Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Εγώ εδώ έχω προσπαθήσει να πω με έμμεσο τρόπο και ευγενικό και ίσως κάποιοι μπορεί να με παρεξήγησαν, τα προβλήματα που έχουμε σαν οικονομία. Λοιπόν, δεν είναι αυτοτελές γεγονός η προκαταβολή. Συνδυάζεται με πάρα πολλά άλλα.
Όταν ας πούμε, συγχωνεύονται οι Τράπεζες με επενδυτικές εταιρείες και πληρώνουν 10% λιγότερο φόρο, (όχι 10% λιγότερο από το 40%, δηλαδή 40% - 10%, από το 40% στο 30%, από το 30% στο 20% κ.λ.π.), όταν ας πούμε αυτή τη στιγμή αφήνουμε τα μεγαλοστελέχη,
τους μεγαλοτραπεζίτες να παίρνουν εκατοντάδες εκατομμύρια bonus αφορολόγητα, στη μισή τιμή των τιμών που διαπραγματεύονται, όταν ας πούμε, δεν ελέγχουμε αυτούς που πρέπει να ελέγξουμε, θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα.
Και θέλω να προβληματίσω λίγο, να σκεφθούμε μήπως πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για την οικονομία. Το 2007 σας πληροφορώ και μπορείτε να το δείτε, υπάρχουν 2 δις έσοδα από αναπροσαρμογές. Τι θα πει: έσοδα; Δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός του 2007, πόσο μάλλον του 2008, που εκεί το έλλειμμα θα είναι ακόμα χειρότερο. Όχι έλλειμμα. Δεν βγαίνει. Και θα δανειστούμε περισσότερο και περισσότερο και περισσότερο. Η Ελληνική οικονομία δεν μπαίνει σε αναπτυξιακό ρυθμό. Πουλάμε επιχειρήσεις και καλύπτουμε προσωρινά τα ελλείμματα. Υπάρχουν 15 δις μόνο αυτή τη στιγμή προς πώληση. Και γι αυτό του ξέφυγε και Ο.Τ.Ε, COSMOTE και όλα αυτά. Δεν θέλω να είμαι καταγγελτικός δυστυχώς, αλλά πρέπει να τα δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν είναι το πράγμα έτσι δηλαδή και θα έχουμε ακόμα χειρότερο.
Και πραγματικά, σωστά το είπατε. Το 65%, το 80%, το 100% θα είναι τελικά απαραίτητο να γίνει. Και το Φ.Π.Α. θα αυξηθεί και άλλα χειρότερα πράγματα. Λοιπόν σκεφθείτε και εσείς, μήπως κάνουμε μία συζήτηση για να βοηθήσουμε. Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε, αλλά κάποια πράγματα που τα βλέπουμε, δεν μπορεί να μην τα λέμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου