Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Όχι ραντεβού στα τυφλά με την εξουσία


Όχι ραντεβού στα τυφλά με την εξουσία 

Η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση. Η ανεργία βρίσκεται σε  απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Οι αρνητικές ταμιακές ροές σχεδόν κάθε νοικοκυριού για πολλά χρόνια εξαντλούν κάθε χρονικό όριο ανοχής, πέραν του 2013. Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο η έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων και η εφαρμογή του μνημονίου που εκεί έχουμε επιτυχία, μεγάλο μέρος της οποίας πρέπει να πιστωθεί στον Υπουργό Οικονομικών.

Λείπει ένα μεγαλόπνοο σοβαρό και δημιουργικό σχέδιο ανάπτυξης, συμπληρωματικό στο μνημόνιο. Θα αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες των περικοπών και θα οδηγήσει την χώρα στην πολυπόθητη ανάκαμψη.


Λείπει η ικανότητα δημιουργίας υψηλής προστιθέμενης αξίας από το πολιτικό προσωπικό με κατάλληλες ιδέες ανάπτυξης. Πως όμως θα έχουν αυτές τις ιδέες όταν δεν έχουν προϋπηρεσία στο αντικείμενο του Υπουργείου τους;

Πολλά χρόνια πριν και έναν χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές δεν υπάρχει Ελληνικό δημιουργικό σχέδιο ανάπτυξης από κανέναν Υπουργό ή Υφυπουργό. Κανονικά πρέπει να προσθέσουμε και το διάστημα στην αντιπολίτευση αφού τα οικονομικά επιτελεία ελάμβαναν χρήματα. Ούτε τα προεκλογικά οικονομικά επιτελεία εκπόνησαν τέτοιο σχέδιο παρά τις δικές τους αμοιβές με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Τότε γιατί έπαιρναν χρήματα; Τι δουλειά έκαναν; Άτομα, ικανότατα ίσως σε  άλλους τομείς, έχουν έλλειψη εμπειρίας και γνώσης των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου τους ή της θέσης ευθύνης τους.  Οι τοποθετήσεις σε άλλες θέσεις του Κυβερνητικού Μηχανισμού είναι ακατάλληλες. Η αποτυχία των αρμόδιων επιτελείων κυβέρνησης και κομμάτων  αυταπόδεικτη.

Η έλλειψη κατάλληλης εμπειρίας στοιχίζει στη χώρα πολύ ακριβά. Ακόμη και στις "σκληρές διαπραγματεύσεις" με τους υπαλλήλους της Τρόικας, οι υπουργοί μας υποχωρούν μη έχοντας επιχειρήματα και ίδιες γνώσεις να αντιτάξουν, αφού δυστυχώς δεν υποστηρίζονται με επαρκή και πειστικά δεδομένα από το υπαλληλικό προσωπικό.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Άποψη την οποία διατύπωσε απαντώντας σε ερώτημα μου ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης την Πέμπτη το μεσημέρι σε γεύμα του ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου στην Αθηναϊκή Λέσχη. Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί είναι πολιτικά πρόσωπα και δεν χρειάζεται να γνωρίζουν το αντικείμενο του Υπουργείου τους. Στηρίζονται στο υπαλληλικό προσωπικό και τους συμβούλους τους που τους προτείνουν εναλλακτικές προτάσεις. Τάδε έφη ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ ενώπιον ακροατηρίου λίγες ώρες πριν το  τελευταίο επεισόδιο της κυβερνητικής κρίσης την Πέμπτη το βράδυ. Τα επιχειρήματα αυτά δεν αντέχουν σε κριτική για όποιον ξέρει την πράξη. Δεν θα τα ανέφερα εάν δεν διατυπώνονταν σοβαρά από έναν εκ των αρχηγών, που τους σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα, της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Τα σχόλια δικά σας.

Πρέπει όλα τα Υπουργεία να  παρουσιάσουν άμεσα  ουσιαστικά και μετρήσιμα σχέδια εξόδου από την κρίση. Κανονικά οι νέοι υποψήφιοι Υπουργοί πριν ορισθούν στον επερχόμενο ανασχηματισμό πρέπει να διαγωνισθούν χωριστά ο καθένας ενώπιον υπερκομματικών ειδικών και της Βουλής για το πρόγραμμα ανάπτυξης που θα μπορούν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν στους επόμενους 12 μήνες στον τομέα ευθύνης που θα αναλάβουν. Επίσης να δώσουν στη δημοσιότητα το βιογραφικό τους με προϋπηρεσία και συστάσεις ειδικά στην κατάλληλη εμπειρία σε σχέση με τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν. Όχι μόνο ότι είναι καθηγητές ή τελείωσαν Harvard, ΜΙΤ, Cambridge ή Oxford.

Όλοι οι επιχειρηματίες έχουμε κατά καιρούς προσλάβει τέτοιους προνομιούχους κατά την νεαρά τους ηλικία σε πλούτο και φιλομάθεια τέτοιους αποφοίτους και διαπιστώσαμε ότι δεν διαφέρουν στην πράξη από τους υπολοίπους σε ικανότητες. Ούτε καλύπτουν την ακαταλληλότητα και απειρία στο αντικείμενο από το όνομα του Πανεπιστημίου ή σχολείου που αποφοίτησαν. Άλλωστε τα προηγούμενα 30 χρόνια πάντα δίπλα στο πολιτικό προσωπικό συμβούλευαν καθηγητές που συνήθως ελάμβαναν κυβερνητικές θέσεις για τη χώρα με αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Όχι ραντεβού με την εξουσία στα τυφλά, ειδικά αυτή την εποχή της κρίσης. Πρίγκιπες και πριγκηπέσες δεν υπάρχουν στη πραγματική ζωή.

Η ανάπτυξη συνδυάζεται με κατάλληλα φορολογικά εργαλεία, που δυστυχώς κανείς δεν προωθεί. Πολλές συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, π.χ. με Dubai, Σιγκαπούρη κλπ καθυστερούν με αποτέλεσμα να χάνονται από ενδιάμεσες χώρες, αξιόλογα ποσά και να μην αξιοποιούνται οι ελληνικές δυνατότητες.

Η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανέναν προγραμματισμό, έχει λησμονηθεί. Τα λάθη κατά τον χωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα είναι σοβαρά. 2500 υπάλληλοι του ΤΤ παραμένουν πολλούς μήνες αδρανείς χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, μισθοδοτούμενοι από δημόσιο χρήμα.

Στη ΕΒΖ η κακή Αγροτική δηλαδή ο εκκαθαριστής, πήρε τις μετοχές, ενώ το δάνειο της ΕΒΖ πήγε στην Τράπεζα Πειραιώς. Η πώληση της ΕΒΖ για αυτό το λόγο καρκινοβατεί. Οι υποχρεώσεις του ΤΤ προς διαφημιστικές εταιρίες ακόμη δεν έχουν πληρωθεί. Το Υπουργείο Οικονομικών βάζει φόρους 20% επι κερδοφόρων χρηματιστηριακών συναλλαγών χωρίς υπολογισμό ζημιών για μετοχές, ομόλογα κλπ, χωρίς να γνωρίζει ότι οποιοσδήποτε επενδυτής δημιουργήσει εταιρίες του Λουξεμβούργου SFP (SOCIETE FAMILIALE PATRIMOINE) κλπ απαλλάσσεται του Ελληνικού φόρου υπεραξίας και διανομής μερίσματος. Ο φόρος υπεραξίας για μη εισηγμένες εταιρίες θα δημιουργήσει απώλεια εσόδων για το δημόσιο και χάος κατά τους υπολογισμούς αυτού του φόρου. Οι δραστηριότητες private banking μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό χωρίς αντίδραση του αρμόδιου Υπουργείου.  Οι χωρίς πειστικό λόγο υπέρογκες αμοιβές στελεχών του ΤΧΣ και άλλων με υπογραφή του ΥΠΟΙΚ και των Κυβερνητικών εκπροσώπων είναι προκλητικές.

Αυξάνουν δε τα έξοδα ΤΧΣ με πρόσληψη συμβούλων που μάλιστα έχουν συγκρούσεις συμφερόντων. Αφού έχουν τέτοιες ικανότητες τα διορισθέντα στο ΤΧΣ υψηλόβαθμα στελέχη και παίρνουν τέτοιες αμοιβές τι χρειάζονται τους συμβούλους; Η ρευστότητα των τραπεζών με επαναπατρισμό κεφαλαίων έχει αποκλεισθεί. Από που όμως θα έρθει η ρευστότητα για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις; Η ανακεφαλαίωση δεν φέρνει ρευστότητα αλλά μόνο επάρκεια κεφαλαίων στις Τράπεζες. Η μεγάλη ανάγκη στον δωδεκάμηνο Τουρισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών υψηλής προστιθέμενης αξίας μορφών τουρισμού (ιατρικός, ιαματικός, εκπαιδευτικός, θρησκευτικός, κλπ) δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί. Ποιο είναι το πλαίσιο εξαγωγών που διαμορφώνεται και από ποιους; Ποιο πολιτικό προσωπικό, που έχει χρησιμοποιηθεί σε υψηλές θέσεις (Υπουργείο, Invest in Greece κλπ), έχει εργασθεί στην προηγούμενη εργασιακή του εμπειρία είτε σε προσέλκυση διεθνών επενδύσεων είτε σε εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών;

Η ελληνική αποστολή στην Κίνα αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα (βίζας κλπ) που παραμένουν ανεπίλυτα από το ταξίδι του κ Σημίτη στη Κίνα το 2001. 12 χρόνια χωρίς ενέργειες για λύση. Οι προεκλογικές διακηρύξεις στο Ζάππειο για φορολογικά κίνητρα εύπορων αλλοδαπών να εγκατασταθούν στη χώρα πάνω από 6 μήνες δεν ψηφίσθηκαν. Το μέτρο βίζας σε όσους αγοράζουν ακίνητο πάνω από 250.000 είναι άτολμο. Προσπαθεί ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς κατάλληλες γνώσεις και προηγούμενη εμπειρία σε αυτό τον τομέα να αξιολογήσει προσωπικό, χωρίς σύγχρονα εργαλεία μέτρησης εργασίας με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, χωρίς προκαθορισμένους στόχους χωρίς κίνητρα απόδοσης, χωρίς τη βοήθεια ειδικών σεμιναρίων κλπ. Επόμενο είναι να στηρίζεται σε άλλους (είτε είναι καλοί είτε όχι) και συγκεκριμένα στους δύο Γάλλους της Task Force και στους Διευθυντές του Υπουργείου του.

Που είναι η αξιοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας για διαιτησίες, για δημιουργία ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών αντί να γίνονται σε χιλιάδες ναυτιλιακές εταιρίες offshore κέντρα κλπ; Που είναι η αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού με κατάλληλες μαρίνες και άλλα έργα υποδομής;

Το χειρότερο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρασυρθείς από το περιβάλλον του πιστεύει αφού το υποστηρίζει σε συζητήσεις του με σοβαρούς επιχειρηματίες ότι δεν μπορεί να βρει τα κατάλληλα άτομα, γιατί δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι αν το θέλει μπορεί να τους βρει. Πάντως υπάρχουν. Όσοι είναι μέσα στην αγορά το επιβεβαιώνουν. Αν δεν μπορεί ο ίδιος τότε είναι πρόβλημα των άμεσων συμβούλων του, που πρέπει άμεσα να λύσει.

Δυστυχώς, οι άκαπνοι συνεχίζουν να παίρνουν χωρίς δική τους εμπειρία ακατάλληλες θέσεις ευθύνης, όπως είχε πει ο αείμνηστος Πρόεδρος της  ΕΚΕ, Γιώργος Κασιμάτης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου