Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Περί <<εγκλήματος>> του χρηματιστηρίου

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Το χρηματιστήριο δεν χρειάζεται παίχτες

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Θέλω να θίξω σύντομα τρία θεματάκια και αυτό για να βοηθήσω κι εγώ σε ωραίες προτάσεις και ιδέες που ελέχθησαν. Το πρώτο είναι δυσάρεστο. Κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει επιχειρηματία. Κανένα δεν έχει έναν άνθρωπο έστω γιατρό ο οποίος να εργάζεται. Πραγματικά, είναι ιδιαίτερα λυπηρό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει έναν (1).
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Έχει έναν το ΠΑΣΟΚ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει έναν γιατρό από το Ηράκλειο.
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι σε εκλόγιμη θέση και είναι για τους τύπους. Λοιπόν, είναι μία πολύ λυπηρή κατάσταση.
Και μάλιστα εχθές (επειδή μου τα είπαν πολλοί, με έπαιρναν τηλέφωνο) και ήμουν και στο γήπεδο, εκμεταλλεύτηκα, ήταν ο κ.Ψυχάρης και μου είπε κάτι πολύ ωραίο, μου λέει ότι: «Δεν έχει σημασία ποιος βγαίνει Βουλευτής. Σημασία έχει ποιος γίνεται Υπουργός. Ο κ.Σημίτης το 1981 ήταν εξωκοινοβουλευτικός». Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί θα συμπληρώσουν τα κενά. Πάντως, εγώ πολύ λυπήθηκα. Εγώ θα περίμενα να σας δω εσάς τουλάχιστον στο ψηφοδέλτιο και αντί υμών, είδα πρόσωπα όπως πραγματικά δεν νομίζω ότι είναι καλύτεροί σας.
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ : (παρεμβαίνει εκτός μικροφώνου και δεν καταγράφεται).
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Όχι, κάνω την κριτική για να βοηθήσω.
Ι.ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Για να καταλάβουμε τι λέμε.
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Για να καταλάβουμε τι λέμε. Και η κριτική αυτή λέγεται από παντού και από πολλές πλευρές. Η Γραμματέας Ισότητος δεν εκπλήρωσε το καθήκον της διότι δέχθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην υπάρχει 30% ποσόστωση γυναικών. Για να ξέρουμε για τι μιλάμε.
Πάμε παρακάτω. Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι υπήρξαν κάποια Νομοσχέδια και Νομοσχέδια τα οποία ενδιαφέρουν εμάς, τις Υπηρεσίες, οι οποίες δεν έχουν και σωστή υποστήριξη, που δεν εκφράστηκε άποψη, όπως στο Νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος. Ήταν ένα πολύ λυπηρό θέμα, έγινε πολύ αυστηρότερα και δεν μπορούν οι επιχειρήσεις επενδυτικών υπηρεσιών να κάνουν συναλλαγές. Είναι απίστευτο αυτό. Και τώρα έχω ακούσει διάφορα εδώ στην αίθουσα και δεν ξέρουν τι Νόμος υπάρχει.
Και επίσης δεν ελέχθησαν οι απόψεις του ΕΒΕΑ, όταν ο κ.Αλογοσκούφης έκανε τον Φόρο Υπεραξίας, το 10% στο μέρισμα κ.λ.π.
Το δεύτερο που θέλω να πω, για να μην νομίζουμε ότι είναι κάτι εξωφρενικό, είναι ότι οι πολύ ισχυροί –και εδώ δεν είναι στην αίθουσα κανένας τόσο ισχυρός, επομένως περιλαμβάνει όλους, ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν– οι πολύ ισχυροί έχουν τον δικό τους τρόπο, το δικό τους σύστημα, όπως υπάρχει και ένα άρθρο μου στην ‘‘ΑΞΙΑ’’ (όσοι το διάβασαν) οι οποίοι επεμβαίνουν στα Κόμματα και έχουν τη δυνατότητα να τους επηρεάζουν. Αυτό το σύστημα, περιλαμβάνει, επαναλαμβάνω, τους πολύ ισχυρούς και αυτοί έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν, να περάσουν κάτι που τους ευνοεί, είτε χαριστικό, είτε μη χαριστικό. Γιατί πάντοτε μπορεί να το ντύνεις με ωραίες ιδεολογικές ή και πραγματικές πλευρές.
Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω εδώ το ΕΒΕΑ –και να σας πω και γιατί– να είναι κοντά στις μικρές, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως θέλει να είναι και όπως είναι η επιδίωξη και ο σκοπός, και αν είναι δυνατόν, να κάνουμε ίσως Επιτροπές, ή πιο συχνά Συμβούλια, να λέμε τις απόψεις μας, διότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Όχι άσχημα επειδή θα έρθει ένα άλλο Κόμμα, ή το ίδιο κ.λ.π. Είναι άσχημα διότι δυστυχώς, η δημοσιονομική πρόβλεψη είναι να φτάσουμε στο 12%. Οι αναλυτές μιλάνε για 12%. Και καταλαβαίνετε, όταν δεν μπορεί η Κυβέρνηση –η όποια Κυβέρνηση– να κλείσει τον προϋπολογισμό, καταλαβαίνετε τι δεινά μπορούν να γίνουν από το επείγον του θέματος. Δεν είναι απαραίτητο ότι δεν θέλουν και αυτοί το καλό.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά το ΠΑΣΟΚ –σας το λέω γιατί ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι να μην τα έχουν προσέξει, να μην τα έχουν ακούσει– το ΠΑΣΟΚ έχει μέσα στο πρόγραμμά του, σωστό κατά πολλούς, να πληρώσει τις εργοληπτικές εταιρείες, τις εταιρείες προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, δανειζόμενο, οπότε, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο στην αρχή. Και μετά ας πούμε, υπολογίζει ότι θα πέσει χρήμα στην αγορά, θα κινηθεί η οικονομία. Είναι μία θεώρηση η οποία μπορεί να αποδειχθεί σωστή. Εγώ δεν παίρνω θέση.
Ι.ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Με ομόλογα θα πληρώσει.
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Με ομόλογα. Θα βγει, θα δανειστεί. Με ομόλογα θα πληρώσει; Εγώ άκουσα ότι θα δανειστεί τότε που ήμουν στη Θεσσαλονίκη στο Αμερικανικό Επιμελητήριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ.Γρανίτσας έχει μείνει στη μέθοδο η οποία έχει προταθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση.
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Όχι, με τη σημερινή Κυβέρνηση είναι μέσω Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να μην εγγράφεται. Ενώ το ΠΑΣΟΚ θα το γράψει στο χρέος, θα το πληρώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (παρεμβαίνει εκτός μικροφώνου και δεν καταγράφεται).
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Όχι, σωστή η άποψη, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να τους πληρώσει τους ανθρώπους. Και εδώ έχουμε και στην αίθουσα. Αλλά γιατί τα λέω αυτά: διότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις για να μπει το μέρισμα, δηλαδή το μέρισμα το οποίο κάποια στιγμή μας το έκαναν 25%, το ξαναέκανε ο κ.Αλογοσκούφης 32,5%, τώρα για όσους έχουν φορολογικό συντελεστή 40%, θα πάει στο 40%. Δηλαδή 1,15%.
Ι.ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Υπάρχουν μικρότερα μερίσματα που θα φορολογηθούν λιγότερο.
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Υπάρχει όμως, έχει λεχθεί από την καΚατσέλη –γιατί αυτά είναι τα θέματά μου και τα παρακολουθώ– ότι θα αφαιρέσει ένα ποσό για τους μικρομεσαίους. Αυτό το έχει κατονομάσει 30.000 €. Αυτό πρέπει να το μεγαλώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
Το ίδιο επίσης και ο Φόρος Υπεραξίας. Πρέπει να υπάρξει και Υποαξία. Εγώ έχω καμιά δεκαριά ερωτήσεις που θα μπορούσα να τις στείλω και ενδεχομένως να ερωτηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Αν αυτό το θέλετε, να το κάνω. Δηλαδή να μας διευκρινίσουν ακόμα περισσότερο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μωραϊτάκη, δεν χρειάζεται. Όποτε έχετε προτάσεις, το ξέρετε άλλωστε…
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι προτάσεις. Είναι ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις.
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Όπως σήμερα σας έστειλα τις απόψεις μου, τα πήρατε αυτά. Πάντως, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, δεν είναι ευχάριστα. Και θα έλεγα κι εγώ, να είμαστε όλοι κοντά για το καλό των επιχειρήσεων της χώρας μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αυτονόητο. Κύριε Μωραϊτάκη, αυτό είναι αυτονόητο.
Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Εντάξει. Για να έχετε κι εσείς αυξημένη δύναμη.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Το πρόβλημα και η λύση για τον δανεισμό

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Οι εκλογές, η οικονομία και η διαπλοκή με το σύστημα

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη στο SBC

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ




ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ



ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ




ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ



-

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Όταν το ΧΑΑ ήταν ... ελληνική υπόθεση

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Οι εκλογές, η οικονομία και το Σύστημα

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή