόσο προκύπτουν ευκαιρίες για αγορές.

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης σε παρέμβασή του κατά τη χθεσινή εκδήλωση των πιστοποιημένων αναλυτών (ΕΕΠΑΜΑ), αναφέροοντας, μεταξύ άλλων:

Α. Για το ενδεχόμενο περικοπών μισθών: Δεν είναι απαραίτητο να κοπούν οι μισθοί των υπαλλήλων, καθώς υπάρχουν αρκετά άλλα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Β. Για τους προηγούμενους υπουργούς Οικονομίας: «Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στους προηγούμενους υπουργούς και ιδίως στον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. «Εγώ τα έλεγα από τότε, αλλά ήμουν σχεδόν μόνος».

Γ. Για τα απαιτούμενα μέτρα: Τα διαρθρωτικά μέτρα είναι σωστά, αλλά θα αποδώσουν σε 2-3 χρόνια. Πιστεύω πάντως ότι τελικά, τα σωστά μέτρα θα ληφθούν.

Δ. Για το θέμα της φορολόγησης: Τόσο το φόρο υπεραξίας, όσο και την αυξημένη φορολογία στα μερίσματα θα τους πληρώσουν μόνο οι Έλληνες επενδυτές.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ανταπόκριση στο Reuters

Δήλωση του κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη στο Reuters στις 14/12/2009

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων οικονομικής πολιτικής από τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου,ο κ. Μωραϊτάκης δήλωσε στο Reuters τα εξής:

"Άποψη μου είναι ότι οι Έλληνες είναι πιο έτοιμοι από ποτέ να στηρίξουν τα νέα μέτρα.Είναι μια μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις.
"Ο στόχος για τη μείωση του ελλείματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στην επομένη τετραετία είναι αυτό που ζητάει η αγορά.
"Νομίζω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους πριν από την οριστικοποίηση των σχετικών νομοσχεδίων.
Πολύ καλές ιδέες,συμπεριλαμβανομένης εκείνης για την επαγγελματική διαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων.Η εφαρμογή θα είναι το μεγάλο ερωτηματικό. "
"Νομίζω ότι θα υπάρξει θετική απόκριση από τις αγορές καθώς ο Παπανδρέου έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τις αλλαγές. "

ALEXANDER MORAITAKIS, HEAD OF BROKERS ASSOCIATION SMEHA

"My take is that Greeks are more ready than ever to support the new measures. It is a unique opportunity for reforms.

"The target to cut the deficit to below 3 percent of GDP in four years is what the market wants.

"I think it is positive that the government will hold talks with social partners before finalising the relevant bills. Lots of good ideas, including the one on professional management of pension funds. Implementation will be the big question mark."

"I think there will be a positive read by markets as Papandreou has shown he is determined to go ahead with changes."

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Η επιλογή των άξιων στελεχών στο δημόσιο



Από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα αξιοκρατίας στην κοινωνία. Η ανοικτή διαδικασία επιλογής ανώτερων και ανώτατων λειτουργών στο δημόσιο τομέα έχει ένα σημαντικό συμβολισμό: για πρώτη φορά, τα κορυφαία στελέχη αναζητούνται από την κοινωνία, όχι από το στενό κύκλο του κομματικού μηχανισμού.
Με όλες τις αδυναμίες μιας νέας προσπάθειας, με καινοτομικά στοιχεία για τα ελληνικά δεδομένα, η ανοικτή διαδικασία επιλογής στελεχών αναμφίβολα αποτελεί το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα σε μια μακρά και δύσκολη πορεία απαλλαγής των θεσμών της χώρας από την κυριαρχία των πελατειακών σχέσεων, του κομματισμού και της αδιαφάνειας.
Από τις επιλογές στελεχών ως τώρα, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση σταθμίζει με μεγάλη βαρύτητα στη διαδικασία της επιλογής στελεχών τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων. Στη σύγχρονη Οικονομία της Γνώσης, αυτός ο προσανατολισμός δεν είναι καθόλου άστοχος.
Πέραν των ακαδημαϊκών προσόντων, ιδιαίτερη αξία έχει όμως και η αξιολόγηση των προσόντων που έχουν κατακτηθεί από την επαγγελματική εμπειρία. Για παράδειγμα, το ανώτερο στελεχικό δυναμικό των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών διαθέτει όχι μόνο επαρκή επιστημονική γνώση σε χρηματοοικονομικά θέματα, αλλά και κατάρτιση υψηλού επιπέδου, την οποία αντλεί από επαγγελματική εμπειρία και πιστοποιείται με αυστηρές, απολύτως αδιάβλητες και αξιοκρατικές διαδικασίες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, η διοικητική εμπειρία των στελεχών του τομέα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι κατευθύνουν σε καθημερινή βάση ομάδες εξειδικευμένων επαγγελματιών και τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας κρίνονται με μεγάλη αυστηρότητα από την αγορά, σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές συνθήκες.
Οι πιστοποιήσεις που λαμβάνουν τα εξειδικευμένα στελέχη των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, με διαδικασίες που ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με το νόμο, αποτελούν ίσως την αυστηρότερη διαδικασία κρίσης επαγγελματιών που εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Για παράδειγμα, ένας επενδυτικός σύμβουλος χρειάζεται έξι μήνες εμπειρίας για να μετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, ενώ ένας διαχειριστής και αναλυτής αγορών, ακόμη και αν έχει μεταπτυχιακό τίτλο (master ή/και PHD) χρειάζεται τουλάχιστον 12 μήνες επαγγελματικής εμπειρίας για να δώσει εξετάσεις και να λάβει πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ανοικτής διαδικασίας επιλογής στελεχών, θα ήταν επωφελές για το δημόσιο τομέα, να αξιολογηθούν με ιδιαίτερη προσοχή και τα βιογραφικά των στελεχών του χρηματιστηριακού χώρου, όπως και κάθε άλλου επαγγελματικού χώρου με ανάλογο πλαίσιο πιστοποίησης των επαγγελματιών. Ιδιαίτερα στη διοίκηση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών που ελέγχονται από το Δημόσιο, καθώς και σε θέσεις σε υπηρεσίες και αρχές με οικονομικό αντικείμενο, η γνώση και εμπειρία των στελεχών του κλάδου θα αποδεικνυόταν εξαιρετικά χρήσιμη.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ασφαλείς οι τίτλοι των επενδυτών

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή