Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί καμία σοβαρή διεθνής εταιρία δεν έρχεται στην Ελλάδα; - Ανάπτυξη με σωστά φορολογικά και θεσμικά μέτρα



Ανάπτυξη χωρίς κατάλληλη φορολογική πολιτική είναι αδύνατη. Το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να πάρει αναπτυξιακή διάσταση και όχι φοροεισπρακτική όπως συμβαίνει τώρα. 
Από τη μακρόχρονη εμπειρία μου από τη πράξη της εργασίας βλέπω χώρες ευρωπαϊκές και όχι offshore να συγκεντρώνουν τον πλούτο πολιτών και εταιρειών όχι μόνο της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και χωρών εκτός αυτής. Συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο έχουν εγκατασταθεί μεταξύ άλλων οι γνωστές διεθνείς εταιρείες Skype, Goodyear, Nike, ArcelorMittal , Amazon, Ferrero, Dolce Gabbana, Telecom Italia, Fininvest (η εταιρεία του Berlusconi) και τώρα τελευταία η δική μας πολυεθνική η ΦΑΓΕ. Στην Ιρλανδία έχουν μεταξύ άλλων εγκατασταθεί η Google, η GE Capital, η Boeing, η EADS . Στην Ελβετία έχουν μεταξύ άλλων εγκατασταθεί η Nestle, η Unilever, η P&G, η Glencore,  η Coca cola.

Καμία σοβαρή διεθνής εταιρεία δεν έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Ο λόγος είναι ότι όλες αυτές οι χώρες κερδίζουν λίγα φορολογικά έσοδα από πολλούς και κερδίζουν επίσης πρόσθετα οφέλη από θέσεις εργασίας ΦΠΑ και άλλα.


Στη χώρα μας αντιθέτως οι φορολογικοί ''εγκέφαλοι'' του Υπουργείου προσπαθούν να κερδίσουν πολλά από τους λίγους. Δεν εξετάζουν τι συμβαίνει στο εξωτερικό, από πλευράς φορολογικών συντελεστών, φορολογικής αντιμετώπισης από τους ελεγκτές προσώπων και επιχειρήσεων, δεν εξετάζουν τίποτα σε σχέση με το φορολογικό ανταγωνισμό άλλων σχετικών χωρών σα να είναι η Ελλάδα μόνη της στη παγκόσμια οικονομία. Δεν σκέπτονται να αναζητήσουν και αντιγράψουν την αιτία που η ναυτιλία μας θριαμβεύει στα πέρατα του κόσμου, εισάγει συνάλλαγμα δις δολλαρίων και αμείβει ικανοποιητικά τους εργαζόμενους παρά τον μεγάλο διεθνή ανταγωνισμό.

Επιπλέον, άλλοι φορολογικοί ''εγκέφαλοι'' του οικονομικού επιτελείου με παράλογα θεσμικά μέτραπου αναφέρονται σε κεφαλαιακές απαιτήσεις και νοοτροπίες άλλης εποχής αποθαρρύνουν οποιαδήποτε προσπάθεια Ελλήνων και ξένων να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τέτοια περίπτωση είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο της κεφαλαιαγοράς όπου για την περίπτωση της ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ) προβλέπει κεφάλαιο 1.000.000 ευρώ ενώ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως Λουξεμβούργο, Κύπρο, Μάλτα, Βουλγαρία το κεφάλαιο είναι 125.000 ευρώ. Αυτή η υπερβολική κεφαλαιακή πρόβλεψη είναι παράλογη, είναι αντιαναπτυξιακή και στοχεύει στο να περιορίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ ολίγων κεφαλαιακά ισχυρών λες και το κεφάλαιο είναι σημαντικό για την ορθή διαχείριση και όχι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του διαχειριστή, καθώς και οι κανόνες συνετής διαχείρισης, διασποράς του κινδύνου, κλπ. Είναι γνωστό σε όλους ότι το κάθε Αμοιβαίο Κεφάλαιο έχει ως θεματοφυλακή πάντοτε τράπεζα που κρατάει χρήματα και τίτλους. Ο διαχειριστής έχει μόνο εξουσία περιορισμένης διαχείρισης με εντολές χρεωπιστώσεων στον θεματοφύλακα.
Ας μη λησμονείται το πάθημα της CITIBANK που πούλησε προϊόντα LEHMAN ως προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και αναγκάσθηκε να καταβάλει τεράστιες αποζημιώσεις. Να μην υπεισέλθουμε στα αποτελέσματα για τους μεριδιούχους τους άλλων ΑΕΔΑΚ με πολλά εκατομμύρια στο μετοχικό κεφάλαιο.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνονται και να συνεχίσουν να γίνονται από Έλληνες τέτοιες εταιρείες στο Λουξεμβούργο, καθώς και στην Κύπρο και στη Μάλτα.
Οι τράπεζες έχουν και πρέπει να έχουν το σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία.
Δεν πρέπει όμως να επιτρέπουν σε ανόητα στελέχη τους επειδή συμμετέχουν στις επιτροπές με τη σύμπραξη άσχετων πολιτικών που δεν γνωρίζουν την αγορά να κλείνουν επαγγέλματα όπως αυτά του διαχειριστή, του συμβούλου, του κτηματομεσίτη κλπ, που δε χρειάζονται κεφάλαια αλλά εξειδικευμένες γνώσεις.
Οι ίδιοι ανόητοι ξεχνούν ότι μπορούν να γίνουν από Ελληνικές εταιρίες στο εξωτερικό όπως κάνουν μέχρι τώρα. Όσοι συντάσσουν ν/σ να σκέπτονται ελληνικά και όχι να ενεργούν και νομοθετούν ως εκπρόσωποι ξένων υπουργείων καθώς και ξένων Εποπτικών Αρχών.

Ο Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να βρει τους υπεύθυνους αυτής της εισήγησης και να  επιβάλει κυρώσεις αφού οι όποιες εξηγήσεις τους αποκλείεται να είναι πειστικές, όταν παντού είναι 125.000 ευρώ και μόνο στη Γερμανία 300.000 ευρώ.
Για να γίνουμε πιο αποκαλυπτικοί γνωρίζω στους αναγνώστες ότι προ 2ετίας σε σύσκεψη όλων των παραγόντων της Κεφαλαιαγοράς στο Υπουργείο, συζητήθηκε αυτό το θέμα και εκτέθηκαν οι διάφορες θέσεις ενώπιον του τότε Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου και του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Πλασκοβίτη.
Όλοι οι παράγοντες της αγοράς, ΣΜΕΧΑ, ΕΝΕΙΣΕΤ, ΧΑ, ΕΑΕ, κλπ., με εξαίρεση τον τότε Πρόεδρο της ΕΘΕ και ορισμένες μη πειστικές επιφυλάξεις από την ΕΚ, υποστήριξαν ότι τα κεφάλαια ΑΕΔΑΚ πρέπει να εναρμονισθούν με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 125.000 ευρώ.

Επίσης, μια από τις βασικές υποσχέσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς είναι ότι θα ψηφισθούν θεσμικά μέτρα, που χωρίς δημοσιονομικό κόστος, θα αναδείξουν την χώρα σε διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Ένα από αυτά τα απαιτούμενα μέτρα είναι ο περιορισμός κεφαλαίων της ΑΕΔΑΚ στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αναμένω το αποτέλεσμα. “Οι καιροί ου μενετοί”.

Το έλλειμμα αναπληρωτού Υπουργού Οικονομικών, υπεύθυνου για τη Χρηματοπιστωτική Ανάπτυξη γίνεται κάθε μέρα περισσότερο φανερό. Η οργάνωση διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών είναι ελλιπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου