Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο μου στο newmoney.gr: Από την ιστορία του 2009 δεν διδαχτήκαμε τίποτε;

Από την ιστορία του 2009 δεν διδαχτήκαμε τίποτε;
Αφού όπως λένε η ιστορία διδάσκει, ας πάμε να θυμηθούμε μερικά μόνο περιστατικά των τελευταίων ετών, προκειμένου να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα.
Κατά την προεκλογική περίοδο του 2009, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο είχε προειδοποιήσει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να σταματήσουν τις παροχολογίες και τις υποσχέσεις, γιατί η κατάσταση ήταν δύσκολη και τα νούμερα δεν έβγαιναν. Πολλοί λοιπόν τότε, όχι μόνο αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, αλλά επίσης θύμωσαν επειδή τις θεώρησαν ως «ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας» και τελικά ψήφισαν την επιλογή του «λεφτά υπάρχουν».
Η ουσία είναι πως αν από το 2009 είχαμε ακολουθήσει τις συμβουλές του κ. Μπαρόζο, πιθανότατα να μην είχαν μεσολαβήσει τα μνημόνια και η ελληνική οικονομία να είχε προσαρμοστεί με πολύ μικρότερες θυσίες.

Προεκλογικά του 2009 επίσης, ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε ενημερώσει αναλυτικά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ αυτών και στελέχη που σήμερα πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ) για τα δεινά που έρχονταν στην ελληνική οικονομία, χωρίς κανένας να του δώσει την απαιτούμενη προσοχή και σημασία. Το τι ακολούθησε για τους Έλληνες πολίτες, είναι γνωστό.
Και ας έρθουμε τώρα στο σήμερα, για να διαπιστώσετε πόσες ομοιότητες υπάρχουν.
Όλοι οι ηγέτες των ξένων χωρών -ακόμη και ο σοσιαλιστής Ολάντ στον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 τον θεωρούσε ως το μεγάλο σύμμαχό του- μας καλούν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, την ώρα που κάποιοι από εμάς απειλούν πως θα σκίσουν τα μνημόνια, πως ενδεχομένως να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις της χώρας, ή πως θα… δανειστούν από τη Ρωσία.
Δεν υπάρχει έστω και ένας αναλυτής στην ελληνική και παγκόσμια αγορά που να μην μας είχε προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν επιζήμια για την οικονομία μας, αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εκβίασαν τις εκλογές γκρεμίζοντας το χρηματιστήριο, εκτινάσσοντας τα επιτόκια, σταματώντας τις επενδύσεις και παγώνοντας την αγορά.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει -και μάλιστα δημόσια- πως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα επιδεινωνόταν το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά και πάλι τα δύο προαναφερθέντα κόμματα επέλεξαν να σύρουν τη χώρα στις εκλογές.
Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομικός παράγοντας στο εξωτερικό που να μην μας προτρέπει να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Αντ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε όλες τις προτεινόμενες αλλαγές και απειλεί ότι θα διώξει όλους τους επενδυτές που… είχαν το θράσος να επενδύσουν στην Ελλάδα (πχ COSCO, Ελληνικό, Αεροδρόμια).
Πού θέλω να καταλήξω; Ότι καλό είναι να συνεκτιμούμε κάθε φορά τις απόψεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και τις γνώμες των διεθνών αναλυτών, πριν πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Και πως αν πηγαίνουμε κάθε φορά… μόνοι μας κόντρα στο ρεύμα, τότε θα κινδυνεύουμε να μπούμε σε νέες περιπέτειες, όπως έγινε το 2009 με την εκλογή της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου και όπως θα γίνει και τώρα σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να συνεχίσει με σιγουριά και ασφάλεια την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μιας προσπάθειας που άρχισε να αποδίδει τους πρώτους καρπούς μέσα στο 2014 και που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ενταθεί από την 26η Ιανουαρίου και μετά.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας στη νέα οικονομία, στον τουρισμό, στις υποδομές, στην οικοδομή, στο εργοστάσιο, στο χωράφι. Και επίσης είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει και πάλι την Ελλάδα μια «κανονική χώρα» που θα συνεχίσει να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου