Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Επιστολή Αλέξανδρου Μωραϊτάκη στον Πρωθυπουργό για την ανάπτυξη


Έστειλα σήμερα 30.08.2012 στον κύριο Αντώνη Σαμαρά το ακόλουθο μήνυμα:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σε ευχαριστώ για το πατριωτικό σου έργο. Το αναγνωρίζω και σε υποστηρίζω. Όμως στην πράξη κανείς δεν ασχολείται με την ανάπτυξη και παραγωγικότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού χώρου που θα αναπληρώσει στο ΑΕΠ τα 11,5 δις που περικόπτονται. Σε αντίθετη περίπτωση η κοινωνία δε θα αντέξει και οι κόποι θα χαθούν. Το πρόβλημα της ταυτόχρονης άμεσης ανάπτυξης και αντιστροφή της ύφεσης είναι πολύ σοβαρό και επείγον.
Έχω την πεποίθηση ότι για πατριωτικούς, πρακτικούς και οργανωτικούς λόγους πρέπει να ορισθεί άμεσα στο υπουργείο οικονομικών υφυπουργός αρμόδιος για την χρηματοπιστωτική ανάπτυξη με πιστοποιημένες γνώσεις, κανονιστικές, φορολογικές και αγορών. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, χρηματιστηριακές, ΑΕΔΑΚ, επενδυτικά funds κλπ, με κατάλληλα μέτρα, θα προωθήσουν την ανάπτυξη. Οι αρμοδιότητες αυτές δεν υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Με την ανάπτυξη θα δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας. Η θέση αυτή δεν είναι προφανώς μομφή κατά των τριών εκλεκτών Υπουργών του ΥΠΟΙΚ. Απλά οι Υπουργοί στο ΥΠΟΙΚ δεν έχουν χρόνο και αρμοδιότητα.
Για παράδειγμα το ΜΚ που απαιτείται για ΑΕΔΑΚ στην Ελλάδα είναι 9 εκατομμύρια και στην Κύπρο και την ΕΕ 125,000 ευρώ. Έτσι δημιουργούνται από Έλληνες ΑΕΔΑΚ στο Λουξεμβούργο και θέσεις εργασίας εκεί. Η ΕΧΑΕ χρεώνει μονοπωλιακές τιμές και έχει κέρδη εναντίον των συντελεστών όλης της αγοράς που έχουν ζημίες. Η ΕΚ με υπεράριθμο αλλά εκλεκτό προσωπικό του παρελθόντος (που μπορεί να αξιοποιηθεί στο ΣΔΟΕ, ΤτΕ κ.λ.π)  έχει υπερβολικό κόστος λειτουργίας με αντίστοιχες υψηλές χρεώσεις προς την αγορά. Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν υποστηρίζονται με θεσμικά μέτρα. Οι  Τράπεζες δεν επιτελούν τον  αναπτυξιακό τους ρόλο. Οι ξένες Τράπεζες κλέβουν πελάτες με άνομα μέσα και κανείς δεν αντιδρά με γνώση και εμπειρία. Η κτηματαγορά έχει νεκρώσει. Υπάρχουν και πολλά άλλα. Η αγορά περιμένει άμεσα λύσεις. Οι προσπάθειες μόνο δεν αρκούν. Η αγορά στενάζει. Η ανεργία δυστυχώς θα διευρυνθεί αν δεν ληφθούν μέτρα και μέσα στο ευρώ.

Ευχαριστώ,
Αλέξανδρος Μωραϊτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου