Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

Κύριε Υπουργέ, σημείωσα ότι είναι καλή η απευθείας επαφή για να βγάζετε ασφαλή συμπεράσματα. Θέλω όμως να σας πω ένα θέμα-ερώτηση και μετά να σας ρωτήσω και κάτι που δεν θα είναι και τόσο ευχάριστο.
Το θέμα που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες παρατηρώ, είναι απ’ έξω από το ΤΕΜΠΜΕ, είναι απ’ έξω απ’ όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Οικονομίας – Οικονομικών και από τα δικά σας. Είναι μόνο μέσα στην «Κοινωνία της Πληροφορίας». Και αυτοί στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» έβαλαν μέσα την τελευταία τριετία, που το 2008 για τυχαίους λόγους, γιατί έπεσαν οι τιμές των μετοχών, έχουν ζημιές και ο μέσος όρος της τριετίας είναι αρνητικός.



Θέλω να ξέρω, υπάρχει κάποιος λόγος που οι χρηματιστηριακές εταιρείες είναι απ’ έξω; Διότι οι αποφάσεις τις βάζουν μέσα με τις τράπεζες. Οι τράπεζες όμως πήρανε κύριε Υπουργέ τα 28 δις, με τον τρόπο που τα πήραν και όπως τα πήραν! Εμείς δεν πήραμε τίποτα. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι ανταγωνιστικές τραπεζικές χρηματιστηριακές έχουν ενισχυθεί μέσω των τραπεζών. Το ερώτημα που έχω: γιατί να είμαστε απ’ έξω;
Ο κ.Δομένικος μας είχε υποσχεθεί την προηγούμενη φορά και σε επίσκεψη που τον είδαμε, ότι θα άλλαζε αυτή την απόφαση. Είναι Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Θέλω να σας παρακαλέσω να έχω μια απάντηση. Και αν αυτό πρόκειται να διορθωθεί. Εάν δεν διορθωθεί, να ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να διορθωθεί και να ξέρουμε ότι τελικά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι εμείς τα νομίζαμε.
Το άλλο θέμα που θέλω να σας πω είναι ότι μου αρέσει ο τίτλος του Υπουργείο, «Υπουργείο Ανάπτυξης» αλλά δυστυχώς δεν ασχολείται με την ανάπτυξη όλων των τομέων. Δεν ασχολείται με την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού χώρου στη χώρα μας. Και έχει σημασία να ασχολείται, διότι θα μπορούσε να πάρει μέτρα ένα άλλο Υπουργείο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το οποίο έχει και το ταμειακό πρόγραμμα, έχει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες κλπ. Θεωρώ λοιπόν ότι θα έπρεπε το Υπουργείο Ανάπτυξης να έχει και αυτό τον τομέα, τον χρηματοοικονομικό κλπ.
Εκείνο το θέμα όμως που εμένα τουλάχιστον με ενοχλεί και σας το λέω ξεκάθαρα, είναι ότι έρχεται η σημερινή Κυβέρνηση η οποία και στο δικό σας το Υπουργείο αλλά και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αλλάζει τους εκπροσώπους των φορέων, το άλλαξε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μάλιστα έχουμε και τα πρόσωπα τα οποία έφυγε ο εκπρόσωπος του ΣΜΕΧΑ, πήγε όμως ένας έμμεσα εκπρόσωπος των τραπεζών.
Εσείς τώρα πάλι βγάζετε έξω τους φορείς, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γι’ αυτό ρωτούσα ποιοι είναι οι άλλοι πέντε. Η επιχειρηματολογία δεν είναι πειστική, ότι τους βγάζετε γιατί έχουν συγκρούσεις συμφερόντων. Ποια σύγκρουση συμφερόντων έχει; Σύγκρουση συμφερόντων έχει ο δικηγόρος τον οποίο βάζουν οι Υπουργοί, ο οποίος επειδή θα θέλει πελάτες το επόμενο διάστημα, μπορεί να θέλει πελάτες και τον επόμενο χρόνο και να παραιτηθεί -έχουμε δει παραιτήσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού-, δεν θα είναι το ίδιο όπως ένας εκπρόσωπος ο οποίος πρέπει να είναι σεβαστός, σοβαρός, στιβαρός και ο οποίος τι θα βάλει; Βάζει τα θέματα. Έτσι και αλλιώς μια μειοψηφία είναι. Θέτει το θέμα της αγοράς. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι λάθος. Και είναι ιδιαίτερα λάθος, όταν γίνεται αυτό από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Και για το θέμα του ανταγωνισμού επίσης θέλω να ρωτήσω, ποια είναι τα νέα. Αυτός ο νόμος πότε θα περάσει; Πότε θα διοριστεί ο καινούριος Πρόεδρος; Εμάς μας έχουν ρωτήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αυτόβουλα, με δική τους πρωτοβουλία εδώ και ενάμιση χρόνο για κάποιες πρακτικές που τις είπαμε ότι είναι αθέμιτες πρακτικές και οι οποίες γίνονται στο χώρο τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής. Αν έχετε την καλοσύνη, ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου