Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ας διαπραγματευτούμε με γνώσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα πια πως οι Ευρωπαίοι αλλά και οιΑμερικάνοι δεν επιθυμούν την ελληνική χρεοκοπία. Η συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζίαλλά και η πίεση που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δείχνουν ότιη χρεοκοπία της χώρας μας πρέπει να αποφευχθεί για τα κοινά συμφέροντα όλων.Ο φόβος για ντόμινο είναι υπαρκτός και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρώτη τοείχε αντιληφθεί δεν διαπραγματεύτηκε όπως θα έπρεπε, πιθανότατα λόγω απειρίας σετέτοια πρωτόγνωρα τότε θέματα αγορών.
Όμως οι άνθρωποι της Τρόικας πιθανότατα γνώριζαν απλά δεν επιθυμούσαν απότην αρχή να δώσουν τα πάντα στην Ελλάδα χωρίς «ανταλλάγματα». Δηλώσεις όπως «δεν υπάρχει σάλιο», «διεφθαρμένη χώρα», «Τιτανικός» κ.α. που έγιναν από κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοήθησαν. Ίσως και το οικονομικό επιτελείο που δεν είχε σφαιρική πολιτική πείρα και ειδική γνώση των αγορών αφούέλειπαν οι κατάλληλοι σύμβουλοι παρά τις άριστες προθέσεις και την ανιδιοτέλειατου, δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί όσο θα έπρεπε. Προσωπικά πιστεύω πως οιτελευταίες εξελίξεις αυτό επιβεβαιώνουν. Ότι δηλαδή η Ελλάδα θα μπορούσε ναπάρει μεγαλύτερη βοήθεια και με λιγότερες θυσίες από τον ελληνικό λαό, αλλάδεν τα κατάφερε λόγω απειρίας συγκεκριμένων βουλευτών, Υπουργών και τωνσυμβούλων τους. Το λάθος απεδείχθη και στην πράξη.
Πριν από λίγες μέρες που κορυφώθηκε η κρίση στην Ελλάδα, μας ζητούσανυποχρεωτικά συναίνεση και λίγο έλειψε να οδηγηθούμε σε εκλογές, η «σκληρή»Μέρκελ συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί για οριστική λύση του ελληνικούπροβλήματος με ένα νέο δάνειο μαμούθ। Αυτό μπορεί να είχε γίνει μερικούς μήνεςνωρίτερα, γιατί οι ευρωπαίοι γνώριζαν αλλά η ελληνική κυβέρνηση όχι।Ο φόβος του ντόμινο είναι υπαρκτός. Αν πληρωθούν τα ελληνικά CDS το πιο πιθανόείναι οι κερδοσκόποι να επιτεθούν στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανίακαι την Ιταλία και σταδιακά δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και στις ΗΠΑ.Ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε μην κοιτάτε το ελληνικό πρόβλημα γιατίτο αμερικανικό είναι πολύ μεγαλύτερο. Και η επίθεση θα είναι εύκολη υπόθεσηγια τους κερδοσκόπους αφού το ελληνικό χρέος είναι για παράδειγμα στην κατοχήξένων τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών κατά 70-75%. Οι ελληνικές τράπεζεςέχουν 55 δισ. ευρώ, τα ταμεία 20 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 70-90 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο χρέος είναι σε ξένες τράπεζες και ταμεία και αυτές οιτράπεζες είναι κυρίως Γαλλικές, Γερμανικές, Ελβετικές, Ιρλανδικές, Ιταλικές καιΑμερικάνικες. Αναλογιστείτε τώρα τα Ιρλανδικά και Πορτογαλικά ομόλογα πουβρίσκονται και εύκολα θα καταλάβετε ότι το ντόμινο είναι εύκολη υπόθεση για τουςκερδοσκόπους.
Έτσι λοιπόν η λύση για το ελληνικό χρέος, αφού όλοι αποδέχονται πια ότι δενμπορεί να πληρωθεί κανονικά όλο το ονομαστικό ποσό, είναι orderly default καιόχι disorderly default. Orderly default εννοούμε ότι με συνεργασία των εταίρωνμας πρέπει να αποφασιστεί να γίνει είτε αναδιάταξη χρέους, είτε κούρεμα με τημορφή επαναγοράς ομολόγων με discount σε σωστό χρονικό σημείο το 2012 με2013 που προβλέπεται να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ή ακόμη και τώρα γιαόσους καταλαβαίνουν και είναι έγκαιρα προνοητικοί. Ας μη ξεχνάμε ότι τα ΕλληνικάΟμόλογα διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% και αν το ελληνικό χρέος αξιολογηθείκαι μετρηθεί σε όρους αγοράς είναι τώρα περίπου το μισό του ονομαστικού.Κανονικά πρέπει να αγορασθεί τώρα, εάν έχουμε το 2012 ή το 2013 πρωτογενέςπλεόνασμα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τώρα στερούνται από κατάλληλουςμηχανισμούς που θα έτοιμοι σε δύο χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ναοδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρωθούν ταCDS. Δίνοντας τώρα κεφάλαια στην Ελλάδα για επαναγορά του χρέους με έκπτωση50% αποφεύγουν την μελλοντική εκταμίευση 500-800 δισ. ευρώ για να σωθεί γιαπαράδειγμα η Ισπανία σε μία περίπτωση disorderly default της Ελλάδας.Οι ξένοι λοιπόν θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην χρεοκοπήσειη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπειπροκειμένου να μειώσουμε το τεράστιο έλλειμμα και να σταματήσουμε σε πρώτηφάση τη δυναμική του χρέους και σε δεύτερη να το μειώσουμε. Είναι όμως τώραεύκολα κατανοητό πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πίεσε και δεν διαπραγματεύτηκεόσο σθεναρά θα έπρεπε.
Σήμερα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον νέο υπουργό Οικονομικών καιαντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος και τεράστια πολιτικήπείρα και θεωρείται από τους συναδέλφους του ένας από τους πιο έξυπνους Έλληνες।Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα προσόντα θα είναι επαρκή. Φοβάμαι όμως ότι (α) εάνδεν αναζητήσει να βρει ο ίδιος και δεν ακούσει με σοβαρότητα όσους γνωρίζουν σεβάθος τις επιμέρους αγορές, (β) εάν δεν στελεχωθεί από κατάλληλους συμβούλους,με ικανότητες μεν αλλά χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων, μόνο η ευφυΐα του δενθα είναι αρκετή. Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσει τις ικανότητές του να ακούσει τηνπραγματική αγορά, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για τους Έλληνες και να φτιάξειτα οικονομικά της χώρας, αλλά με ανάπτυξη και λιγότερους φόρους και όχι μεστραγγαλισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ας μην επαναλάβει τα ίδιαλάθη που έγιναν από το 2001 ως σήμερα και έδωσαν δώρα προς ισχυρούς κλάδουςδισεκατομμυρίων ευρώ που έβλαψαν τα δημόσια φορολογητέα έσοδα και τουςασφαλισμένους του ΙΚΑ. Κεφάλαια ευρωπαϊκά μέσω των αναπτυξιακών ομολόγωνκαι buy-back bonds πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα, άμεσα αν θέλουν η βοήθεια ναέχει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα. Μπορούμε να το πετύχουμε γιατί οι εταίροιμας τώρα γνωρίζουν τι θα γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν η Ελλάδα δεν βοηθηθείπεραιτέρω και δεν αναπτυχθεί για να αποπληρώσει ολικά ή έστω μερικά μέσω buyback δανεισμού το χρέος της.

Δημοσιεύθηκε στο XrimaNews.gr την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 11:26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου