Θλίβομαι πραγματικά όταν βλέπω την σημερινή κυβέρνηση, που κορυφαίοι Υπουργοί της πριν μερικά χρόνια «έσπρωχναν» τους Έλληνες να επενδύσουν στο χρηματιστήριο, σήμερα να τους καταστρέφουν. Δεν είναι μόνο η διατηρούμενη εδώ και μήνες αβεβαιότητα, λόγω της ανικανότητας να υλοποιήσει δικές της αποφάσεις, που δημιουργεί ζημιές στα χαρτοφυλάκια από τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των μετοχών. Είναι και η πρόσφατη αδιαφορία της για τους κατόχους μετοχών, για παράδειγμα της Proton Bank, οι οποίοι από τον διαχωρισμό σε good και bad bank οι μικρομέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους.
Πρέπει να καταστήσω σαφές πως δεν αναφέρομαι στους μεγαλομετόχους των τραπεζών ή των εταιρειών, οι οποίοι μπορεί από λάθος αποφάσεις, από ανικανότητα, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο να έφεραν την εταιρεία τους στο χείλος του γκρεμού. Αναφέρομαι αποκλειστικά σε αυτούς που τοποθέτησαν τις οικονομίες τους, την σύνταξή τους, τα όνειρά τους σε κάποιες μετοχές, με την παρότρυνση και Υπουργών της τότε κυβέρνησης Σημίτη, στην οποία ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν κορυφαίο στέλεχος, όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας 30ετίας.
Αυτοί οι μικροεπενδυτές απλά έβαλαν χρήματα και δεν είχαν ευθύνη για τις αποφάσεις που έπαιρναν οι διοικήσεις. Σήμερα οι μικρομέτοχοι της Proton Bank έχασαν τελείως τα λεφτά τους και παράλληλα δεν έμαθαν την αλήθεια. Τι έγινε και χάθηκε η περιουσία τους; Πήρε κάποιος τα λεφτά, έπεσε έξω η τράπεζα, τι ακριβώς έχει συμβεί δεν έμαθε κανείς. Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει μία αναλυτική ενημέρωση;
Εκτός όμως από την Proton Bank, οι μικρομέτοχοι πιθανότατα θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας των μετοχών τους από την πιθανολογούμενη κρατικοποίηση μεγάλων τραπεζών. Θα πάρει το κράτος σε προνομιακές τιμές μετοχές, αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα έχουν option να πάρουν μετοχές με ίδια τιμή; Κανένας σεβασμός από την κυβέρνηση στο 1 εκατομμύριο Ελλήνων μικροεπενδυτών που εξαιτίας της αδυναμίας των υπουργών και των στελεχών των υπουργείων, δεν παρατηρείται καμία βελτίωση στα οικονομικά της χώρας και κατ΄ επέκταση στις αποτιμήσεις των μετοχών (αλλά και όλων των αξιών όπως και των ακινήτων).
Εδώ και δύο χρόνια οι τιμές των μετοχών διολισθαίνουν λόγω της κρίσης χρέους της χώρας. Λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων που η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να μειώσει. Η σπατάλη συνεχίζεται, η φοροδιαφυγή δεν συλλαμβάνεται, ρουσφέτια γίνονται και ο Πρωθυπουργός βρίσκει ευθύνες στα κανάλια και στις τράπεζες. Αν οι τράπεζες έδωσαν παράνομα δάνεια σε τηλεοπτικό σταθμό, είναι ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος και ενδεχομένως και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τι έχει γίνει. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μία ελεύθερη αγορά μόνο κακό κάνουν. Φυσικά και οι τράπεζες και κυρίως οι διοικήσεις τους έχουν ευθύνη για όλα αυτά που έγιναν. Όμως πρέπει να ξέρει ο κόσμος ποιος ελέγχει ποιον. Γι΄ αυτό υπάρχουν νόμοι και εποπτικές αρχές. Από την άλλη δεν άκουσα τον Πρωθυπουργό ή κάποιον υπουργό να τα βάζει με τις διοικήσεις εκείνων των τραπεζών που χορηγούσαν δάνεια στα κόμματα με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Για τα δάνεια αυτά δεν υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις, όπως δανείζεται κάθε Έλληνας επιχειρηματίας. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις παρά μόνο οι μελλοντικές επιχορηγήσεις, που όμως αυτές δίνονται ανάλογα με τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα. Η χρηματοδότηση που έγινε από τις Τράπεζες το 2009 για μέχρι το 2015 βασίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα του 2007 που ασφαλώς δεν θα είναι τα ίδια μέχρι το 2015. Οι τράπεζες θα γράψουν μεγάλες επισφάλειες από αυτά τα δάνεια, ειδικά τώρα που τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μεγάλο μέρος από τη δύναμή τους και άρα θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση. Για αυτά τα εκατομμύρια ευρώ δεν θα πει κανείς τίποτα; Και τι θα γίνουν οι εγγυήσεις εάν διαλυθεί ένα κόμμα για ενδεχόμενο μετασχηματισμό του σε νέο, όπως έγινε παλαιότερα;
Πρέπει η αβεβαιότητα να λήξει άμεσα. Οι αναφορές στο παρελθόν και η αναζήτηση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα. Πλέον δεν φέρνει και ψήφους αν αυτός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Γίνεται λόγος εδώ και καιρό για «κούρεμα». Αν είναι να γίνει κούρεμα πρέπει να γίνει σε όλο το χρέος και όχι μόνο στα παλιά δάνεια. Να περικοπούν και τα ομόλογα της Τρόικας και τα ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μόνο τότε θα υπάρξει ουσιαστική ωφέλεια για τη χώρα και δίκαιη μεταχείριση όλων των κατόχων ομολόγων. Αν γίνει μόνο στα παλιά δάνεια θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για να στηριχθούν ασφαλιστικά ταμεία και ελληνικές τράπεζες και τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα -διαθέσιμα από την τρόικα- γι΄ αυτό το λόγο δεν επαρκούν. Μεγάλο μέρος του παλαιού χρέους βρίσκεται σήμερα στα χέρια Ελλήνων. Έχει κάνει τις πράξεις που πρέπει η κυβέρνηση για να δει τι ανάγκες σε κεφάλαια θα δημιουργηθούν; Ας υπολογίσει και την αύξηση των επισφαλειών λόγω Blackrock που υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ. Τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν περί τα 55 δισ. ευρώ σε μία περικοπή 50% του παλιού χρέους, ενώ έχουν διαθέσιμα 20-30 δισ. ευρώ. Ας το καταλάβουν, ή ας ρωτήσουν κάποιους που ξέρουν προκειμένου να είναι ενημερωμένοι πριν λάβουν κάποια απόφαση που θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα στους πολίτες αυτής της χώρας που πλέον δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η Κυβέρνηση έχει μία τελευταία ευκαιρία. Πρέπει επιτέλους να διαπραγματευτεί και να ζητήσει να υπάρξει μέριμνα και μάλιστα άμεσα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη. Το σχέδιο Μάρσαλ που είχε αποφασιστεί την 21η Ιουλίου, ή μας είχαν πει ότι έχει αποφασισθεί, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Η ύφεση καθημερινά βαθαίνει. Πως περιμένει το οικονομικό επιτελείο να πετύχει τους στόχους για τα έσοδα;
Capital.gr, 20/10/2011
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου