Δευτέρα 16 Απριλίου 2007

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς δεν είμαι ευχαριστημένος από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα εσείς έχετε το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ανάπτυξη χρηματοοικονομική δεν την έχετε. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν φροντίζει καθόλου το να γίνει η Ελλάδα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.
Εμείς κάναμε προτάσεις, συστήθηκε μία Επιτροπή, πήγαμε μία φορά, υπήρξαν δύο – τρία μέτρα αποσπασματικά, δεν υπήρξε μία γενική πολιτική.


Δίνονται κάθε χρόνο, είτε το πιστεύετε, είτε όχι, γύρω στα 700 εκατομμύρια euro ως 1 δις, στις ξένες Τράπεζες οι οποίες δεν έχουν Γραφεία στην Ελλάδα
Να μας πείτε, υπάρχει κάποιος που ασχολείται με χρηματοοικονομική ανάπτυξη και πόσες ώρες την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα, τον χρόνο, δίνει για το θέμα αυτό;
Λέμε εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας από ό,τι έχω καταλάβει, είναι να πάμε, να φτιάξουμε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Εξωστρέφεια είναι όμως, κύριε Υπουργέ, αυτό που κάνει το Λονδίνο, που φέρνει τις επιχειρήσεις, τις δουλειές μέσα στην Αγγλία και από την Αγγλία πάνε εκτός Αγγλίας.
Χρειάζεται βέβαια κάποια γνώση, κάποια ενασχόληση, κάποιος να ασχοληθεί. Δεν χρειάζεται κόστος, δεν χρειαζόμαστε επιδοτήσεις, δεν χρειαζόμαστε έξοδα. Με λίγα μέτρα, όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν. Ενώ εσείς δίνετε επιδοτήσεις, δίνετε από εδώ, δίνετε από εκεί, προσπάθειες κ.λ.π. και τα αποτελέσματα δεν θα είναι ανάλογα, οικονομικά τουλάχιστον.
γιατί ενώ ψηφίστηκε ο Νόμος τόσο ωραία, γιατί πρέπει από τις επόμενες εκλογές να υπάρξει το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών; Αυτό το θεωρώ, ότι είναι λάθος. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές. Θα μπορούσατε με μία τροπολογία αυτό να το διορθώσετε εύκολα.
Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχω τη γνώμη όμως ότι δεν έχει επαρκές Προσωπικό, για να κάνει όλη αυτή τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει.
Είπατε πάρα πολύ σωστά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανακοινώνει ποινές, κακώς ή καλώς δεν ανακοινώνει, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει, που είναι οικονομικό και πολιτικό θέμα, είναι ότι τώρα με τα Ταμεία αναγκάστηκε ο κ.Τσιτουρίδης να κάνει έλεγχο πάρα πολύ σωστά, με δική μου πρόταση, από τα Ταμεία προς τις Τράπεζες και τις Χρηματιστηριακές Εταιρείες και η Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι για να κάνει έλεγχο στις Τράπεζες θέλει Εισαγγελική παραγγελία. Αυτό, δεν ξέρω αν είναι νομικό θέμα, πάντως είναι εξόχως πολιτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου