Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Real.gr - ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - «Επιχείρηση» ανάκτησης αξιοπιστίας

Real.gr - ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - «Επιχείρηση» ανάκτησης αξιοπιστίας


Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών αυτής της χώρας καθώς και των αγορών. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι να λάβει μέτρα για να κερδίσει ξανά την αξιοπιστία των πολιτών της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση ούτε επενδύσεις θα γίνουν, ούτε κεφάλαια που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν και επομένως θα είναι δύσκολο το εγχείρημα της επιστροφής στην ανάπτυξη. Σήμερα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτών που έχουν χάσει την πίστη τους απέναντι στη χώρα. Η χώρα τους έχει πληγώσει, τους έχει στερήσει κεφάλαια και τους κρατάει ομήρους σε μία κατάσταση που δεν μπορούν και να θέλουν να συμβάλουν στην οικονομία. Να καταναλώσουν, να επενδύσουν, να δημιουργήσουν.

Όπως το Δουβλίνο


Λύσεις υπάρχουν. Οι ομολογιούχοι πρέπει να αποζημιωθούν


Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν, μπορεί η αρνητική ψυχολογία να δώσει τη θέση της στη θετική και να κινηθεί η οικονομία ξανά. Είμαι πλέον πεπεισμένος, όχι γιατί υπάρχει κάποιο “μαγικό ραβδί” αλλά γιατί υπάρχει λύση.
Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο και Κέντρο Υπηρεσιών Υψηλής Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες και οι πολίτες στο όνομα της “αγανάκτησης” δεν πρέπει να τιμωρήσουν τη χώρα, τους συνανθρώπους τους και τον εαυτό τους. Πρέπει να δουν τα προγράμματα των κομμάτων, πρέπει να ψηφίσουν ανθρώπους που ξέρουν.
Αν η χώρα τα καταφέρει, αν αλλάξουμε πορεία και δημιουργήσουμε άμεσα πρωτογενές πλεόνασμα, αν εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυνατότητες του δημόσιου τομέα που σήμερα δεν βοηθάει όσο θα έπρεπε γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν τους μισθούς τους να κόβονται συνεχώς, αν αρπάξουμε την ευκαιρία και υιοθετήσουμε μέτρα που θα φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη, τότε θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

FIMOTRO: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛ...

FIMOTRO: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛ...: Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής του Δ.Σ. με τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Α΄ Αθηνών Αλέξανδρο Μωραϊτάκη. Κατά τη συνάντηση μεταξύ των άλλων τέθηκε από...
πλευράς Δ.Σ. το θέμα για το μισθολόγιο των Αστυνομικών. Ο Α. Μωραϊτάκης μας ενημέρωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις στο ήδη μειωμένο μισθολόγιο των Αστυνομικών και ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τη Νέα Δημοκρατία. Αποτέλεσμα των ενεργειών του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη ήταν η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο, την Πέμπτη 26.04.2012: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε απ’ όλα αυτά με αστυνομικούς κακοπληρωμένους που συνεχώς βλέπουν τον ήδη πετσοκομμένο μισθό τους να πέφτει. Έχουμε ήδη προτείνει να απαλλαγεί η Αστυνομία από εργασίες γραμματειακού χαρακτήρα, όπως οι επιδόσεις κλητεύσεων. Έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις για το κύριο έργο της αστυνόμευσης. Πρέπει να τονίσουμε όμως, ότι τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών δεν πρέπει να κοπούν άλλο. Αντίθετα πρέπει να αποκατασταθούν. Έχουμε ήδη υπολογίσει την δαπάνη. Και μπορεί να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα που έχουμε ήδη υπολογίσει, όπως και για τις άλλες τρείς αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν. Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματικά αστυνόμευση με αστυνομία που κυριολεκτικά συνθλίβεται μισθολογικά. Εδώ δεν πρόκειται για ένα κλαδικό αίτημα. Πρόκειται για άμεση προτεραιότητα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής…"

Έγραψαν σήμερα στον Τύπο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 28/4/2012


ΑΞΙΑ 28/4/2012

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Παρασκευή + 13, ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΝΩΣΗ


Τα πάει καλά στην Α' Αθηνών ο Μωραιτάκης

Τα πάει καλά στην Α' Αθηνών ο Μωραιτάκης


Μεγάλη είναι η κινητικότητα στην Α' Αθηνών καθώς οι βουλευτές των κομμάτων εντείνουν την προεκλογική τους εκστρατεία. 
Ο Α. Μωραιτάκης κατερχόμενος με την ΝΔ στην Α' Αθηνών πάει καλά λένε οι πληροφορίες ενώ και από την ΝΔ υποστηρίζουν ότι ποντάρουν στην Α' Αθηνών και στο σχήμα των στελεχών που το απαρτίζουν.
Στις επερχόμενες εκλογές ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να ψηφίσει ψύχραιμα και το κυριότερο να επιλέξει αυτούς που με τις προτάσεις τους μπορεί κάτι να προσφέρουν σε αυτό τον τόπο.

www.bankingnews.gr

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Νέα Αναπτυξιακή πορεία


Νέα Αναπτυξιακή πορεία


Συγκριμένες προτάσεις για μια νέα υλοποιήσιμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας προτείνει ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.
Με τριαντάχρονη εμπειρία παρεμβάσεων στα οικονομικά δρώμενα της χώρας ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NUNTIUS Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ μίλησε στο δημοσιογράφο της «Ν» Μάνο Βούλγαρη απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις:


Πολλοί μπήκαν στη Βουλή για να βοηθήσουν. Σχεδόν πάντα προεκλογικά ακούγαμε «παχιά» λόγια. Εσείς γιατί να είστε διαφορετικός κ. Μωραϊτάκη; Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος σε μία περίοδο που το πολιτικό σύστημα συνολικά λοιδορείται;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε θέλω να γίνω. Βλέπω όμως πως αν όλοι όσοι έχουμε κάποιες γνώσεις γύρω από τα δημοσιονομικά δεν βοηθήσουμε, θα έρθουν χειρότερες μέρες. Έχω προτάσεις ανάπτυξης και όραμα για τη χώρα. Δεν πάει άλλο. Χάσαμε πολλά χρόνια και τώρα πρέπει να τρέξουμε. Δεν φτάνει όμως να βάλουμε κάποιους να τρέχουν. Πρέπει να έχουν γνώσεις. Δεν μπορεί η επόμενη Βουλή να έχει πάλι βουλευτές που δεν διάβασαν το μνημόνιο, που δεν ξέρουν τι είναι CDS, spreads, ΑΕΠ, έλλειμμα , ομόλογα, FOREX, αγορές, κτλ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ομιλία του ήταν απλή και ανθρώπινη


Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Παρασκήνια - FMVoice "Να… τον σταυρώσουμε"

Παρασκήνια - FMVoice

Μαύρη Λίστα

25 Απριλίου 2012

Να… τον σταυρώσουμε

Χρειάζεται εκπρόσωπο.
Επί τέλους το Χρηματιστήριο χρειάζεται ένα δικό του άνθρωπο στην Βουλή. Πέρα και πάνω από τα κόμματα, πέρα και πάνω από την προσωπική εκτίμηση, ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο επικεφαλής της Nuntius και πρώην πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη σύνθεση της Βουλής. Για να έχουμε -όλοι εμείς που αποτελούμε τον μικρόκοσμο της Σοφοκλίτσας- την δική μας εκπροσώπηση στην Βουλή και άρα να υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Για αυτό όλοι μας, ότι κι αν ψηφίζουμε, όπου κι αν ψηφίζουμε, απαιτείται να μιλήσουμε σε φίλους, συγγενείς, συνεργάτες που ψηφίζουν Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών για να… τον σταυρώσουν.
Ας βγει και μετά τον σταυρώνουμε εμείς.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

FIMOTRO: 1.200 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Α. ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ!

FIMOTRO: 1.200 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Α. ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ!: Δεν είχε μόνο ο Α. Ψυχάρης χθες την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Μέγαρο Μουσικής (εδώ) είχε και ο συνυποψήφιός του Αλέξανδρος Μωραϊτάκης που μίλησε στη μεγάλη αίθουσα "Ευρώπη" στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Ο υποψήφιος της...

Ν.Δ. στην Α' Αθήνας είχε περίπου 1.200 άτομα(!), ψηφοφόροι του που πήγαν να ακούσουν την ομιλία του. Έχουν πέραση οι γαλάζιοι υποψήφιοι στην Α' Αθήνας!...

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

"Φυγή προς τα εμπρός χωρίς νέους φόρους"


Υπάρχει λύση που βάζει τέλος στην φορολογία και οδηγεί άμεσα σε πρωτογενές πλεόνασμα. Την εφαρμόζουν χώρες που έχουν καταλάβει πως το συμφέρον τους δεν είναι η ύπαρξη συντεχνιών και κλειστών επαγγελμάτων, αλλά η ευημερία όλων των κατοίκων. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από τα κόμματα και απεξάρτηση από ό,τι μας κρατούσε πίσω μέχρι σήμερα. Πρέπει άμεσα να γίνουν τα κάτωθι:

Real.gr - Οικονομία - Η Ιρλανδία μας δείχνει τον δρόμο

Real.gr - Οικονομία - Η Ιρλανδία μας δείχνει τον δρόμο
Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης «το Ιρλανδικό Διεθνές Κέντρο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (ΔΚΧΥ), μια ζώνης χαμηλότερης φορολογίας, με πολύ συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, στην περιοχή των Docklands στο Δουβλίνο μας προσφέρει ένα χειροπιαστό παράδειγμα μιας άκρως πετυχημένης σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη

Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για το μεταναστευτικό


Το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Εχει υποχρέωση απέναντι στους νόμιμους κατοίκους αυτής της  χώρας, ενώ η επίλυσή του θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τη χώρα. Είναι γεγονός πως το κράτος για μια ακόμη φορά προσπαθεί την τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα με αποτέλεσμα οι πολίτες που γνωρίζουν πλέον την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα το κράτος να αντιδρούν. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει καθυστέρση αφού οι επιπτώσεις στο παρεμπόριο, στα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τα σχολεία, κτλ. είναι  σημαντικές και έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει και οι παράνομοι μετανάστες έχουν υπηρεσίες που στερείται ο ίδιος. Κάτι πρέπει να γίνει με την συγκέντρωση εκατοντάδων μεταναστων σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρέπει να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Προσωπικά θεωρώ πως η Ε.Ε. πρέπει να συμβάλει πιο αποφασιστικά και να προστατέψει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Η δύναμη του FRONTEX πρέπει να ενισχυθεί αλλά και να περάσει από την πλευρά της Τουρκίας. Εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οι πρατάσεις μας συνοψίζονται στα παρακάτω:

Μπορούμε να πετύχουμε αν ... 13+1 προτάσεις ανάταξης της χώρας


Η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, το Υπουργικό Συμβούλιο και κυρίως ο νέος Υπουργός Οικονομικών που θα σηκώσει στις πλάτες του την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας έχουν πολύ σοβαρό έργο να κάνουν και είναι περισσότερο από προφανές πως δεν χωράει καμία καθυστέρηση. Σύντομα πρέπει να ξεκινήσει η δουλειά και γι’αυτό πρέπει να είναι έτοιμξη η γετική ομάδα που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας .κρίσιμο κατά τη γνώμη μου είναι το θέμα της επιστροφής στην ανάπτυξη, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών με χειροπιαστές αποδείξεις ότι έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε. Υπάρχει ακόμη χρόνος και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να γίνουν μια σειρά από εξαιρετικής σημασίας κινήσεις. Πρέπει να γίνουν κυρίως από το οικονομικό επιτελείο τα ακόλουθα:

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, γνωστός από την εν γένει δραστηριότητά του ως ειδικός των αγορών, Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ και NUNTIUS, προσκληθείς σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και την αρθρογραφία του, υποψήφιος στην Α΄ Περιφέρεια...

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Προεκλογική ομιλία την Δευτέρα 23 Απριλίου 2012 "Την ώρα της κρίσης Θέλεις λύσεις"


Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης υποψήφιος Βουλευτής Α΄Αθήνας Ν.Δ. προσκαλεί τις φίλες και τους φίλους του, στην προεκλογική του ομιλία με θέμα «την ώρα της κρίσης θέλεις λύσεις», τη Δευτέρα 23 Απριλίου και ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (αίθουσα ΕΥΡΩΠΗ) –Πανεπιστημίου 52.

τηλέφωνα:210-3350599
                 210-3239204-205

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τα παράθυρα στους νόμους συντηρούν τις αδικίες


Οι Έλληνες πολίτες αγανακτούν μεταξύ άλλων για τους άδικους νόμους, οι οποίοι όχι μόνο είναι περίπλοκοι και δυσνόητοι στους απλούς πολίτες, έχουν και “μελετημένα παράθυρα” προκειμένου να μην μπαίνει φραγμός στα συμφέροντα. Είναι εξαιρετικά προκλητικό σήμερα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ο πολιτικός κόσμος λοιδορείται από τους πολίτες, να μην μπορούν οι πολιτικοί να κάνουν την υπέρβαση. Προσπαθούν να διατηρηθούν στην επιφάνεια αν και το καράβι γνωρίζουν πως βουλιάζει. Προσπαθούν μάταια να πείσουν τον κόσμο ότι αλλάζουν, αλλά οι πολίτες πλέον βλέπουν και κρίνουν.

Newsbomb.gr Α. Μωραϊτάκης: Έχω 17 προτάσεις για Ανάπτυξη


Ο υποψήφιος στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας με την Νέα Δημοκρατία, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης πιστοποιημένος αναλυτής αγορών, σύμβουλος επενδύσεων και πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και της Νuntius ΑΧΕΠΕΥ, μιλάει για συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης, τι τον οδήγησε στο να είναι υποψήφιος και πως μπορεί να αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία από τις αγορές στην βελτίωση των δημοσιονομικών χωρίς επιπλέον φόρους.
Κύριε Μωραϊτάκη, θα είστε ένας ακόμα υποψήφιος, ο οποίος μιλάει για μέτρα ανάπτυξης, όπως θα μου επιτρέψετε να πως μιλάνε πλέον όλοι και τα πολιτικά κόμματα, αλλά τόσο καιρό δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο ανάπτυξη. Πάρθηκαν μόνο μέτρα φοροεισπρακτικά που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Αλέξανδρου Μωραϊτάκη στο Athens News 13/4/2012


Η φορολόγηση των καταθέσεων και η επικοινωνιακή τακτική των απεγνωσμένων Πηγή:www.capital.gr


Και ξαφνικά ο κρατικός μηχανισμός θέλει να μας δείξει ότι λειτουργεί. Οι υπουργοί ξαφνικά ανοίγουν και επιταχύνουν διαδικασίες για λύση προβλημάτων που επί χρόνια ταλαιπωρούν τους πολίτες και που προσβάλουν την ίδια τη χώρα. Γιατί άραγε; Τι τους έπιασε όλους και προωθούν υποτίθεται αλλαγές; Μα φυσικά έρχονται εκλογές και κάποιοι, προφανώς απεγνωσμένοι, κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην «επικοινωνιακή επιφάνεια» και να προβληθούν ώστε να επανεκλεγούν.

Θυμήθηκαν ξαφνικά την φορολόγηση των ελβετικών καταθέσεων! Θυμήθηκαν ότι οι λαθρομετανάστες που χρόνια στοιβάζονται σε τρώγλες θέτουν σε κίνδυνο την δική τους υγεία, όπως και την υγεία όλων των πολιτών. Θυμήθηκαν τις μίζες. Ξαφνικά λοιπόν θυμήθηκαν να λύσουν θέματα που ο λαός ζητά επιτακτικά να λυθούν χρόνια. Θα γίνει κάτι ή όχι; Το πιθανότερο είναι μετά τις εκλογές να γυρίσουμε εκεί που ξέρουμε, αν ο λαός δεν στείλει με την ψήφο του αποφασιστικό μήνυμα, ψηφίζοντας ανθρώπους με εμπειρία και γνώσεις, που μπορούν να δώσουν λύσεις.


Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ανάπτυξη με συγκεκριμένες προτάσεις


Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το μόνο που δεν θέλει πλέον ο κόσμος να ακούει είναι γενικότητες. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν στο διάστημα αυτό να παρουσιάσουν αναλυτικές προτάσεις που θα έχουν ως στόχο την γρηγορότερη και ασφαλέστερη έξοδο από την κρίση προκειμένου να ανακουφιστεί ο δοκιμαζόμενος λαός. Δυστυχώς όμως και πάλι ακούμε γενικότητες, οι οποίες βαφτίζονται προτάσεις ανάπτυξης. Είναι όμως βέβαιο και το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν εμπειρίες και γνώσεις από τις αγορές, ότι αυτές οι γενικότητες που παρουσίασε για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φέρνουν ανάπτυξη. Είπε δηλαδή ο κ.Βενιζέλος και γράφτηκε στον επίσημο λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στο Twitter: «Αξιοποίηση της επιτυχίας του PSI». Είναι αυτή πρόταση; Πως ακριβώς κ.Βενιζέλο θα το κάνετε και τι θα φέρει στον τόπο, όταν ακόμα και σήμερα μιλάνε κάποιοι για χρεοκοπία, δραχμή κτλ; Τι πρωτοβουλίες πήρατε για να σταματήσει η «χρεοκοπολογία». Προτάσεις άκουσα και από τη Δημοκρατική Συμμαχία. Πάλι όμως ήταν γενικές όπως για παράδειγμα η πρόταση για μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να έρθει ακόμα και αν ο φόρος είναι μηδενικός που δεν μπορεί να είναι. Υπάρχουν άλλες χώρες που προσφέρουν εκτός από χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ασφάλεια και φυσικά δεν έχουν γραφειοκρατία. Προσωπικά έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης που εφαρμόζονται ήδη σε χώρες του εξωτερικού με μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε από ένα πετυχημένο μοντέλο μόνο ένα μέτρο. Πρέπει να το υιοθετήσουμε συνολικά προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστική και να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

3+1 λύσεις για αποζημίωση ομολογιούχων


Έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους πλέον ότι τόσο ο κ.Γιώργος Παπανδρέου από τη θέση του Πρωθυπουργού, όσο και ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος από τη θέση του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών δεν διαπραγματεύτηκαν επιτυχώς με την τρόικα. Δεν είχαν θέσεις, δεν είχαν γνώσεις, δεν αξιολόγησαν σωστά την κατάσταση και ο λαός υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει από τις αποφάσεις τους. Πιστεύω όμως ότι η μεγάλη απροσεξία και ταυτόχρονα η απόδειξη της έλλειψης γνώσης ήταν ο τρόπος της Ελληνικής συμμετοχής στο PSI. Άλλη σημασία έχει κατέχεις μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου σου σε Ελληνικά ομόλογα, όπως οι ξένοι έστω και εάν το κούρεμα είναι στο ίδιο ποσοστό με τους Έλληνες και άλλη σημασία έχει να κατέχεις το 90% ή/και περισσότερο της συνολικής περιουσίας σου όπως οι Έλληνες ιδιώτες ομολογιούχοι, καθώς και τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία σε Ελληνικά ομόλογα.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Δήμευση περιουσιών επίορκων πολιτικών

Δήμευση περιουσιών επίορκων πολιτικών

Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και επιτακτικά ζητούν πράξεις από τον πολιτικό κόσμο που να δείχνουν ότι έχουν προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα και είναι έτοιμοι να συμβάλουν ώστε να γυρίσει σελίδα η χώρα. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες με τον βομβαρδισμό τροπολογιών, που ορισμένες σκοπό είχαν την εξυπηρέτηση συντεχνιών και μικροσυμφερόντων, η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου υπέστη νέο πλήγμα.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το καυτό παρασκήνιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ο κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα – Η προσπάθεια να μην διαλυθούν οι παλαιοί μέτοχοι και γιατί θα ήταν καταστροφή η κρατικοποίηση των τραπεζών

Το καυτό παρασκήνιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ο κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα – Η προσπάθεια να μην διαλυθούν οι παλαιοί μέτοχοι και γιατί θα ήταν καταστροφή η κρατικοποίηση των τραπεζών


Τραπεζίτες και κυβερνητικά στελέχη εδώ και μερικές μέρες συμμετέχουν σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Δυστυχώς, οι πληροφορίες που συλλέγω δείχνουν πως το κοινό καλό και η άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω της τραπεζικής ισχυροποίησης και επομένως συμβολής στην οικονομία δεν είναι και τόσο άμεση προτεραιότητα για ορισμένους.
Από τη μεριά των τραπεζών γίνεται προσπάθεια να μην διαλυθούν οι παλιοί μέτοχοι. Αυτή η προσπάθεια είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς οι μέτοχοι είτε αυτοί είναι ξένοι, είτε μικροεπενδυτές Έλληνες, πρέπει να λάβουν κάτι ουσιαστικό προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνουν. Πρέπει να εμπιστευτούν το σύστημα, ώστε να επενδύσουν. Αν η σχέση είναι σωστή, αν οι αυξήσεις γίνουν με ίσους όρους για επενδυτές και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι κατά την άποψή μου πιθανότερη και πιο γρήγορη η επιστροφή στην ανάπτυξη. Είναι πιθανότερο οι ξένοι επενδυτές να εμπιστευτούν το τραπεζικό σύστημα αν υπάρξει σωστός τρόπος ανακεφαλαιοποίησης και επομένως πιθανότητες υπεραξιών στο μέλλον. Αν ο τρόπος δεν είναι δίκαιος τότε επενδύσεις από ιδιώτες δεν θα γίνουν και η ανάπτυξη θα καθυστερήσει. Θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όπως όλα δείχνουν, γιατί κάποια κυβερνητικά στελέχη ακόμα και αυτές τις δύσκολες ώρες προωθούν μικροσυμφέροντα, θα γίνουν νέες ΔΕΚΟ προώθησης συμφερόντων.


Εφαρμόσιμες λύσεις για την Αθήνα κατάτα πρότυπα του Δουβλίνου.


Παρότι η Ιρλανδία έχει ακολουθήσει τη μοίρα της Ελλάδας, με την καταφυγή της σε δανεισμό από τον επίσημο τομέα το 2010, έχει παράλληλα να μας προσφέρει πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα, εξαιρετικά επιτυχημένης αναπτυξιακής πολιτικής, τα οποία εξηγούν και την διαφοροποίησή της από την ‘Ελληνική περίπτωση’. Ένα από τα πιο πρωτοποριακά αναπτυξιακά μοντέλα που έχει εφαρμόσει είναι η δημιουργία μιας ζώνης χαμηλότερης φορολογίας, με πολύ συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, στην περιοχή των Docklands στο Δουβλίνο.

Έτσι λοιπόν σε αυτήν την περιοχή του Δουβλίνου σχεδιάστηκε, με νόμο του 1987, και κατόπιν υλοποιήθηκε το Διεθνές Κέντρο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (IFSC, International Financial Services Centre). Μια παραπαίουσα περιοχή στις αποβάθρες του ποταμού, με παλιές αποθήκες και τελωνειακά κτίρια, μετατράπηκε σε μια σύγχρονη μικρή πόλη 160 στρεμμάτων, όπου, σε εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας εργάζονται 30000 άνθρωποι σε διεθνείς χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως τραπεζική, επενδυτική, διαχείριση εταιρικών διαθεσίμων, διοικητικές υπηρεσίες και εξειδικευμένες υπηρεσίες ασφάλισης. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι διεθνείς, δηλαδή οι συγκεκριμένες εταιρίες τις διεξάγουν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα μάλιστα εντός  Ευρώπης, με έδρα το IFSC του Δουβλίνου.

Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία


Η χώρα για πολλά χρόνια, ξόδευε χρήμα που αντλούσε φθηνά από τις αγορές, χωρίς να σκέπτεται τις συνέπειες και χωρίς να κάνει κάτι για να βελτιώσει τη θέση της. Το κράτος έγινε σπάταλο,   εξαιρετικά μεγάλο και με τεράστιες δυσλειτουργίες που έδιωχνε επενδύσεις αντί να προσελκύει. Η διαχείριση των οικονομικών της χώρας από πολιτικούς χωρίς κατάλληλες γνώσεις, χωρίς τεχνογνωσία και όραμα μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και μας οδήγησε στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε αυτή η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία. Αν είχε χρησιμοποιηθεί σωστά, ήδη θα μπορούσε ο κόσμος να μιλάει για μας με κολακευτικά και όχι προσβλητικά λόγια. Αποδείχθηκε όμως πως αυτοί που μας έβαλαν στο ΔΝΤ δεν μπορούσαν να μας βγάλουν από την κρίση. Οι πολιτικοί που ανέλαβαν δεν είχαν κατάλληλες γνώσεις, δεν είχαν εμπειρίες από άλλες χώρες του εξωτερικού που έχουν κάνει άλματα στον τομέα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος μας κόστισαν ακόμα πιο πολύ. Οι φόροι που μπήκαν διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να λάβει μέτρα που θα έφερναν ανάπτυξη, δεν μπόρεσε να μειώσει τις δαπάνες, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να βάλει τέλος στην πελατειακή σχέση κράτους-πολίτη. Έχουμε ακόμα ελπίδες; Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν ακόμα ελπίδες, λίγες βέβαια αλλά  υπάρχουν. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Δεν πιστεύω όμως πως μπορούμε για πολλούς μήνες ακόμα να συνεχίζουμε να βάζουμε φόρους, να διατηρούμε τα προνόμια των συντεχνιών και να μην λαμβάνουμε μέτρα για ανάπτυξη. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη ίσως περίοδο από την μεταπολίτευση. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Ή που κάνουμε αυτά που πρέπει και μένουμε στην Ευρωζώνη, ή συνεχίζουμε τα ίδια και γυρνάμε αρκετές δεκαετίες πίσω.
Η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία και να αλλάξει ριζικά τη χώρα και το επιχειρηματικό τοπίο. Η χώρα μπορεί να γίνει φιλική για επενδύσεις, μπορεί να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια και να σταθεί ξανά στα πόδια της. Να αποκτήσει φορολογικά έσοδα, να μειώσει την ανεργία και να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών της. Σήμερα αν και έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια από την είσοδο του ΔΝΤ, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική κυρίως λόγω των οριζόντιων μέτρων που αποφάσισε και επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή φυσικά της Τρόικας. Σήμερα για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία πρέπει να βάλουμε τέλος στην υψηλή φορολογία και να υιοθετήσουμε μέτρα ανάπτυξης χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Να ακούσουμε τις αγορές, να δούμε τα παραδείγματα χωρών, που προόδευσαν, να δούμε τα μειονεκτήματά και τα πλεονεκτήματά τους και να κάνουμε και εμείς όσα μπορούμε για να πετύχουμε. Ο δρόμος είναι γνωστός σε όσους έχουν εργαστεί στο εξωτερικό, σε όσους έχουν τεχνογνωσία και τις κατάλληλες γνώσεις. Ας τους αξιοποιήσουμε προς όφελος της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων. Υπάρχει λίγος χρόνος ας μην τον σπαταλήσουμε. Ας τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Ας αναδείξουμε πρόσωπα που θα είναι χρήσιμοι για λύσεις.

ΑΞΙΑ, 7/4/2012

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Real.gr - Πολιτική - Ο Α. Μωραϊτάκης στο Real.gr

Real.gr - Πολιτική - Ο Α. Μωραϊτάκης στο Real.gr

Ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης μιλάει στο Real.gr για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, την έξοδο από την κρίση άλλα και για την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. 

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οι ανέξοδες αλλά ανεφάρμοστες προτάσεις των λαϊκιστών



Παλιά και νέα πολιτικά σχήματα, εμφανίζονται με προτάσεις για έξοδο από την κρίση, οι οποίες με ιδιαίτερη ευκολία "υπόσχονται" επιδόματα, αυξήσεις στις συντάξεις, δουλειές και γενικότερα  μέρα που θα δώσουν εισόδημα στους πολίτες, που αυτήν την περίοδο αγωνιούν για το αύριο. Άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί προτείνουν ανεφάρμοστα μέτρα όπως για παράδειγμα δανεισμό με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και γνωρίζουν καλά ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Άλλοι υπόσχονται εγγραφή στις απαιτήσεις των γερμανικών αποζημιώνουν και αξιώνουν αξιολόγηση ΑΑΑ, εξέλιξη που θα τερμάτιζε τα προβλήματα. Υπόσχονται δηλαδή να αυξήσουμε τις απαιτήσεις της χώρας, ενώ γνωρίζουν πως και αυτά τα χρήματα που χρωστούν στο δημόσιο απλοί πολίτες και επιχειρηματίες είναι αδύνατο να εισπραχθούν. Τα αποτελέσματα των συλλήψεων όσων χρωστούν στο δημόσιο δείχνουν πως εισπράττεται ένα τρομακτικά μικρό ποσοστό των βεβαιωμένων οφειλών. Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι ένα ευαίσθητο θέμα που πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή και σε καμία περίπτωση για ψηφοθηρικούς λόγους.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Κύριο Αρθρο της Καθημερινής 1/4/2012

Με ποιους θα κυβερνήσετε;


«Με ποιους θα κυβερνήσουν;» είναι το ερώτημα στα χείλη της πλειονότητας των ψηφοφόρων και αφορά όλα τα κόμματα τα οποία διεκδικούν την ψήφο μας και την εξουσία. Η κοινή γνώμη δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες της πολιτικής, οι οποίοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάντια της χώρας. Απωθούν ο ξύλινος κομματικός λόγος, η εμμονική ενασχόληση με την επικοινωνία, η έλλειψη επαγγελματισμού, η πολιτική δειλία έναντι συμφερόντων και συντεχνιών. Οσο οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν σε πρώτο πλάνο έμπειρους ανθρώπους της αγοράς και της γνώσης, στρέφονται στα κόμματα διαμαρτυρίας, στα άκρα, στα «νέα πρόσωπα» που είναι απλώς εκφραστές ανέφικτων και επικίνδυνων λύσεων. Γι’ αυτό πρέπει τα σοβαρά φιλοευρωπαϊκά κόμματα, έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή, να πείσουν ότι διαθέτουν ομάδες που μπορούν να διαχειρισθούν εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις, με πολύ δύσπιστους ξένους συνομιλητές απέναντί τους. Οχι αόριστες υποσχέσεις για τέτοιου είδους ανθρώπους μετά τις εκλογές! Η κοινή γνώμη θέλει απτές αποδείξεις τώρα ότι δεν θα ψηφίσει για την ανακύκλωση φθαρμένων και αποτυχημένων προσώπων.
Με ποιους θα κυβερνήσετε, λοιπόν, απαντήστε!

Κάποιοι συμπεριφέρονται ακόμα λες και "λεφτά υπάρχουν"

Εξοργίζομαι πραγματικά όταν την εποχή της κρίσης, την εποχή του κουρέματος των συντάξεων, των μισθών και των καταθέσεων σε ομόλογα των φυσικών προσώπων, κάποιοι εξακολουθούν να σκορπούν εκατομμύρια ευρώ, κάποιοι προεκλογικά κάνουν χατίρια και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού, με μοναδικό στόχο προφανώς να επανεκλεγούν. 


Εδώ και πολλούς μήνες μέσα από την αρθρογραφία μου προσπαθώ να αφυπνίσω το πολιτικό σύστημα και να ρίξει το βάρος στις δαπάνες. Να κοιτάξει κονδύλι-κονδύλι και να περικόψει εκατοντάδες εκατομμύρια. Αν είχε γίνει αυτό σήμερα οι συντάξεις θα ήταν υψηλότερες και η ανεργία μικρότερη. Υπάρχουν τα γραπτά και όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στο site μουwww.alexandrosmoraitakis.gr αλλά και στο blog μουhttp://alexandrosmoraitakis.blogspot.comκαι να βρει συγκεκριμένα άρθρα που πιστοποιούν τα παραπάνω. 


Δεν είμαι βέβαια ο μόνος. Γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος καυτηριάζουν κατά καιρούς τη σπατάλη, αλλά το “αυτί ορισμένων υπουργών δεν ιδρώνει”. Κατά καιρούς που επισκέπτομαι το site της Διαύγειας βλέπω δαπάνες συγκεκριμένων υπουργών και πραγματικά απορώ και εξοργίζομαι. Είναι δυνατόν την εποχή της ανέχειας να αγοράζουν πανάκριβα κινητά, να διαμένουν σε πανάκριβα ξενοδοχεία, να μοιράζουν πλαστές υπερωρίες, να δίνουν εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις κτλ; Κι όμως υπάρχουν. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης ενέκρινε 500.000 ευρώ για την κατασκήνωση των παιδιών του υπουργείου Οικονομικών. Λίγους μήνες πριν πολλών υπουργών το όνομα, όπως και άλλων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είχε εμπλακεί στην επιχορήγηση δεκάδων οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανισμών (ΜΚΟ). Το ποσό είναι πραγματικά τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι για 100 εκατ. ευρώ έκοψαν ξανά τις συντάξεις. Βγαίνει αυθόρμητα το ερώτημα, γιατί δίνονται τόσα λεφτά και δεν κόβονται αυτές οι σπατάλες για να μην περικοπούν οι συντάξεις; Ποιες είναι όλες αυτές οι ΜΚΟ που παίρνουν τόσα λεφτά και τι έργο παράγουν; Θέλει ο Ελληνικός λαός να συνεχίσουν κάποιοι να ξοδεύουν έτσι τα χρήματά του ακόμα και σήμερα; Θέλει, κάποιοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να επανεκλεγούν; Θέλει, στην επόμενη Βουλή να υπάρχουν βουλευτές που εργάστηκαν μόνο για την επανεκλογή τους και όχι για τη μείωση του ελλείμματος και την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών αυτής της χώρας; Θέλει, κάποιοι να συμπεριφέρονται σαν να υπάρχουν λεφτά ή θέλει από τους βουλευτές να κόψουν επιτέλους την καταστροφική σχέση του κράτους με τα μικροσυμφέροντα; Προσωπικά θέλω να μπει τέλος στην σπατάλη, το πελατειακό κράτος να πάψει να υπάρχει, το συμφέρον των πολλών να είναι πάνω από το συμφέρον των λίγων. Μόνο έτσι θα δούμε πρωτογενές πλεόνασμα, μόνο έτσι θα δούμε επενδύσεις και θα μειωθεί η ανεργία, μόνο έτσι υπάρχει τρόπος ώστε οι συνταξιούχοι να λάβουν πίσω μέρος της σύνταξης που τους κόπηκε. Ούτε ευρώ δεν πρέπει να ξοδεύεται χωρίς σύνεση, ούτε ευρώ δεν πρέπει να ξοδεύεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Πολλοί συμπολίτες μας έτσι τα βγάζουν πέρα. Οι υπουργοί λοιπόν με βάση το δικό τους παράδειγμα (αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ τα δυο τελευταία έτη) πρέπει να προχωρήσουν.




Πηγή:www.capital.gr