Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ραντεβού στα τυφλά με την εξουσία

Η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση και ανυπόφορη ανεργία.

Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο η έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων και η εφαμρογή του μνημονίου που εκεί έχουμε επιτυχία.

Λείπει ένα μεγαλόπνοο σοβαρό και δημιουργικό σχέδιο ανάπτυξης, συμπληρωματικό στο μνημόνιο. Θα αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες των περικοπών και θα οδηγήσει την χώρα στην πολυπόθητη ανάκαμψη. Λείπει η ικανότητα δημιουργίας υψηλής προστιθέμενης αξίας από το πολιτικό προσωπικό με κατάλληλες ιδέες ανάπτυξης.

Πολλά χρόνια πριν και έναν χρόνο μετά τις εκλογές δεν υπάρχει σχέδιο από κανέναν Υπουργό ή Υφυπουργό. Άτομα, ικανότατα ίσως σε  άλλους τομείς, έχουν έλλειψη εμπειρίας και γνώσης των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου τους. Οι τοποθετήσεις σε άλλες θέσεις του Κυβερνητικού Μηχανισμού είναι ακατάλληλες.

Η έλλειψη κατάλληλης εμπειρίας στοιχίζει στη χώρα πολύ ακριβά. Ακόμη και στις "σκληρές διαπραγματεύσεις" με τους υπαλλήλους της Τρόικας, υποχωρούν μη έχοντας επιχειρήματα και ίδιες γνώσεις να αντιτάξουν, αφού δυστυχώς δεν υποστηρίζονται με επαρκή και πειστικά δεδομένα από το υπαλληλικό προσωπικό.

Πρέπει όλα τα Υπουργεία να  παρουσιάσουν άμεσα  ουσιαστικά και μετρήσιμα σχέδια εξόδου από την κρίση. Κανονικά οι νέοι υποψήφιοι Υπουργοί πριν ορισθούν στον επερχόμενο ανασχηματισμό πρέπει να διαγωνισθούν χωριστά ο καθένας ενώπιον υπερκομματικών ειδικών και της Βουλής για το πρόγραμμα ανάπτυξης που θα μπορούν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν στους επόμενους 12 μήνες στον τομέα ευθύνης που θα αναλάβουν. Όχι ραντεβού με την εξουσία στα τυφλά.


Η ανάπτυξη συνδυάζεται με κατάλληλα φορολογικά εργαλεία, που δυστυχώς κανείς δεν προωθεί. Πολλές συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας καθυστερούν με αποτέλεσμα να χάνονται από ενδιάμεσες χώρες σημαντικά ποσά και να μην αξιοποιούνται οι ελληνικές δυνατότητες. Η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανέναν προγραμματισμό. Τα λάθη κατά τον χωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα είναι σοβαρά. Οι χωρίς πειστικό λόγο υπέρογκες αμοιβές στελεχών του ΤΧΣ και αλλού είναι προκλητικές. Η ρευστότητα των τραπεζών με επαναπατρισμό κεφαλαίων έχει αποκλεισθεί. Από που θα έρθει η ρευστότητα για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις; Η μεγάλη ανάγκη στον δωδεκάμηνο Τουρισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών υψηλής προστιθέμενης αξίας μορφών τουρισμού (ιατρικός, ιαματικός, εκπαιδευτικός, θρησκευτικός, κλπ) δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί. Ποιο είναι το πλαίσιο εξαγωγών που διαμορφώνεται και από ποιούς; Ποιο πολιτικό προσωπικό, που έχει χρησιμοποιηθεί, έχει εργασθεί είτε σε προσέλκυση διεθνών επενδύσεων είτε σε εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών;
Δυστυχώς, οι άκαπνοι συνεχίζουν να παίρνουν χωρίς δική τους εμπειρία ακατάλληλες θέσεις ευθύνης, όπως είχε πει ο αείμνηστος Πρόεδρος της  ΕΚΕ, Γιώργος Κασιμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου