Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Να διδαχθούμε από τους Ιάπωνες


9+1 λόγοι για να διδαχθούμε από τους Ιάπωνες
Ο λαός της Ιαπωνίας, οι κάτοικοι της Φουκοσίμα παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και ετοιμότητας. Έδειξαν πως ακόμα και το πιο τραγικό συμβάν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και να φέρει τους πολίτες πιο κοντά. Για εμάς, τους Έλληνες, που περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους, είναι μία  καλή ευκαιρία να διδαχθούμε από αυτόν τον λαό που είδε μέσα σε ελάχιστα λεπτά να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του. Εντοπίζω εννέα συν ένα λόγους, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.    
Πως αντιμετώπισαν την κρίση οι Ιάπωνες
1. ΗΡΕΜΙΑ: Καμία ένδειξη πανικού ή έντονης θλίψης.
2. ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ: Πειθαρχημένες «ουρές» για νερό και λαχανικά.
3. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ: Για παράδειγμα οι εκπληκτικοί αρχιτέκτονες. Μετά από τέτοιο μεγάλο σεισμό τα κτίρια έκαναν ταλάντωση, αλλά δεν έπεσαν.
4. ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ: Οι άνθρωποι αγόραζαν μόνο ότι χρειαζόντουσαν, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να πάρει κάτι.
 5. ΤΑΞΗ: Καμία απόπειρα για «λάφυρα», πλιάτσικα στα καταστήματα.  
6. ΘΥΣΙΑ: 50 εργάτες έμειναν πίσω για να ρίχνουν νερό από τη θάλασσα στους αντιδραστήρες.  
7. ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ: Τα εστιατόρια μείωσαν τις τιμές. Ένα μη φυλασσόμενο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ), παρέμεινε αφύλακτο. Οι δυνατοί φρόντισαν τους αδύνατους.
8. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, ο καθένας ήξερε ακριβώς τι πρέπει να κάνει.  
9. Μ.Μ.Ε.: Επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην είδηση. Κανένα ανόητο ρεπορτάζ.
10. ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: Όταν κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα σε μία αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων, οι άνθρωπο έβαλαν πίσω στα ράφια τα προϊόντα που είχαν πάρει και έφυγαν ήσυχα.
Πως αντιμετωπίζουν την κρίση οι Έλληνες
Άμεσα οι συμπολίτες μας φρόντισαν να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες και να τα στείλουν στο εξωτερικό, κίνηση που επιβάρυνε την κατάσταση της χώρας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ και μήνες μεταδίδουν κάθε είδους φήμη, περιμένοντας απλά το μοιραίο, ήτοι την πτώχευση της χώρας. Κανείς δεν «έβαλε πλάτη», κανείς δεν σκέφτηκε το καλό της πατρίδας, αλλά μόνο το προσωπικό του συμφέρον και πως μπορεί να βγει κερδισμένος από την κρίση. Ακόμα και σήμερα το πολιτικό κόστος είναι αυτό που μετράει και όχι η σωτηρία της χώρας. Η ικανότητα των πολιτικών να χειριστούν την κρίση αμφισβητείται πλέον έντονα, αλλά παράλληλα διαφαίνεται και ανυπαρξία συστράτευσης. Στη συνείδηση του κόσμου, οι πολιτικοί που φέρουν την ευθύνη για το διασυρμό της χώρας και ειδικά εκείνοι που πλούτισαν παίρνοντας  μίζες. Πρέπει να μπει τάξη στη χώρα και να ανακτηθεί η χαμένη της αξιοπρέπεια. Πράγματα αυτονόητα για όσους κατοικούν στην Ιαπωνία, αλλά όχι για όσους κατοικούν στην Ψωροκώσταινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου