Υπάρχουν απλές λύσεις που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Λύσεις για το οικονομικό αδιέξοδο. Χρειάζεται όμως θέληση γιατί υπάρχουν συμφέροντα που επί χρόνια κέρδιζαν από τις ανισότητες που είχαν δημιουργήσει κάποιοι και δε θα θελήσουν να χάσουν το προνόμιά τους για να ωφεληθεί η οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο όμως οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολλών και κυρίως του κράτους και να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές. Αρχικά θα πρέπει η Κυβέρνηση να δει ξανά το φορολογικό νόμο. Η προχειρότητα είναι εμφανής στο φόρο υπεραξίας. Δεν είναι εφαρμόσιμος στην Ελλάδα για όλους και θα είναι καταστροφικός για το ΧΑ. Είναι άδικος για τον μικρό Έλληνα επενδυτή και ευνοεί μόνο τους μεγαλομετόχους που κατά κανόνα κρατούν για πάνω από 12 μήνες τις μετοχές. Αυτοί δεν θα πληρώνουν τίποτα για τυχόν πώληση μετοχών ή της επιχείρησης τους.
Προτείνω την αντικατάστασή του με φορολόγηση με 2 basis points μηνιαίως επί της καθαρής θέσης του ενεργητικού κάθε πολίτη κατοίκου Ελλάδος και ει δυνατόν κάθε κατοίκου Έλληνα ή ξένου. Εναλλακτικά, προτείνω την διατήρηση του φόρου επί των πωλήσεων σε 15 basis points που είναι σήμερα. Προσφέρει στο Δημόσιο περισσότερα έσοδα. Για φέτος 50 εκ. έναντι μηδενός εάν αλλάξει. Παράλληλα πρέπει να καταργηθεί και ο φόρος υπεραξίας και επί ξένων μετοχών εκτός Χ.Α. διότι δεν ελέγχεται.
Ο σχηματισμός ΑΕΔΑΚ να γίνεται με 125.000 ευρώ κεφάλαιο όπως στο Λουξεμβούργο, αντί 9.000.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Εννοείται ότι θα υπάρχει Τράπεζα Θεματοφύλακας. Συνολικά θα πρέπει η Κυβέρνηση να δει και να αντιγράψει το φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο του Λουξεμβούργου που αφορά την διοικητική και επενδυτική διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και εν γένει συλλογικών επενδύσεων. Προτείνεται επίσης η παράταση νόμου επαναπατρισμού με συμπαράσταση της αγοράς για επιτυχία. Τώρα αρχίζουν οι επενδυτές να βλέπουν την Ελλάδα. Μειώνεται το ρίσκο και επομένως πολλοί που έβγαλαν τα χρήματά τους γιατί φοβήθηκαν χρεοκοπία τώρα μπορούν να τα φέρουν πίσω. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη ναυτιλία. Εάν προσεχθεί κατάλληλα μπορεί να φέρει έσοδα για το σύνολο της Εθνικής μας Οικονομίας. Τέλος θα πρέπει να γίνει λογική φορολόγηση των παροχών σε χρήμα και bonus που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στα στελέχη τους. Ο νομοθέτης πρόσφατα θέσπισε νόμο για τις υπέρογκες αμοιβές των στελεχών στα ιδρύματα τα οποία έλαβαν το πακέτο στήριξης από το Ελληνικό κράτος. Οι ξένες Τράπεζες δεν έλαβαν στήριξη. Η επιβολή βέβαια φόρου έως και 90% στα bonus έχει τα χαρακτηριστικά δήμευσης της περιουσίας και δεν αποκλείεται να αμφισβητηθεί η συνταγματικότητά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου