Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τα προσόντα ενός Υπουργού Οικονομικών


Αρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη που δημοσιεύθηκε στο capital.gr 11/3/2013

Το περασμένο Σάββατο 2/3/2013 δημοσιεύθηκε στο Capital.gr η μελέτη των Mark Hallenberg και Joachim Wehner, δύο επιφανών πανεπιστημιακών καθηγητών, αναφορικά με την επιστημονική κατάρτιση των πολιτικών προσώπων σε σχέση με τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν, που άνοιξε μια πραγματικά ζωηρή συζήτηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η συζήτηση αυτή φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που στην εποχή της Κρίσης και της ύφεσης της Οικονομίας που ζούμε πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.


Κατ΄ αρχάς η μελέτη αυτή εξετάζει από στατιστικής άποψης και μόνο το θέμα της επιστημονικής κατάρτισης σε 40 χώρες του ΟΟΣΑ και καταλήγει σε κάποιες διαπιστώσεις. Μεταξύ πολύ ενδιαφερουσών διαπιστώσεων, μια που μας αφορά είναι ότι στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, σχεδόν οι μισοί υπουργοί Οικονομικών διέθεταν πτυχίο ή διδακτορικό στα Οικονομικά... Θα αντικαθιστούσα τα αποσιωπητικά "δεν κατάφεραν οι συγκεκριμένοι υπουργοί και πολλά πράγματα για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση".

Από το 2009 σε άρθρα μου στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο είχα καυτηριάσει την τοποθέτηση στις θέσεις υπουργών, προσώπων προερχόμενων από τον κομματικό σωλήνα ή ακαδημαϊκών των εκάστοτε κομμάτων που υπηρετούν όμως το "σύστημα" και είχα υπερθεματίσει για την αξιοποίηση των αρίστων της αγοράς.

Είναι ζωτικής σημασίας να τοποθετούνται στις θέσεις ευθύνης που άπτονται της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής πρόσωπα που προέρχονται από την πραγματική αγορά με εμπειρία και γνώση της καθημερινότητας της Οικονομίας αλλά και των μηχανισμών και της λειτουργίας των αγορών.

Η υψηλή επιστημονική θεωρητική κατάρτιση δεν είναι απαραίτητο να οδηγεί σε ορθότερες για την Οικονομία αποφάσεις όταν πρέπει εκτός των "ceteris paribus" μαθηματικών μοντέλων για επιμέρους τομείς της Οικονομίας, να συνυπολογίζονται και σύνθετες παράμετροι καθώς και οι επιπτώσεις στους λοιπούς τομείς της Οικονομίας αλλά και της Κοινωνίας.

Δεν είναι αρκετή η εξειδίκευση στην μακροοικονομία για την έξοδο από την κρίση. Απαιτείται παράλληλα και γνώση των φορολογικών θεμάτων, της λειτουργίας των αγορών, της μικροοικονομίας αλλά και συνυπολογισμός των επιπτώσεων των όποιων αποφάσεων στην Κοινωνία. Αυτό όμως προϋποθέτει εμπειρία και γνώση σε πραγματικές συνθήκες Οικονομίας και όχι συνθήκες εργαστηρίου, όπου όλοι οι πειραματισμοί είναι επιτρεπτοί γιατί αν δεν πετύχουν απλώς εγκαταλείπονται και ξεκινούμε νέα πειράματα από την αρχή.

Οι θεωρητικοί Οικονομολόγοι τείνουν να θεωρούν την Οικονομία ως ένα σύστημα που ακολουθεί "φυσικούς" νόμους, που ακολουθούνται απ΄όλους και τη μελετούν ως τέτοιο. Αυτή άλλωστε είναι και η δουλειά τους. Η Πραγματική Οικονομία όμως δεν διέπεται από "φυσικούς" νόμους και "αόρατα" χέρια. Νόμοι και συνήθειες επιβάλλονται από τους ίδιους τους ανθρώπους, λαμβάνοντας υπόψη και μη οικονομικά στοιχεία, που συνήθως αγνοούνται από τους θεωρητικούς Οικονομολόγους, όπως το περιβάλλον, το δίκαιο, η ισότητα και κοινωνικά δικαιώματα και κριτήρια. Απαιτείται αυστηρή εποπτεία ώστε να τηρούνται.

Οι άριστοι της αγοράς, και επιμένω στον όρο αυτό, που διαθέτουν πετυχημένη με αποδείξεις εργασιακή εμπειρία, που κατά την άποψή μου είναι απαραίτητη, βαθιά και σφαιρική γνώση όλων των πολύπλοκων θεμάτων, ηγετικές ικανότητες και διοικητική εμπειρία είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας που έχει δεινοπαθήσει από τους πειραματισμούς άπειρων θεωρητικών οικονομολόγων, να δώσουν την ώθηση για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τέλος επιβεβαιώνω και θυμίζω επειδή είναι επίκαιρο το άρθρο μου στο Capital στις 9/2/2012 "Τι πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος" που αναφέρεται στο θέμα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου