Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Το σενάριο εξόδου από την κρίση


Μέχρι την 25η Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής, θα δοθεί λύση στην κρίση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να μην λύνει μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα των χωρών του Νότου, αλλά να βελτιώνει και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Ευρώπης. Γι΄αυτό θεωρώ πως θα υπερισχύσει η πρόταση της Γερμανίας, όχι επειδή βάζει τα περισσότερα χρήματα, αλλά γιατί λύνει συνολικά το θέμα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για μόνιμη λύση.

Αναφορικά με το ελληνικό θέμα που μας απασχολεί περισσότερο, εκτιμώ πως μπορεί η χρηματοδότηση που λαμβάνουμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμηκυνθεί έως και 13-14 χρόνια, ενώ η αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να επιμηκυνθεί για 30 χρόνια και να μειωθεί παράλληλα το ύψος του επιτοκίου. Προφανώς και έχουν αντιληφθεί όλοι πλέον πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει με ένα τέτοιο χρέος. Θα πρέπει σιγά-σιγά να βγάζουμε και από τα πιθανά σενάρια, το haircut. Ήδη οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν πως αποφεύγεται η αναδιάρθρωση. Θα δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στη χώρα και να αγοράσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που είναι αγορασμένα με σημαντικό discount περίπου 70%. Έτσι υπολογίζεται ότι θα μειωθεί το χρέος κατά 15 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 4% του ΑΕΠ. Είναι ένα μικρό κούρεμα (haircut) αλλά λίγο από εδώ και λίγο από εκεί το χρέος περικόπτεται μερικώς. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας έχουν 30 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος. Θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν με νέα μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερου επιτοκίου. Έτσι εξοικονομούνται τόκοι. Ίσως αν μέχρι να γίνουν όλα αυτά τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount να δούμε κα απευθείας αγορές ομολόγων. Πάντως, και να μην δούμε απευθείας αγορές ήδη θα έχουμε λάβει αρκετή βοήθεια. Μετά είναι στο χέρι μας. Η Κυβέρνηση όμως ακόμα και αν γίνουν τα παραπάνω πρέπει να κάνει ακόμα πολλά. Προσωπικά διαφωνώ με την άποψη του Πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε πως έχουμε κάνει το 90%  των όσων μας έχουν ζητήσει. Ακόμα δεν έχουν γίνει βασικές αλλαγές. Δεν έχουν προχωρήσει οι αναδιοργανώσεις Υπουργείων & Δημοσίων Υπηρεσιών, συγχωνεύσεις οργανισμών, οι αποκρατικοποιήσεις, δεν έχει γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν έχουν απελευθερωθεί πολλά κλειστά επαγγέλματα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και ΔΕΚΟ ενώ γίνονται άστοχες μετατάξεις κάθε ηλικίας ακόμη και κάτω των 40 χρονών από ΔΕΚΟ σε Δημόσιο και γενικότερα δεν έχει γίνει σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών που ενίοτε οδηγούν σε σπατάλες.


Πλάτη πρέπει να βάλουν και οι τράπεζες μειώνοντας τη σπατάλη (π.χ. πακέτα άλλων εποχών, πολυτελής στόλος αυτοκινήτων, κ.τ.λ.), συγκρατώντας τα κόστη και ρευστοποιώντας περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου, όπως έχει αποφασισθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μπορέσουν να απαγκιστρωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι φήμες περί συγχωνεύσεων Τραπεζών, όπως ALPHA BANK και EUROBANK μπορούν να επαληθευθούν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνικές τράπεζες αγόρασαν ομόλογα του Δημοσίου πάνω από τα ίδια τους κεφάλαια με εξαίρεση την ALPHA BANK ( που η σχέση ομόλογα / ίδια κεφάλαια είναι 0,44%) και εμποδίζουν την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε haircut, διότι εάν γίνει κούρεμα, από τις Τράπεζες θα χαθούν από 30% έως 50% των ιδίων κεφαλαίων τους με ένα haircut 70%. Ένα δεύτερο πρόβλημα αποτελούν οι επισφάλειες κλάδων που είναι σε ύφεση. Ευτυχώς που υπάρχουν τα 10 δις. του προγράμματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητος για να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις Τράπεζες όταν και αν χρειασθεί. Τελειώνοντας να εξηγήσουμε τα κεφάλαια που ενισχύει η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας τις Ιρλανδικές Τράπεζες μέσω του emergency liquidity assistance επιβαρύνονται με επιτόκιο 4%, ενώ οι Ελληνικές Τράπεζες επειδή έχουν ομόλογα που τους έδωσε το Δημόσιο ως εγγύηση έχουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτόκιο 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου