Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Επειδή ανεφέρθη ο κ.Σταυρίδης σ’ εμένα, θέλω να παρακαλέσω να θυμηθούμε ότι όταν εγένετο το πακέτο των 28 δις με τις τράπεζες, δεν είδα πολλοί να μιλήσουν για να μπουν εύλογα ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου γι’ αυτό το πακέτο. Και το είπε και ο κ. Πρόεδρος του ΕΒΕΑ στο περασμένο Συμβούλιο, ότι ενώ έπρεπε να τους βάλει ο κύριος Υπουργός, ο τότε Υπουργός Οικονομίας να τους βάλει κάποιους περιορισμούς και για να δώσει ανταλλάγματα, δεν έκανε τίποτα! Το αντίθετο, είπε για το ΤΕΜΠΕ «Δεν βαριέσαι! Βάλε υπογραφή και θα τα βρούμε». Αυτός είναι ο λόγος.



Κι εδώ δράττομαι της ευκαιρίας, είπα προηγουμένως και στον κύριο Πρόεδρο, υπάρχουν φορείς όπως είναι ο φορέας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος έχει εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Δεν είναι δυνατόν να καταλυθεί η ανεξαρτησία, να καταλυθεί η δυνατότητα να μιλούν. Γιατί ένα πρόβλημα που έχουν οι επιχειρηματίες, είναι φοβισμένοι. Ο επιχειρηματίας έχω παρατηρήσει ότι δεν τολμάει να πει όχι. Δεν τολμάει να πει όχι, όταν είναι το εύλογο να πει όχι.
Πρέπει λοιπόν κι εμείς από την πλευρά μας σαν ΕΒΕΑ, γιατί εκπροσωπούμε τους φορείς, έχει η Διοικούσα και ο Πρόεδρος θάρρος αλλά πρέπει κι εμείς να λέμε ώστε να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή. Γιατί μετά θα λέμε: «Α, οι τράπεζες ζητάνε»! Ασφαλώς οι τράπεζες ζητάνε! Όπως ο Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς ασφαλώς θέλει να είναι ανεξέλεγκτος. Εάν όμως τον αφήσει ο Υπουργός ανεξέλεγκτο, ο Υπουργός θα φταίει. Δεν θα φταίει ο Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς.
Γιατί έγραψα ένα άρθρο χθες, γιατί ετοιμάζουν την αντιπροσώπευση των φορέων να την κάνουν, πλειοψηφία τεσσάρων επί των επτά να την κάνουν του Υπουργού. Μα αν κομματικοποιηθεί μπορεί να έρθει ένας Υπουργός ο οποίος να είναι ένα κομματικό πρόσωπο, το οποίο να μην τολμάει μετά ο οποιοσδήποτε να μιλάει, ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας. Ειδικά δε αυτό το Υπουργείο έχει την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, έχει το ξέπλυμα χρήματος. Οι Ανεξάρτητες Αρχές, είναι δικές του. Έχει την Εφορία. Δεν θα τολμήσει κανείς να μιλήσει για οτιδήποτε.
Και να πω και αυτό, ότι η διαπλοκή που υπάρχει μεταξύ τραπεζών, ΜΜΕ και πολιτικών, είναι γνωστή. Αν δεν τη χτυπήσουμε, κινδυνεύει η Δημοκρατία. Αυτά τα λέω εγώ, γιατί τα έχω δει. Δεν είμαι ακραίος, ούτε οτιδήποτε γιατί αν δεν τα έβλεπα, δεν θα τα έλεγα. Χάρισε προς τις Τράπεζες 6 δις την προηγούμενη περίοδο, είναι γεγονός. Και αν θέλει, ας έρθει εδώ να με αντιμετωπίσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Επομένως πρέπει κι εμείς από το μετερίζι αυτό που είμαστε, να υπερασπιζόμαστε, ασχέτως των επιχειρηματιών. Ευχαριστώ πολύ.


Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να συγχαρώ τον κ.Κούρταλη. Έκανε μια πάρα πολύ καλή τοποθέτηση και θέλω να επισημάνω ότι τη Δευτέρα, σε μια εβδομάδα από σήμερα, στις 18.30΄το απόγευμα, στην αίθουσα του ΕΒΕΑ, δεν ξέρω αν θα είναι εδώ ή θα είναι στο υπόγειο, κάνουμε μια εκδήλωση ακριβώς «Μέτρα εξόδου από την κρίση».
Ομιλητές θα είναι ο κ.Δούκας ο οποίος έχει στείλει μια εξαιρετικά θετική ομιλία με συγκεκριμένες προτάσεις. Πραγματικά κύριε Πρόεδρε, την πήρατε. Θα είναι η κα Κατσέλη, ο κ.Δραγασάκης, ο κ.Βορίδης -είναι οι Τομεάρχες Οικονομικών των κομμάτων τους- ο κ.Μίχαλος, ο κ.Χατζηεμμανουήλ και ο ομιλών. Και θέλω να παρακαλέσω, να έρθετε. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Θα είναι μόνο προτάσεις για το μέλλον, δεν θα αφορούν το παρελθόν, έτσι έχω βάλει τον περιορισμό. Και πραγματικά, αυτή η τοποθέτηση εδώ του κ.Κούρταλη, θα μας βοηθήσει.
Εγώ δυο -τρία σημεία θέλω να πω, γιατί σκέφτομαι, κύριε Πρόεδρε, αν συμφωνείτε κι εσείς, μετά απ’ αυτές τις ομιλίες λίγο μήπως τα «μαζέψουμε» και κάνουμε ένα πρόγραμμα απ’ όλες τις ιδέες. Δεν θέλω τώρα να έρθω στου κ.Δούκα, ο οποίος πραγματικά με επτά σελίδες κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, εξαιρετικές που μπορεί να δώσουν και έσοδα στο κράτος και επιχειρηματικές κινήσεις. Να πω όμως, δυο-τρία πράγματα για να δείτε πως όλα τα θέματα είναι σφαιρικά και χρειάζεται η γνώση και χρειάζεται ακριβώς η συνεργασία όλων των φορέων.
Εδώ χρειάζεται το Δημόσιο χρήματα και δανείζεται. Κατ’ άλλους θα δανειστεί 43 δις, οι δικές μας οι εκτιμήσεις είναι 63 δις. Είναι τεράστιο το ποσό. Και αν η οικονομική κρίση συνεχιστεί, ίσως να είναι και περισσότερο γιατί δεν θα πληρώνουν τους φόρους. Άμα δεν έχουν κέρδη, πώς θα πληρώνουν τους φόρους; Και βγάζουν ομόλογα.
Σε στιγμές ευφορίας ο κ.Χριστοδουλάκης είχε βάλει τους Primary Dealers οι οποίες ήταν οι τράπεζες οι ξένες και οι ελληνικές, που προσέφεραν και έπαιρναν τα ομόλογα, στη συνέχεια τα πουλούσαν σε άλλους πελάτες τους. Εδώ και τόσο καιρό λέμε ότι πρέπει ένα ποσοστό να δίνεται σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες ελληνικές, προκειμένου να κατευθύνεται στους ιδιώτες πελάτες. Όλοι έχουν ενθουσιαστεί. Μίλησα με τον κ.Σκορδά, σήμερα με τον κ.Φιλιππόπουλο. Με όσους έχω μιλήσει, έχουν ενθουσιαστεί. Δεν μπορούν να το υλοποιήσουν.
Είπα όμως και επίσης μετά πρέπει να διαπραγματεύονται στην πλατφόρμα του χρηματιστηρίου, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια, σε μικρές ποσότητες ώστε ο επενδυτής να μπορεί να τα πουλάει. Γιατί πρωτογενής αγορά χωρίς δευτερογενή, είναι σαν να αγοράζεις αυτοκίνητο χωρίς σέρβις, χωρίς συνεργείο. Εδώ όμως είναι το θέμα, και το λέω σ’ εσάς κύριε Πρόεδρε περισσότερο, διότι εάν βγουν αυτά τα ομόλογα θα πάρουν από τη ρευστότητα που έχουν οι τράπεζες. Και η σχέση δάνεια προς καταθέσεις, θα χειροτερεύσει.
Είπαμε λοιπόν μία είναι η λύση, να υπάρξει φορολογική αμνηστία, όχι από αυτούς που κάνουν ξέπλυμα χρήματος. Από γιατρούς, δικηγόρους οι οποίοι πήραν κάποια λεφτά «κάτω από το τραπέζι», τα έχουν βγάλει στην Ελβετία και δεν τα βάζουν. Μια φορολογική αμνηστία, για να αγοράζουν ομόλογα του Δημοσίου, είναι πολύ απλό. Αν δεν γίνει αυτό, τα επιτόκια μοιραία θα μείνουν ψηλά.
Κοιτάξτε να δείτε τι έγινε τώρα. Αυτό το περίφημο «λαϊκό» -σε εισαγωγικά γιατί δεν ήταν λαϊκό- ενώ ήταν 98,50 την Τρίτη, το πήγαν, το χειραγώγησαν οι τράπεζες –αυτή είναι η πραγματικότητα τώρα- μέσω του ΥΔΑΤ που κάνουν λίγες συναλλαγές, στο 99,90 και πουλούσε η Τράπεζα Κύπρου στο 100, η Εθνική στο 101, η Eurobank στο 102. Αυτό λοιπόν το θετικό για το Δημόσιο, γιατί να μην το απολαύσει με χαμηλότερο κόστος το Δημόσιο; Και έφτασε να είναι 5,15. Το 5,50 ήταν 5,15. Λέω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το κάνουμε, με πρακτικό τρόπο και άμεσο. Αλλά χωρίς φορολογική αμνηστία, δεν θα πέσουν τα επιτόκια.
Μετά να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Λέει ο άλλος: «Μα οι εφοπλιστές θα πάρουν τα πλοία τους και θα πάνε έξω». Δηλαδή τα γραφεία τους, γιατί τα πλοία τους ήδη είναι έξω. Λέω κι εγώ, κύριε τα χρήματα πιο εύκολα μετακινούνται. Δεν κάνουμε τίποτα. Βάζουμε φόρους για συναλλαγές.
Αυτή τη στιγμή αν κάνει ένας συναλλαγές σε παράγωγα, σε νομίσματα, σε CFD’s (Contact for Difference) θα πληρώσει 15% επί των κερδών, χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές. Πάει λοιπόν έξω ο άνθρωπος, κάνει συναλλαγές με ξένες τράπεζες, ξένες χρηματιστηριακές εταιρείες και δεν τα πληρώνει. Είναι απίστευτα αυτά που γίνονται. Και θέλω να παρακαλέσω να γίνουν αυτά, είναι πρακτικά.
Επίσης ένα μεγάλο θέμα που έχουμε, πάρα πολύ μεγάλο και δεν ξέρω ποια είναι η λύση, γιατί εγώ το έχω πει και στην κυρία Υπουργό και στην Υφυπουργό αλλά μου λένε «Δεν υπάρχει λύση». Μετά το ’93 όπως ξέρετε, πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές. Μέχρι τα 5.300 έχουν γίνει τώρα, κάποτε ήταν και το σύνολο.
Όταν παίρνει ονομαστικό μισθό κάποιος 5.300,00€ που είναι ένας καλός μισθός, στο τέλος παίρνει καθαρά το 1/3. Για να έχει τι ανταπόδοση; Τίποτα! Ας προχωρήσει τότε, ας γενικευτεί η χρήση δελτίων παροχής υπηρεσιών. Να είναι τόσο δύσκολο. Και στο δελτίο παροχής υπηρεσιών πληρώνει ο άλλος ασφαλιστικές εισφορές. Εν γνώσει του θα πάρει ενδεχομένως μια χαμηλότερη. Ας γενικευτεί.
Εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετές εκατοντάδες στελεχών που θα συνεργαζόμαστε με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μου πουλάει υπηρεσίες, μου πουλάει προϊόντα. Εάν είναι καλός, να αμειφθεί. Αν δεν είναι καλός, δεν θα αμειφθεί. Γιατί λοιπόν πρέπει να τον παίρνω σώνει και καλά με το ΙΚΑ και να μου βγαίνουν αυτά τα πράγματα; Γιατί –λέει- πρέπει να έχεις τρεις εργοδότες, να είναι ισοδύναμοι εργοδότες. Αυτά που λέω, προσπαθώ να βρω κι εγώ κάποια πρακτικά πράγματα, γιατί πώς θα γίνει; Ανεργία έχει. Και πάει λοιπόν και τους χρηματοδοτεί ο ΟΑΕΔ. Καλύτερο είναι αυτό;
Μετά το πρόβλημά μας κατά την άποψή μου –εγώ θα το αναπτύξω και την επόμενη Δευτέρα- δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και πολιτικό. Εγώ συζήτησα, κύριε Πρόεδρε, με δύο Υπουργούς Οικονομικών της Κύπρου, γιατί παρατηρώ τα επιτεύγματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Έχουν 150 EΠΕΥ στην Κύπρο. Εμείς με δυσκολία έχουμε τις μισές και ο Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς λέει να κλείσουν. Ρωτήστε εδώ τον κ.Μωραϊτη να σας το πει.
Τι γίνεται; Ο κ.Σταυράκης, ο τωρινός Υπουργός, και ο κ.Κυνηγός, ο προηγούμενος, μου είπαν δυο μεγάλες διαφορές. Το πρώτο είναι ότι δεν έχουν υπαλλήλους να φροντίζουν για τα ρουσφέτια τους. Εδώ 80, 100, 200 υπάλληλοι –πόσοι είναι;- φροντίζουν για να ξαναβγούν. Επόμενο είναι. Αφού ο άνθρωπος πρέπει να ξαναβγεί, δεν πρέπει να φροντίζει;
Και το δεύτερο είναι ότι λόγω του συστήματος, αναγκάζεται να περνάει τα νομοσχέδια με συναίνεση. Συζητάει με τα κόμματα. Εδώ πάνε και ο Υπουργός με τους Συμβούλους τους χωρίς να ρωτήσει τους Βουλευτές, περνάει νομοσχέδια! Δεν είναι μόνο δηλαδή οικονομικό, είναι και πολιτικό το θέμα. Φυσικά δεν θα το θέλουν οι νυν Βουλευτές αλλά πώς να γίνει; Πρέπει κάποιος να είναι αφοσιωμένος στη δουλειά που κάνει.
Να μην πω τις συγκρούσεις συμφερόντων, που είναι διαδεδομένες. Το ξέρετε κι εσείς. Έχει κάποιος μια θέση. Ενώ έχει σύγκρουση συμφερόντων, δεν βαριέσαι, έχει και τις άλλες θέσεις. Εδώ η ΕΧΑΕ –ένα παράδειγμα και να τελειώσω εδώ- έχει τους τραπεζίτες οι οποίοι διοικούν, ενώ έχει σύγκρουση συμφερόντων και όπως είπε και ο κ.Αλογοσκούφης το 2003 μιλώντας στη Βουλή, συνεχίζουν αυτοί και διοικούν χωρίς να έχουν μετοχές, χωρίς να έχουν τίποτα! Και ο Διευθύνων εκπροσωπεί τις τράπεζες και πάει και ψηφίζει ενάντια για το θέμα ΓΕΡΜΑΝΟΣ - COSMOTE. Ευχαριστώ πολύ.


ΑΛ.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Μια ερώτηση μόνο. Όταν λέμε «συναίνεση» τι εννοούμε; Δηλαδή να καθίσουν κάποιοι που είναι βολεμένοι και να συμφωνήσουν να διατηρήσουν τα προνόμια τους εις βάρος των άλλων;

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Ποιοι να κάνουν τη συναίνεση; Και τι εννοούμε συναίνεση

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Να κάνουν συναίνεση μεταξύ τους να τα μοιραστούν. Μα γιατί; Το ΑΕΠ έχει πέσει. Μείωσα τα Golden Boys και τα Golden Girls τις απολαβές τους; Έγιναν μειώσεις καθόλου;


ΑΛ.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Πώς δεν υπάρχουν; Έγραψε η εφημερίδα κ.Κούρταλη, με 250.000,00€ το χρόνο, και πολλές μάλιστα! Έχουν γίνει μειώσεις; Αυξήσεις έχουν γίνει! Και άτομα τα οποία δεν θα τους προσλαμβάναμε στις δουλειές μας. Δηλαδή ωραίο είναι να λέμε «συναίνεση», «συναίνεση». Καλύτερα να υπάρξει ένα πρόγραμμα, να περάσει από το λαό, «αυτό είναι το πρόγραμμα», να ψηφιστεί. Αυτή είναι η συναίνεση. Γιατί ακούω «συναίνεση»,… «συναίνεση». Δηλαδή τι εννοούμε συναίνεση;

ΑΛ.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Πρέπει να έρθουν προτάσεις, συγκεκριμένες προτάσεις και να ψηφιστούν από το λαό. Συναίνεση! Πώς θα γίνει συναίνεση;


ΑΛ.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Όταν εγώ το καλοκαίρι μιλούσα για το πόθεν έσχες, το νόμο τον αυστηρό πέραν από τα ευρωπαϊκά, δεν μιλούσε κανείς. Τώρα όλοι λένε να μην υπάρχει για το ξέπλυμα χρήματος, να μην υπάρχει πόθεν έσχες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου