Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η χώρα χρειάζεται Plan B

Η χώρα χρειάζεται Plan B
Η μνημονιακή πολιτική και τα μέτρα λιτότητας χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική και καμία θετική πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη ύφεσητην οικονομία της χώρας και μειώνουν τις ελπίδες ταχείας ανάκαμψης, δημιουργώντας έτσι ένα ζοφερό περιβάλλον. 

Είναι σαφές ότι απαιτείται αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα και συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών, αυτό δεν χρειαζόταν να μας το υποδείξει η Τρόικα, έπρεπε και από μόνοι μας να το κάνουμε. Είναι σαν οι επισκέπτες σε ένα σπίτι να υποδεικνύουν στους οικοδεσπότες πώς θα συμμαζέψουν τα του οίκου τους... 



Η απόλυτη προσήλωση όμως στην επίτευξη καθαρά δημοσιονομικών στόχων και η αφαίμαξη της οικονομίας από ρευστότητα, βαθαίνει περαιτέρω την ύφεση, πλήττει τις επιχειρήσεις, αυξάνει την ανεργία και κατ' επέκταση οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση τα δημόσια έσοδα κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας που φαίνεται να διογκώνεται σε σχέση με το συρρικνούμενο ΑΕΠ. 

Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες περίπου 9 δισ. θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά και η Οικονομία θα εκκινήσει . Δυστυχώς όμως οι επιχειρήσεις, όσες δεν έχουν κλείσει, βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης και η ρευστότητα που θα διοχετευθεί προς αυτές δυστυχώς δεν θα προσανατολισθεί σε επενδύσεις αλλά στο να "κλείσει τρύπες" κυρίως υπερχρέωσης. 

Η εισροή κοινοτικών κονδυλίων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των ΕΣΠΑ και προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης, θα δώσει μια ακόμη πρόσθετη ανάσα αλλά δεν επαρκεί. 

Η βαριά και πέραν πια της φοροδοτικής ικανότητας της κοινωνίας φορολογία ακυρώνει τα όσα βήματα προς την ανάπτυξη δίνει η παρεχόμενη ρευστότητα αφού την απορροφά ξανά το Δημόσιο . 

Το χρήμα δυστυχώς είναι πολύ ακριβό στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκιο πάνω από 10% Τα έσοδα μειώνονται με ρυθμό 5% ενώ το άμεσο και έμμεσο κόστος των επιχειρήσεων αυξάνει με ρυθμό 9-10%. 

Πολλές ελπίδες έχουν εναποτεθεί και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία όμως στηρίζεται σε πολύ αισιόδοξο σενάριο, πολύ πιο αισιόδοξο από αυτό που διαγράφεται στην πραγματικότητα. Μέσα στο διεθνές και εθνικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι τρέχουσες εξελίξεις, θεωρώ πολύ δύσκολο οι τράπεζες να αναπτυχθούν με τους ρυθμούς που προβλέπει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησηςτην επόμενη τριετία. Οι επισφάλειες θα προκαλέσουν ανάγκη για νέα επανακεφαλαιοποίηση που δεν φαίνεται δυνατή αυτήν την εποχή. 

Ρηξικέλευθες και καινοτόμες λύσεις πρέπει να δοθούν προκειμένου η χώρα να βγει από το τέλμα, η οποία τώρα φαίνεται να έχει στοιχηματίσει μονόπλευρα πάνω στη δημοσιονομική προσαρμογή. 

α) Είναι προφανές στις αρχές του 2014 ότι θα γίνει και δεύτερο "κούρεμα" και μάλιστα στον επίσημο τομέα. Άγνωστο όμως με τι ελληνικά ανταλλάγματα. 

β) Θα πρέπει να ελαφρύνει η φορολογία, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, που θα επιφέρει περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο απ' ότι οι υψηλοί σήμερα συντελεστές και οι πολυάριθμοι φόροι . Επιβεβαιώνεται η θέση μου αυτή από την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο πετρελαίου κίνησης. Το κράτος προσδοκούσε κατακόρυφη αύξηση των εσόδων και στο τέλος η χώρα πάγωσε για 80 εκατομμύρια ευρώ. 

γ) Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωσης των spreads των ελληνικών ομολόγων. 

δ) Θα πρέπει να διασφαλισθεί και να εδραιωθεί η αξιοπιστία της χώρας ώστε να προσελκυσθούν επενδυτές και κεφάλαια. 

ε) Θα πρέπει να υπάρχουν στο συρτάρι εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που γίνει ένα "ατύχημα", σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. 

στ) Θα πρέπει κάθε Υπουργείο να ετοιμάσει business plan και συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης. 

Εάν η ύφεση συνεχισθεί και του χρόνου, εάν το κόστος του χρήματος δεν μειωθεί, εάν οι τράπεζες δεν παράσχουν ρευστότητα, εάν η ύφεση στην Ευρώπη βαθύνει, εάν οι εκλογές στη Γερμανία και η μετεκλογική πολιτική είναι διαφορετική από την προσδοκώμενη, εάν η κοινωνία εκραγεί : Είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και όπως από πέρσι λέω θα πρέπει να υπάρχει και ένα Plan B, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι προκειμένου να μην προσγειωθούμε ανώμαλα, όπως έπαθε η Κύπρος. 

Η Κυβέρνηση και τα στελέχη της πρέπει να έχουν τα κατάλληλα προσόντα, την εμπειρία και τα εχέγγυα προκειμένου να εργάζονται νυχθημερόν όμως με αποτελεσματικότητα προς την κατάρτιση ενός σχεδίου Β, το οποίο θα προβλέπει την επόμενη ημέρα αν όλα τα σενάρια εξελιχθούν αρνητικά ή εάν θέλουμε να έχουμε πρόσθετο διαπραγματευτικό όπλο

Τι θα συμβεί αν δεν μας δοθεί κάποια δόση; Δεν πρέπει οι κορυφαίοι του τόπου να αναλύσουν το τι θα συμβεί και το τι πρέπει να γίνει; Η χώρα, ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Έτσι θα αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση και η ανάκαμψη θα γίνει πιο εύκολη. 

Υποστηρίζω ακόμη: Δεν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ. Θα είναι καταστροφή. Πρέπει όμως να ετοιμάσουμε σενάρια εναλλακτικά, που θα προλαμβάνουν κινδύνους και θα δίνουν λύσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου