Οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά για άμεση και κατάλληλη λύση. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι ξεπουλάνε με μανία τις μετοχές που έχουν στο Χ.Α. σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ στο εξωτερικό οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν. Δεν βλέπουν άραγε οι μέτοχοι που πουλούν πως οι πραγματικές αξίες τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερες; Θεωρούν ότι η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη του 5,3%, σύμφωνα με δήλωση του κ. Αντιπροέδρου; Ακόμη και έτσι να είναι σύμφωνα με την Templeton οι αξίες δεν χάνονται, βάσει της θεωρίας επενδύσεων επί τη βάσει της αξίας των τίτλων. Υπάρχουν την ίδια ώρα κεφάλαια 35 δις ευρώ για να ενισχύσουν τα κεφάλαια των Τραπεζών τα οποία μπορούν να δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία και τώρα λιμνάζουν. Οι αγορές προεξοφλούν ότι αργά ή γρήγορα οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό όμως είναι περισσότερο καλό παρά αρνητικό.
Είναι ανάγκη να γίνει αυτό άμεσα, να κατευθυνθούν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και να μειωθεί η ύφεση. Τα νούμερα ακόμα και με τα νέα μέτρα δεν βγαίνουν, αφού η ύφεση ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η προσφυγή στο ΤΧΣ μόνο θετικά αποτελέσματα θα φέρει τόσο στην οικονομία όσο και στις Τράπεζες και στους μετόχους τους. Γιατί ενορχηστρωμένα την είσοδο στο ΤΧΣ κάποιοι τη θεωρούν κρατικοποίηση και την απαξιώνουν; Φοβούνται κάτι;
Οφείλουν τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν και να αφήσουν το κυνήγι των εντυπώσεων προκειμένου να κερδίσουν μερικές μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Η χώρα περνάει δύσκολες ώρες και οι πολίτες δυσκολότερες. Οφείλει επίσης η κυβέρνηση να βοηθήσει την πραγματική οικονομία, ακούγοντας φωνές χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων, πιέζοντας περισσότερο τις τράπεζες και ιδίως τους διοικούντες της Τράπεζες, που ορισμένοι εξ αυτών μέχρι σήμερα απολάμβαναν τουλάχιστον μια «προνομιακή» μεταχείριση, σε κάθε επίπεδο όπως έχει αποδειχθεί ποικιλοτρόπως.
Δεν είναι δυνατόν η πραγματική Οικονομία να χάνει 35 δις επειδή οι σύμβουλοι των τραπεζιτών φοβούνται ότι θα χάσουν τις θέσεις τους, μετά την λήψη κεφαλαίων από το ΤΧΣ. Οι Διοικούντες τις Τράπεζες που θα αποφασίσουν την προσφυγή στο ΤΧΣ θα αποδεικνύουν στην πράξη την πεποίθηση τους, ότι σε λίγα χρόνια οι Τράπεζες τους θα επανακάμψουν και θα αυξήσουν την κερδοφορία τους και την αξία τους, δεδομένου ότι σε 3 χρόνια πρέπει να επιστρέψουν τα κεφάλαια ή να χάσουν τις θέσεις τους. Αν έχουν το θάρρος να συμμετάσχουν οι ίδιοι στην αύξηση με αξιόλογα ποσά θα δίδουν πρόσθετες αποδείξεις πίστης στην αξία της Τράπεζας τους και του έργου τους.
Ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος και οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε αύξηση ρευστότητας μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ή μείωση εξόδων, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα. Ας κάνουν χρήση των κεφαλαίων του ταμείου, μήπως και καταφέρει η οικονομία να κινηθεί. Με περισσότερα κεφάλαια ανά Τράπεζα μετά τη λήψη κεφαλαίων από το ΤΧΣ αλλά με μικρότερο ποσοστό μετοχών ανά μέτοχο, οι πιθανότητες κερδοφορίας για τις Τράπεζες αυξάνονται, κάτι που θα απολαύσει ο κάθε μέτοχος. Τι διαφορά έχουν τα ιδιωτικά κεφάλαια που συμμετέχουν σε μια κανονική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από μια αύξηση του ΤΧΣ που μάλιστα μπορούν να επιστραφούν όταν οι συνθήκες βελτιωθούν, εντός 3ετίας αφού το 2014 προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης;
Ας λάβουν λοιπόν άφοβα τα κεφάλαια του ΤΧΣ όλες οι Τράπεζες και ας αποδείξουν οι Διοικήσεις με περισσότερα κεφάλαια την αξία του έργου τους. Ιδιαίτερα οι Τράπεζες που οι διοικήσεις τους επιλέγονται από την Κυβέρνηση επιβάλλεται άμεσα να λάβουν και να τα διοχετεύσουν σε όλη την οικονομία.
Η παραπάνω πρόταση βέβαια θα είναι χωρίς αντίκρισμα, αν δεν πετύχουμε άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα, περιορίζοντας τις κρατικές σπατάλες.
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου