Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Διασπορά Επενδυτικού Κινδύνου


Γιατί να επενδύσει κάποιος εκτός από Ελληνικές και σε μετοχές του εξωτερικού; Η απάντηση βρίσκεται κοιτάζοντας τις ετησιοποιημένες αποδόσεις την τελευταία πενταετία για γενικούς δείκτες διαφορετικών χωρών (S&P, Hang Seng, DAX, κλπ.) Μπροστά στην αδυσώπητη πραγματικότητα χωρών με δηψήφια ποσοστά ανάπτυξης και υπεραποδόσεις των χρηματιστηρίων τους ένας επενδυτής με ορίζοντα 5ετιας θεωρείται αποτυχημένος όταν επενδύει μόνο σε μετοχές του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. για να λάβει ετησιοποιημένη απόδοση -14%.
Ωστόσο ο φόβος των Ελλήνων επενδυτών να εμπιστευτούν τις ξένες αγορές είναι εν μέρει δικαιολογημένος. Η αλήθεια είναι πως ένας ορθολογικά σκεφτόμενος επενδυτής θα ήθελε να επενδύσει σε τίτλους οι οποίοι θα του προσέφεραν την καλύτερη απόδοση με τον χαμηλότερο κίνδυνο. Πολλές από τις αναδυόμενες αγορές προσφέρουν αρκετά δελεαστικές αποδόσεις μαζί με κάποιο κίνδυνο. Επιπροσθέτως, ο συναλλαγματικός κίνδυνος , τα κόστη συναλλαγών και τα διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα ανά χώρα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για μια επένδυση στο εξωτερικό.
Την λύση σε αυτούς τους κινδύνους ήρθαν να δώσουν τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια ή αλλιώς ETFS (Exchange Traded Funds). Αν και το πρώτο ETF δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια χρειάστηκε μια δεκαετία ώστε να γίνουν γνωστά στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Τα ETFS είναι καλάθια μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων, πολύτιμων μετάλλων και άλλων πιο σύνθετων χρηματοπιστωτικών τίτλων τα οποία διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια όπως ακριβώς διαπραγματεύεται μια μετοχή.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι ότι προσφέρουν στον επενδυτή εύκολη και χαμηλού κόστους πρόσβαση σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό χρηματοπιστωτικών τίτλων διευκολύνοντας τον να αποφύγει ή ακόμη και να αξιοποιήσει προς όφελός του συγκεκριμένους κινδύνους. Ανάλογα με τον υποκείμενο τίτλο τον οποίο ακολουθούν, υπάρχουν ETF που προστατεύουν από τον κίνδυνο της αγοράς, τον συναλλαγματικό κίνδυνο και τον κίνδυνο πληθωρισμού. Υπάρχουν ETFS που επενδύουν σε εμπορεύματα που απομακρύνουν τον κίνδυνο των ρευστών διαθεσίμων και αξιοποιούν τον πληθωρισμό ή την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης προς όφελος του επενδυτή. Επιπλέον υπάρχουν ETFS για μακροχρόνιους επενδυτές όπως επίσης και για επενδυτές με πιο σύντομο επενδυτικό ορίζοντα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ο σοβαρός επενδυτής πρέπει να σκεφτεί ότι ο σωστός συνδυασμός των ETFS προσφέρει διεθνή και με πολλά προϊόντα έκθεση στο χαρτοφυλάκιο του αντισταθμίζοντας τους διαφόρους κινδύνους. Φυσικά, θα ήταν λάθος να πούμε ότι η χρήση αυτών των σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων αποτελούν μια πανάκεια στρατηγική. Η εις βάθος ανάλυση, κατανόηση και προσεκτική επιλογή τους με τις κατάλληλες επενδυτικές συμβουλές είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μην έχει κάποιος τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου