Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

10 προτάσεις χρηματοοικονομικής ανάπτυξης

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την οικονομία της χώρας και να πετύχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οφείλουμε να λάβουμε γενναίες αποφάσεις και να ξεπεράσουμε τις όποιες ενστάσεις προβάλουν τα γνωστά σε όλους συμφέροντα.
Αν θέλουμε η χώρα να γυρίσει σελίδα και συνταξιούχοι και μισθωτοί να πάψουν να βάλλονται οικτρά από την φοροκαταιγίδα οφείλουμε να εργαστούμε για την ανάταξη του χρηματοοικονομικού κλάδου. Δεδομένου ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να επενδύσει, για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, που τις χρειαζόμαστε τόσο, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, εχεμύθειας. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες προκειμένου να προσελκύσουμε επενδυτές και επιχειρηματίες που σήμερα προτιμούν άλλες χώρες, οι οποίες τους παρέχουν διευκολύνσεις, αλλά υστερούν έναντι της Ελλάδος. Πιο αναλυτικά:
• Απαλλαγή δήλωσης εισοδήματος
Για εκείνους τους επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν να φαίνονται για δικούς τους λόγους (π.χ. διαζύγιο, απαγωγή, παιδιά από διαφορετικές συζύγους, ναυτιλία κλπ.) και δεν θέλουν να δηλώνουν εισόδημα, το κράτος μπορεί να επιβάλει σταθερό τόκο για παράδειγμα ύψους 1 εκατ. ευρώ ή ανάλογο με το φόρο που πληρώνουν τα μεγαλύτερα εισοδήματα βάσει φορολογικών δηλώσεων και να μην δηλώνουν το συγκεκριμένο εισόδημα.
• Φορολογία στα διεθνή εισοδήματα
Θα πρέπει να δώσουμε παροχές σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα και έχουν διεθνή εισοδήματα. Η φορολογία αυτή πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να σημειωθεί πως το κράτος χάνει λεφτά καθώς όχι μόνο δεν έρχονται ξένοι να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά δεν δηλώνονται και δεν ελέγχονται προκειμένου να φορολογηθούν τα διεθνή εισοδήματα. Άλλωστε ούτε για Έλληνες ελέγχονται στη πράξη τα διεθνή εισοδήματα. Όποιος ξένος λοιπόν μένει στην Ελλάδα και έχει διεθνή εισοδήματα, για αυτά δεν θα πρέπει να φορολογείται. Αν έχει εισοδήματα από την Ελλάδα να φορολογείται όπως προβλέπεται.
• Άδεια παραμονής σε όσους φέρνουν κεφάλαια
Το κράτος πρέπει να εξετάσει τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όσους φέρνουν κεφάλαια σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ύψος θα μπορούσε να είναι 1-3 εκατ. ευρώ.
• Εμπιστοσύνη
Δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μεγάλων πελατών και ελληνικών τραπεζών, λόγω του ελληνικού προβλήματος. Μπορούν όμως να έρθουν ξένες τράπεζες ή οι ελληνικές να έχουν χωριστή θεματοφυλακή που να ελέγχεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία τα (assets) των πελατών είναι χωριστά από τα περιουσιακά στοιχεία τα (assets) της τράπεζας. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές δεν θα έχουν λόγους να ανησυχούν και θα έχουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
• Αμοιβαία Κεφάλαια
Πρέπει να αλλάξει ο σκανδαλώδης νόμος που επιβάλει κεφάλαια ύψους 9 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου την ώρα που στο Λουξεμβούργο απαιτούνται 125 χιλιάδες ευρώ. Αυτός ο νόμος  εξυπηρετεί συγκεκριμένα ξένα και ελληνικά μονοπωλιακά συμφέροντα και στέκεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον στο Λουξεμβούργο ο φόρος είναι 1-3 b.p. ενώ στην Ελλάδα είναι 30 b.p.. Οφείλει η Κυβέρνηση να μειώσει τα κεφάλαια και τη φορολογία στα πρότυπα της ΕΕ προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.
• Άχρηστοι φορολογικοί νόμοι
Υπάρχουν ανόητες νομοθετικές διατάξεις για φόρους που ποτέ δεν εφαρμόζονται και δεν εισπράττονται. Εμποδίζουν τους Έλληνες κατοίκους Ελλάδος να συνεργασθούν με ελληνικές τράπεζες και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες για τις επενδύσεις τους. Οι ελληνικές τράπεζες για το λόγο αυτό έχουν εγκαταστήσει δραστηριότητες private banking  στο εξωτερικό, (Λουξεμβούργο, Ελβετία, Jersey, Guernsey, Λονδίνο, Μonaco, Givraltar, Malta, Σιγκαπούρη, Dubai κλπ), προκειμένου να διατηρούν την πελατεία τους και να την εξυπηρετούν, όπως οι ξένες τράπεζες. Οι ξένες Τράπεζες παραβιάζουν κανονιστικές διατάξεις στην προσέλκυση πελατών στην Ελλάδα χωρίς να τις αντιλαμβάνονται οι αρμόδιες αρχές ΤτΕ & ΕΚ. Από την άλλη, οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες,  που ζούμε, εργαζόμαστε, απασχολούμε προσωπικό στην Ελλάδα, πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, χάνουμε τους πελάτες μας με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η οικονομική κατάστασή μας καθώς και της εθνικής μας οικονομίας.
• Επενδυτικά σχήματα
Χώρες του εξωτερικού έχουν δημιουργήσει επενδυτικά σχήματα προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν στην οικονομία καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν ενοίκια, ΦΠΑ κ.α. Ένα έξυπνο σχήμα είναι το investment family office το οποίο επιβάλει φόρο 0,25% στα assets. Υπάρχουν ελληνικές οικογένειες που έχουν δημιουργήσει στο εξωτερικό αντί της Ελλάδος που δεν έχει τέτοια σχήματα.
Εχεμύθεια
Σε χώρες όπως Ελβετία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Monaco και Σιγκαπούρη είναι ποινικό αδίκημα η παραβίαση του απορρήτου των συναλλαγών. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, που κάποιοι δεν επιθυμούν να είναι γνωστές οι καταθέσεις τους. Δεν έχουν μόνο όσοι έχουν πλουτίσει παράνομα τα λεφτά τους στις παραπάνω χώρες. Αν θέλουμε να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει εχεμύθεια.
• Περιπτώσεις χρεοκοπίας
Ανασταλτικά λειτουργεί για τις επενδύσεις το γεγονός πως σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικής εταιρείας πρώτη προτεραιότητα δεν είναι τα κεφάλαια των επενδυτών. Στη χώρα μας είναι τέταρτη προτεραιότητα. Οφείλουμε να νομοθετήσουμε υπέρ της προστασίας των κεφαλαίων των ασφαλισμένων και να αποτελεί η πρώτη προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
• Δίκαιοι  ελεγκτικοί μηχανισμοί
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ΤτΕ και η ΕΚ να εκτελούν δίκαια, ευσυνείδητα αποτελεσματικά με μικρό κόστος τους ελέγχους με όραμα την ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Οι παραπάνω προτάσεις σε συνδυασμό με την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας μπορούν να συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Η χώρα μας δεν υστερεί έναντι των χωρών που έχουν υιοθετήσει τις παραπάνω προτάσεις και έχουν προσελκύσει τεράστια κεφάλαια. Εμείς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το πολύ καλό κλίμα, τον τουρισμό μας και τη γεωγραφική μας θέση και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους κατόχους κεφαλαίων.

Marketfair.gr, 17/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου