Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ευκαιρίες για επενδύσεις

Την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις έχουν βάλει φωτιά σε κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, προκειμένου να προστατέψουν τα κεφάλαια τους. Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, εξέλιξη που αυξάνει το ρίσκο. Η προστασία του κεφαλαίου θα πρέπει να αποτελεί πρώτη επιλογή. Η απόδοση ωστόσο μπορεί να είναι ικανοποιητική.
Αρχικά σημειώνω πως στη ζωή των επενδυτών οι οποίοι δεν έχουν βαθία γνώση οικονομικών, έχουν μπει νέοι όροι, όπως σχέση χρέος προς ΑΕΠ, η απόδοση δεκαετών ομολόγων, τα spreads κα. Ωστόσο οι επενδυτές που προσέχουν τα κεφάλαια τους πάντα προσπαθούν να εκτιμήσουν τον δημοσιονομικό κίνδυνο. Σήμερα στην Ευρώπη ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος. Οι αποδόσεις είναι υψηλές αλλά ο κίνδυνος κουρέματος είναι ίσως υψηλότερος. Οι μετοχές της Ευρώπης ενδέχεται να πιεστούν περαιτέρω, λόγω της έκθεσης ευρωπαϊκών τραπεζών σε ιταλικά, πορτογαλικά και ελληνικά ομόλογα. Ίσως οι επιθέσεις των κερδοσκόπων κατευθυνθούν στο μέλλον στην Γαλλία. Στις ΗΠΑ από την τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αν και οι εκτιμήσεις για την πορεία των μετοχών είναι πιο αισιόδοξες. Λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, εκτιμώ πως το αμερικανικό δολάριο θα ενισχυθεί. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και όσοι μελετούν την τεχνική ανάλυση. Όμως το χρέος των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλό.
Εκτιμήσεις αισιόδοξες υπάρχουν και για τον χρυσό, που ήδη έχει καταγράψει μεγάλη άνοδο.
Αναγκαστικά, οι επενδυτές θα αναζητήσουν χώρες με παραγωγή πρώτων υλών, με χαμηλό χρέος ως προς το ακαθάριστό προϊόν τους, με υψηλή ανάπτυξη και καλή απόδοση στο δεκαετές ομόλογο. Ποιες είναι οι χώρες αυτές; Η Ρωσία για παράδειγμα έχει 9,5% χρέος/ΑΕΠ, η ανάπτυξη το 2010 ανήλθε στο 4% και η δεκαετία έχει απόδοση 7,88%. Η Χιλή έχει σχέση χρέους/ΑΕΠ 6,2%, εμφάνισε ανάπτυξη 5,2% το 2010 και η απόδοση του δεκαετούς είναι στο 2,66%. Στην Αυστραλία με σχέση χρέους/ΑΕΠ 22,4% και ανάπτυξη 1% στο πρώτο τρίμηνο, η δεκαετία προσφέρει απόδοση 4,45%. Ο Καναδάς έχει αντιστοίχως 34% χρέος/ΑΕΠ, 2,2% ανάπτυξη, σύμφωνα με στοιχεία της 31/5/2011 και η απόδοση της δεκαετίας είναι 4,42%.
Υπάρχουν και άλλες χώρες με εξίσου καλές επιδόσεις. Τα παραπάνω δείχνουν πως υπάρχουν επιλογές που προσφέρουν ασφάλεια στους επενδυτές χωρίς να χρειάζεται να αναζητούν χώρες στο εξωτερικό για να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους. Μπορούν έχοντας διασπορά, να έχουν καλύτερες επιδόσεις και τα προϊόντα αυτά προσφέρονται από τις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες.  

Real News, 13/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου