Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη


Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και μπροστά μας ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Η χώρα άμεσα θα κληθεί να βρει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Ο κίνδυνος να δανειστεί ακριβά και παράλληλα καταστροφικά για το μέλλον της είναι υπαρκτός. 

Τα μέτρα που έχουν παρθεί φυσικά και δεν είναι ευχάριστα. Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει μέρος των εσόδων του. Κανένας από εμάς δε θα ήθελε να είναι στη θέση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Είναι όμως αναγκαία τα μέτρα που πάρθηκαν γιατί η χώρα κινδυνεύει να χάσει την εθνική της κυριαρχία και εμείς οι Έλληνες τελικά να χάσουμε πολλά περισσότερα, από αυτά που χάνουμε σήμερα. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δέχεται πολλά πυρά από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε καθήκοντα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου όμως βλέποντας τα οικονομικά της χώρας, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την πραγματική εικόνα, έχοντας την πλήρη γνώση των Βρυξελλών, έχει αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που είμαι πεπεισμένος πως δεν ήθελε. Άλλωστε σε κανέναν δεν αρέσει να είναι δυσάρεστος. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε πως δεν γίνεται αλλιώς. Χρωστάμε 300 δις και ετησίως χρειαζόμαστε 55 δις και πρέπει να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. 
Έγιναν λάθη στο παρελθόν και ναι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Πρέπει όμως πρώτα να καλύψουμε άμεσες ανάγκες. Είναι ξεκάθαρο πως ο υπουργός Οικονομικών σηκώνει αυτή την περίοδο στις πλάτες του όλο το βαρύ φορτίο. Χρειάζεται τη στήριξη του Πρωθυπουργού, των υπουργών αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού. Η αλήθεια είναι ότι παρέλαβε χάος και αυτή τη φορά είναι φανερό σε όλους, αφού τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο του κράτους δεν μας δίνουν ζωή μεγαλύτερη των 3-4 μηνών. Οι αγορές μας τιμωρούν. Οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν από την Ελλάδα και οι δανειστές μας ζητούν υψηλά επιτόκια προκειμένου να μας δανείσουν. 

Χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος και μπροστά μας υπάρχουν πολλά εμπόδια. Πρέπει όλοι μας να βάλουμε πλάτη και να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, πάντα όμως με βάση τις δυνατότητες που έχουμε. Και εδώ η Κυβέρνηση πρέπει να συμβάλει ώστε να διασφαλίσει την δικαιοσύνη. Πρέπει επιπλέον να κατανοήσουμε πως αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν θα έρθουν χειρότερα. Ήδη η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί δείχνει πως οδεύουμε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να λάβουμε χρηματοδότηση και να μην αναγκαστούμε να δανειστούμε ακριβά. Όμως το ΔΝΤ δανείζει με καλύτερα επιτόκια αλλά θέτει αυστηρούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου