Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Ο νέος ρόλος των επιμελητηρίων


Σε οικονομία που καλείται να κερδίσει ταυτόχρονα τρία δύσκολα στοιχήματα, της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της οικονομικής αναθέρμανσης και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης, οι απαιτήσεις κάθε επιχειρηματία είναι υψηλές για τα επιμελητήρια που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους. Αλλιώς θα αμφισβητηθεί η ανάγκη ύπαρξής τους.



Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, στην Αττική, γνωρίζουν τον επιμελητηριακό θεσμό κυρίως από το λογαριασμό υποχρεωτικών εξόδων της εταιρείας τους, χωρίς να βλέπουν ανταποδοτικότητα. Αναρωτιούνται για το σύγχρονο ρόλο των επιμελητηρίων ιδιαίτερα μετά την απουσία φωνής τεσσάρων ετών για την δημοσιονομική εκτροπή παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας στο ΔΣ, με κύρια θύματα τα μέλη του, την χωρίς άποψη του ψήφιση κρίσιμων νόμων του επιχειρηματικού χώρου, την υποστήριξη κομματικών θέσεων/ανταγωνισμών, την εκδίωξη χωρίς διαμαρτυρία εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων από Δ.Σ. ΝΠΔΔ (όπως η ΕΑ και η ΕΚ), την ταύτιση με πρώην οικονομικούς Υπουργούς, την αντιδεοντολογική διοίκηση, την απουσία προληπτικού οικονομικού ελέγχου, κ.τ.λ.



Για τους πιο πάνω λόγους , κάθε υγιώς σκεπτόμενος επιχειρηματίας:



α) όπως επιβεβαιώνει η αποχή 90% στις επιμελητηριακές εκλογές, έχει πει προ πολλού ένα μεγάλο «όχι» στα επιμελητήρια διότι διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες, ενώ τα Επιμελητήρια αντλούν τεράστιους πόρους από το υστέρημα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, για να συντηρούν «πολυτελείς» προϋπολογισμούς και περιττές δαπάνες.



β) έχει ανάγκη από ένα επιμελητήριο που θα τον εκπροσωπεί έναντι της κυβέρνησης, θα μελετά σοβαρά τη σύγχρονη οικονομική και επιχειρηματική πραγματικότητα και θα προσφέρει χρήσιμες υπερκομματικές σεβαστές και πλήρως τεκμηριωμένες ειδικές συμβουλές υψηλού επιπέδου στους πολιτικούς.



Τα επιμελητήρια οφείλουν να μετεξελιχθούν σε «στρατηγεία» με ισχυρή φωνή και σοβαρές προτάσεις, παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες ιδιαίτερα των ασθενέστερων επιχειρήσεων. Αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά τους προβλήματα με ορθόδοξες -ή ανορθόδοξες...- τακτικές πολιτικής επιρροής.



Επιπλέον, η ιδιαιτερότητα της παρούσας συγκυρίας επιβάλει την ενίσχυση της συμμετοχής στα κορυφαία όργανα των επιμελητηρίων όσων έχουν γνώση για τα κρίσιμα θέματα των δημοσίων οικονομικών, των μακροοικονομικών, των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, των επιμέρους κλαδικών θεμάτων κ.τ.λ. ώστε τα επιμελητήρια να αναδειχθούν ως πραγματικοί πολύτιμοι και αναγκαίοι σύμβουλοι των κυβερνήσεων.



Η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, επιδιώκει αναβάθμιση των παρεχόμενων από τα επιμελητήρια υπηρεσιών και αντικειμενική αξιολόγηση του μέχρι τώρα έργου τους. Επιζητεί την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ειδικά αυτός που απέχει των ψηφοφοριών, απαιτεί άμεσα θεσμικές αλλαγές για σύγχρονα υπερκομματικά επιμελητήρια. Διεθνώς δραστηριοποιούνται επιτυχώς και σε θέματα έργων υποδομών, επιχειρηματικών κεφαλαίων, επαγγελματικής παιδείας, κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου