Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ 8 ΒΗΜΑΤΑ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ μπορεί να έρθει γρηγορότερα αρκεί να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα. Πρωτίστως βέβαια, πρέπει η κυβέρνηση να φέρει αποτελέσματα και να μειώσει το έλλειμμα. Η χώρα μπορεί να μετατραπεί με απλά βήματα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος σε χρηματοοικονομικό κέντρο. Σήμερα, χώρες χωρίς τον φυσικό πλούτο που έχουμε εμείς το έχουν καταφέρει.  Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο «πακέτο» για τους ξένους επενδυτές, αρκεί.

Να υπάρχει εχεμύθεια
Σε χώρες όπως Ελβετία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Σιγκαπούρη, είναι ποινικό αδίκημα ή παραβίαση του απορρήτου των συναλλαγών. Αν θέλουμε να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει εχεμύθεια.

Να δοθεί δυνατότητα απαλλαγής δήλωσης εισοδήματος
Για τους επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν να φαίνονται για δικούς τους λόγους (π.χ. διαζύγιο) και δεν θέλουν να δηλώνουν εισόδημα, το κράτος μπορεί να επιβάλει σταθερό φόρο, για παράδειγμα, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Να μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα
Θα πρέπει να δώσουμε φορολογική απαλλαγή σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα για 186 ημέρες και έχουν διεθνή εισοδήματα.

Να δίνεται άδεια παραμονής σε όσους φέρνουν κεφάλαια
Το κράτος πρέπει να εξετάσει τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όσους φέρνουν κεφάλαια σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ύψος θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ.

Να ιδρύονται αμοιβαία κεφάλαια με λίγα κεφάλαια
Πρέπει να αλλάξει ο σκανδαλώδης νόμος που επιβάλλει κεφάλαια ύψους 9 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου, την ώρα που στο Λουξεμβούργο απαιτούνται 125.000 ευρώ.

Να καταργηθούν άχρηστοι φορολογικοί νόμοι
Υπάρχουν ανόητες νομοθετικές διατάξεις για φόρους που ποτέ δεν εφαρμόζονται και δεν εισπράττονται.

Να μπορούν να δημιουργηθούν επενδυτικά σχήματα
Χώρες του εξωτερικού έχουν δημιουργήσει επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια. Ένα έξυπνο σχήμα είναι το investment family office, το οποίο επιβάλλει φόρο 0,25% στα assets.

Να βελτιώσουμε τον νόμο για τις περιπτώσεις χρεοκοπίας
Ανασταλτικά λειτουργεί για τις επενδύσεις το γεγονός πως, σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικής εταιρίας, πρώτη προτεραιότητα δεν είναι τα κεφάλαια των επενδυτών. Στη χώρα μας είναι τέταρτη προτεραιότητα.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ξεμένουμε από ελπίδες

Ο χρόνος κυλάει όπως η άμμος μέσα στην κλεψύδρα και δυστυχώς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα όταν η άμμος τελειώσει να γυρίσουμε ανάποδα την κλεψύδρα και να αποκτήσουμε κι άλλο χρόνο. Ίσως βέβαια ο πολιτικός κόσμος να πιστεύει πως έχουμε ατελείωτο χρόνο να διορθώσουμε τα δημοσιονομικά μας. Η αλήθεια όμως είναι πως ήδη βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.
Όσοι δουλεύουν ακόμα σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν καλά πως ο παραγωγικός ιστός έχει διαλύσει. Μέσα σε δύο χρόνια – τα οποία ήταν γεμάτα αστοχίες- το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρας διέλυσε. Η βαθιά ύφεση και η υψηλή ανεργία δίνουν μία εικόνα, αλλά η αλήθεια είναι ακόμα πιο σκληρή. Δυστυχώς οι εκλεγμένοι πολιτικοί μας αδυνατούν να το κατανοήσουν, ίσως γιατί δεν κυκλοφορούν στην αγορά, δεν παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο ή δεν έχουν τους σωστούς συμβούλους για να τους ενημερώσουν.
Από αυτό λοιπόν το βήμα τους ενημερώνω πως οι ελπίδες έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 17 δισ. ευρώ και τον Νοέμβριο άλλα 5 δισ. ευρώ. Το δημοψήφισμα, οι ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, η κόντρα του με την Τρόικα, αλλά κυρίως τα αποτελέσματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού έχουν ως αποτέλεσμα την εκροή καταθέσεων. Οι τράπεζες βλέπουν τη θέση τους να δυσχεραίνει περαιτέρω και παράλληλα μειώνονται τα διαθέσιμα κεφάλαια στην αγορά, κλείνουν οι επιχειρήσεις και άρα βαθαίνει η ύφεση και αυξάνεται η ανεργία. Η αγορά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην καλύτερη και πιο γρήγορη απορρόφηση των 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, μετά την απόφαση για μικρότερη συμμετοχή του δημοσίου. Ελπίζει στο να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας. Θα μπορούσε όμως ο κόσμος να έχει περισσότερες ελπίδες. Μπορούν αυτές οι ελπίδες για παράδειγμα να αυξηθούν αν κινηθεί και λίγο το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και νέοι οργανισμοί που το μόνο έργο που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα είναι η πρόσληψη εταιρείας δημοσίων σχέσεων. Αλήθεια γιατί καθυστερούμε τόσο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Πόσο κερδισμένη θα έβγαινε η ελληνική κοινωνία από την αξιοποίηση για παράδειγμα του «Ελληνικού»; Τα χρήματα που θα εισέπραττε το κράτος θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή χρεών που έχει προς τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα από την αξιοποίηση θα άνοιγαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Θα ξεκινούσε ξανά η μηχανή της ανάπτυξης. Όμως κωλυσιεργεί το κράτος για μία ακόμη φορά. Ελπίδες θα μπορούσαν να υπάρξουν αν οι τράπεζες έκαναν χρήση των κεφαλαίων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό θα σήμανε την κρατικοποίησή τους, αλλά σήμερα βλέπουμε τις τιμές των μετοχών να βυθίζονται καθημερινά γιατί βλέπουν οι επενδυτές πως δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτές. Δεν υπάρχουν επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι ίδιες οι τράπεζες δεν μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια, ενώ δεν μπορούν να εισπράξουν και τα παλιά. Αργά ή γρήγορα θα χτυπήσουν την πόρτα του ταμείου. Ελπίζω μόνο να μην είναι πολύ αργά. Αν σήμερα απορροφούσαν κεφάλαια θα μπορούσαν να τα ρίξουν στην πραγματική οικονομία και να ξεκινήσουν να λειτουργούν εκ νέου οι επιχειρήσεις.
Όσο όλα όσα πρέπει να γίνουν δεν γίνονται, τόσο η χρεοκοπία έρχεται πιο κοντά. Ποιος μπορεί σήμερα να εγγυηθεί πως η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί κανονικά; Υπενθυμίζω πως το ύψος της προσεγγίζει τα 90 δισ. ευρώ και οι εταίροι μας δεν θα τα δώσουν εύκολα, χωρίς εμείς να έχουμε κάνει αυτά που πρέπει. Σήμερα δημοσιεύματα αναφέρουν πως παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, το έλλειμμα μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 11%. Αν δεν δώσει λοιπόν η Τρόικα την επόμενη δόση η χώρα θα χρεοκοπήσει. Και μπορεί η χρεοκοπία να είναι εντός ευρώ (αφού απαιτούνται τουλάχιστον 2½ χρόνια προετοιμασίας), αλλά είμαι σίγουρος πως κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Πολύ φοβάμαι πως οι συνέπειες θα είναι πιο αρνητικές από αυτές που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς στα μέσα ενημέρωσης. Οφείλουν τα πολιτικά κόμματα να κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Να αξιοποιήσουν άμεσα την δημόσια περιουσία προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα της αγοράς και φυσικά να περιοριστούν οι υπέρμετρα υψηλές κρατικές δαπάνες.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

10 προτάσεις χρηματοοικονομικής ανάπτυξης

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την οικονομία της χώρας και να πετύχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οφείλουμε να λάβουμε γενναίες αποφάσεις και να ξεπεράσουμε τις όποιες ενστάσεις προβάλουν τα γνωστά σε όλους συμφέροντα.
Αν θέλουμε η χώρα να γυρίσει σελίδα και συνταξιούχοι και μισθωτοί να πάψουν να βάλλονται οικτρά από την φοροκαταιγίδα οφείλουμε να εργαστούμε για την ανάταξη του χρηματοοικονομικού κλάδου. Δεδομένου ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να επενδύσει, για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, που τις χρειαζόμαστε τόσο, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, εχεμύθειας. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες προκειμένου να προσελκύσουμε επενδυτές και επιχειρηματίες που σήμερα προτιμούν άλλες χώρες, οι οποίες τους παρέχουν διευκολύνσεις, αλλά υστερούν έναντι της Ελλάδος. Πιο αναλυτικά:
• Απαλλαγή δήλωσης εισοδήματος
Για εκείνους τους επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν να φαίνονται για δικούς τους λόγους (π.χ. διαζύγιο, απαγωγή, παιδιά από διαφορετικές συζύγους, ναυτιλία κλπ.) και δεν θέλουν να δηλώνουν εισόδημα, το κράτος μπορεί να επιβάλει σταθερό τόκο για παράδειγμα ύψους 1 εκατ. ευρώ ή ανάλογο με το φόρο που πληρώνουν τα μεγαλύτερα εισοδήματα βάσει φορολογικών δηλώσεων και να μην δηλώνουν το συγκεκριμένο εισόδημα.
• Φορολογία στα διεθνή εισοδήματα
Θα πρέπει να δώσουμε παροχές σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα και έχουν διεθνή εισοδήματα. Η φορολογία αυτή πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να σημειωθεί πως το κράτος χάνει λεφτά καθώς όχι μόνο δεν έρχονται ξένοι να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά δεν δηλώνονται και δεν ελέγχονται προκειμένου να φορολογηθούν τα διεθνή εισοδήματα. Άλλωστε ούτε για Έλληνες ελέγχονται στη πράξη τα διεθνή εισοδήματα. Όποιος ξένος λοιπόν μένει στην Ελλάδα και έχει διεθνή εισοδήματα, για αυτά δεν θα πρέπει να φορολογείται. Αν έχει εισοδήματα από την Ελλάδα να φορολογείται όπως προβλέπεται.
• Άδεια παραμονής σε όσους φέρνουν κεφάλαια
Το κράτος πρέπει να εξετάσει τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όσους φέρνουν κεφάλαια σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ύψος θα μπορούσε να είναι 1-3 εκατ. ευρώ.
• Εμπιστοσύνη
Δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μεγάλων πελατών και ελληνικών τραπεζών, λόγω του ελληνικού προβλήματος. Μπορούν όμως να έρθουν ξένες τράπεζες ή οι ελληνικές να έχουν χωριστή θεματοφυλακή που να ελέγχεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία τα (assets) των πελατών είναι χωριστά από τα περιουσιακά στοιχεία τα (assets) της τράπεζας. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές δεν θα έχουν λόγους να ανησυχούν και θα έχουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
• Αμοιβαία Κεφάλαια
Πρέπει να αλλάξει ο σκανδαλώδης νόμος που επιβάλει κεφάλαια ύψους 9 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου την ώρα που στο Λουξεμβούργο απαιτούνται 125 χιλιάδες ευρώ. Αυτός ο νόμος  εξυπηρετεί συγκεκριμένα ξένα και ελληνικά μονοπωλιακά συμφέροντα και στέκεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον στο Λουξεμβούργο ο φόρος είναι 1-3 b.p. ενώ στην Ελλάδα είναι 30 b.p.. Οφείλει η Κυβέρνηση να μειώσει τα κεφάλαια και τη φορολογία στα πρότυπα της ΕΕ προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.
• Άχρηστοι φορολογικοί νόμοι
Υπάρχουν ανόητες νομοθετικές διατάξεις για φόρους που ποτέ δεν εφαρμόζονται και δεν εισπράττονται. Εμποδίζουν τους Έλληνες κατοίκους Ελλάδος να συνεργασθούν με ελληνικές τράπεζες και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες για τις επενδύσεις τους. Οι ελληνικές τράπεζες για το λόγο αυτό έχουν εγκαταστήσει δραστηριότητες private banking  στο εξωτερικό, (Λουξεμβούργο, Ελβετία, Jersey, Guernsey, Λονδίνο, Μonaco, Givraltar, Malta, Σιγκαπούρη, Dubai κλπ), προκειμένου να διατηρούν την πελατεία τους και να την εξυπηρετούν, όπως οι ξένες τράπεζες. Οι ξένες Τράπεζες παραβιάζουν κανονιστικές διατάξεις στην προσέλκυση πελατών στην Ελλάδα χωρίς να τις αντιλαμβάνονται οι αρμόδιες αρχές ΤτΕ & ΕΚ. Από την άλλη, οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες,  που ζούμε, εργαζόμαστε, απασχολούμε προσωπικό στην Ελλάδα, πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, χάνουμε τους πελάτες μας με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η οικονομική κατάστασή μας καθώς και της εθνικής μας οικονομίας.
• Επενδυτικά σχήματα
Χώρες του εξωτερικού έχουν δημιουργήσει επενδυτικά σχήματα προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν στην οικονομία καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν ενοίκια, ΦΠΑ κ.α. Ένα έξυπνο σχήμα είναι το investment family office το οποίο επιβάλει φόρο 0,25% στα assets. Υπάρχουν ελληνικές οικογένειες που έχουν δημιουργήσει στο εξωτερικό αντί της Ελλάδος που δεν έχει τέτοια σχήματα.
Εχεμύθεια
Σε χώρες όπως Ελβετία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Monaco και Σιγκαπούρη είναι ποινικό αδίκημα η παραβίαση του απορρήτου των συναλλαγών. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, που κάποιοι δεν επιθυμούν να είναι γνωστές οι καταθέσεις τους. Δεν έχουν μόνο όσοι έχουν πλουτίσει παράνομα τα λεφτά τους στις παραπάνω χώρες. Αν θέλουμε να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει εχεμύθεια.
• Περιπτώσεις χρεοκοπίας
Ανασταλτικά λειτουργεί για τις επενδύσεις το γεγονός πως σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικής εταιρείας πρώτη προτεραιότητα δεν είναι τα κεφάλαια των επενδυτών. Στη χώρα μας είναι τέταρτη προτεραιότητα. Οφείλουμε να νομοθετήσουμε υπέρ της προστασίας των κεφαλαίων των ασφαλισμένων και να αποτελεί η πρώτη προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
• Δίκαιοι  ελεγκτικοί μηχανισμοί
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ΤτΕ και η ΕΚ να εκτελούν δίκαια, ευσυνείδητα αποτελεσματικά με μικρό κόστος τους ελέγχους με όραμα την ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Οι παραπάνω προτάσεις σε συνδυασμό με την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας μπορούν να συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Η χώρα μας δεν υστερεί έναντι των χωρών που έχουν υιοθετήσει τις παραπάνω προτάσεις και έχουν προσελκύσει τεράστια κεφάλαια. Εμείς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το πολύ καλό κλίμα, τον τουρισμό μας και τη γεωγραφική μας θέση και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους κατόχους κεφαλαίων.

Marketfair.gr, 17/12/2011

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Tα πορτοφόλια δεν ψηφίζουν

Έκπληκτος παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες αυτό το μεγάλο παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη για το μέλλον της Ευρώπης. Ακόμα πιο έκπληκτος, όμως, είμαι από τη στάση των μεγάλων δυνάμεων και ειδικά της Γερμανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον όπως την ξέραμε. Δεν είναι μία ένωση χωρών που συναποφασίζουν, όπως γινόταν πριν από χρόνια. Αναρωτιέμαι αν κάποιες χώρες βρίσκονται σε ομηρία, αν είναι μέλη πραγματικά αυτής της ένωσης. Θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια να συνεδριάζει η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αξιοποιούνται τα πολλά όργανα και οι δεκάδες επιτροπές και να βρίσκουν την κοινή συνισταμένη. Και τότε, βέβαια, η γνώμη του ισχυρού είχε μία ιδιαίτερη σημασία, αλλά υπήρχαν όλες οι χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Η Γερμανία και η Γαλλία αποφασίζουν για το μέλλον όλων των χωρών, και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της στα υπόλοιπα κράτη, κάνοντας χρήση της οικονομικής της δύναμης.

Αυτή είναι η σύγχρονη Δημοκρατία; Αυτή είναι Ένωση Ισχυρών ή Ένωση Χωρών της Ευρώπης; Πόσο επικίνδυνα είναι όλα όσα συμβαίνουν;

Φανταστείτε έπειτα από μερικά χρόνια, και αφού θα έχει συνεχιστεί αυτή η τακτική, η εκλογή κυβερνήσεων να γίνεται με βάση το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε πολίτη. Να μην ψηφίζει η κάθε χώρα ως ίση απέναντι στις άλλες, αλλά να ψηφίζουν μόνο οι ισχυροί και οι φτωχοί να πρέπει να υιοθετούν τις αποφάσεις των ισχυρών. Να μην ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες για το μέλλον τους, αλλά μόνο αυτοί που έχουν χρήματα.
Πόσο επικίνδυνα είναι όλα αυτά που διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες; Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση των Μέρκελ - Σαρκοζί και οι δυο τους αποφάσισαν τι θα ισχύσει στην Ευρώπη; Τι θα ψηφίσουν οι χώρες στη σύνοδο κορυφής; Ξεχνάμε πως ιδέα της κ. Μέρκελ ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τώρα να μην αγοράζουν οι επενδυτές ούτε γερμανικά ομόλογα; Είναι δυνατόν μία χώρα να έχει όλα τα δικαιώματα και να θεωρεί ότι μόνο αυτή έχει δίκιο;

Το πιο δυσάρεστο, όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι πως καμία χώρα δεν αντιδρά. Καμία χώρα δεν ζητάει να συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα και να κατατίθενται εκεί οι προτάσεις και όχι οι αποφάσεις των ισχυρών. Όλοι περιμένουν να ακούσουν τι αποφάσισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, για το μέλλον της Ευρώπης. Κανείς δεν αντιδρά, κανείς δεν ζητάει να επιστρέψουμε σε αυτά που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα και απόψεις προσωπικοτήτων από το εξωτερικό που καυτηριάζουν τη στάση της Γερμανίας, και μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο για έναν διαφορετικό πόλεμο της Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να επιβληθεί και να ηγηθεί της Ευρώπης.

Όμως, πρέπει οι κυβερνήσεις να υψώσουν το ανάστημά τους. Πρέπει να δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία ένωση χωρών που σκοπό έχει να προστατεύει η μία την άλλη, να βοηθάει η μία την άλλη, αλλά και φυσικά ως μία Ευρώπη με κανόνες, όπου δεν θα μπορεί να κάνει η κάθε χώρα ό,τι θέλει. Αυτήν την Ευρώπη πρέπει οι λαοί να διεκδικήσουν. Αλλιώς τι νόημα θα έχει η συμμετοχή της χώρας μας σε μία Ευρώπη στην οποία θα είμαστε σκλάβοι και δεν θα έχουμε δικαίωμα λόγου; Σε μία Ευρώπη όπου θα μας λοιδορούν, θα μας θεωρούν το μαύρο πρόβατο και θα είμαστε το παράδειγμα προς αποφυγή; Σε μία Ευρώπη όπου θα μας επιβάλλει η Γερμανία αυτά που θέλει και εμείς θα πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι και να εκτελούμε τις διαταγές της;

Η χώρα που δίδαξε τι εστί Δημοκρατία στον κόσμο οφείλει σήμερα να θυμίσει ξανά στην Ευρώπη ότι τα πορτοφόλια δεν ψηφίζουν.

Euro2day.gr, 7/12/2011