Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Άρθρο μου στο fimotro.blogspot.gr

                                               Οι τρεις μύθοι που μας απειλούν
Μύθος πρώτος: H γενικότερη εντύπωση που επικρατεί στον κόσμο είναι πως η Ελλάδα αντέχει χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, χωρίς να αντλήσει πρόσθετο δανεισμό. Προσωπικά, θέλω να πάρω σαφείς... 
αποστάσεις από αυτή την εκτίμηση. Στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουμε διαθέσιμα κάτω απο 3 δις ευρώ και θα πρέπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 να καλύψουμε ανάγκες 4,8 δις ευρώ. Κάποιοι λοιπόν θα μπορούσαν να πουν πως αν δεν πάρουμε τα 7,5 δις  της τελευταίας δόσης για την οποία απαιτείται η θετική αξιολόγηση της τρόικας, θα χρεοκοπήσουμε πριν τον Απρίλιο. Εγώ θα πω, ότι για να μην χρεοκοπήσουμε μέσα στο επόμενο τρίμηνο, φοβάμαι ότι το κράτος θα αναγκαστεί να σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του -ή έστω σημαντικό μέρος αυτών- επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και πολλά νοικοκυριά είναι σήμερα οικονομικά «ετοιμόρροπα» και αρκεί ένα ακόμη μικρό «χτύπημα» για να τα γκρεμίσει. Το +2,9% στο ΑΕΠ που προβλέπει ο φετινός Προϋπολογισμός είναι απαραίτητο για την στήριξη της οικονομίας. Η ανάπτυξη για την Ελλάδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Και την ώρα που θα έπρεπε όλοι να φροντίζουμε για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η αντιπολίτευση επιχειρεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. 
Μύθος δεύτερος: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει να βγει στις αγορές μέσα στο 2015, εκβιάζοντας τους Ευρωπαίους. Σε καθαρή βάση εκταμίευσης, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει μέσα στο 2015 γύρω στα 16,5 δις ευρώ. Η λογική λέει ότι θα πρέπει αρχικά να αντλήσουμε τα 7,5 δις της τελευταίας δόσης και στη συνέχεια να βγούμε στις αγορές να δανειστούμε τα υπόλοιπα, αφού προηγουμένως έχουμε εξασφαλίσει από τους Ευρωπαίους την «προληπτική γραμμή στήριξης» και αφού έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για να πετύχουμε χαμηλά επιτόκια.
Αν δεν τα πετύχουμε όλα αυτά, τότε έχουμε δύο επιλογές: Είτε να ξαναμπούμε σε ένα νέο μνημόνιο, δίνοντας αυτή τη φορά «γη και ύδωρ», είτε να χρεοκοπήσουμε, πράγμα που θα είναι πολύ χειρότερο.
Και ερωτώ: Αν προκύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κάνει στο τέλος Φερβρουαρίου; Θα υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, ή θα συμφωνήσει με την Ευρώπη σε μια βάση που δεν θα έχει καμιά σχέση με τις πολιτικές του εξαγγελίες; Οι Ευρωπαίοι δεν εκβιάστηκαν από χώρες με πολύ μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από την Ελλάδα, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Θα εκβιαστούν από εμάς, την ώρα μάλιστα που θα έχουμε άδεια ταμεία;
Άλλωστε, όπως θα δείτε το τελευταίο χρονικό διάστημα, η στροφή που επιχειρεί να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο εξωτερικό είναι ταχύτατη, την ώρα φυσικά… που στο εσωτερικό της χώρας επιμένει ότι θα σκίσει τα μνημόνια και πως θα αναγκάσει τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλη. Αυτά είναι αστειότητες.
Εδώ βέβαια προκύπτει το ερώτημα του κατά πόσο σε μια περίπτωση προσγείωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να συγκρατήσει τους βουλευτές του και τους ψηφορόρους του, όταν αποδειχτεί ότι  όλα αυτά που έλεγε επί χρόνια ήταν λόγια του αέρα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Να θυμίσω πως την ώρα που δεν θα… υπάρχει σάλιο στα κρατικά ταμεία, οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη έχουν εκτιμηθεί ότι κοστίζουν γύρω στα 11,5-18,5 δις ευρώ…
Μύθος τρίτος: Ακόμη και αν χρεοκοπήσουμε, τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να πάνε πολύ χειρότερα απ’ ότι σήμερα.
Πρόκειται για εντελώς λανθασμένη εκτίμηση και δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση. Ούτε καν να τα σκέφτομαι δεν θα ήθελα.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας προβλέπονται -μεταξύ άλλων- οι εξής δυσμενείς κατατάσεις:
1. Η ΤτΕ επειδή δεν έχει ταμειακά διαθέσημα δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα νέο νόμισμα, επομένως αυτό θα κατρακυλήσει και το 1€ θα καταλήξει να ισούτε με περισσότερο απο 1000 δρχ. Φανταστείτε τον υπερπληθωρισμό που θα προκληθεί!
2. Θα σταματήσει η ελεύθερη  διακίνηση κεφαλαίων.Τα χρηματα δεν θα μπορούν να φύγουν εξω.
3. Όλα τα εντόπια ευρώ θα  σφραγιστούν και θα αναφερεται ότι ανταλλάσσονται με δραχμές.
4. Θα είναι αδυνατη η εισαγωγή πρώτων υλών, πετρελαίου κ.α., πράγμα που θα οποίο θα πλήξει τους εξαγωγείς που χρειάζονται τις πρώτες ύλες.
5. Θα κλεισουν οι τράπεζες αρχικά.
6. Στη συνέχεια θα υπάρξει πλαφόν αναλήψεων.
7. Η γεωπολιτική κατάσταση τηε χώρας, θα επιβαρυνθεί.
8. Οι διεθνείς εγγυητικές επιστολές θα διακοπούν.
9. Οι εισαγωγείς θαχρρειάζοντια το 100% για προκαταβολή.
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πως θα τα αποφύγουμε όλα αυτά. Για το συμφέρον του τόπου, θα πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Και σε διαφορετική περίπτωση, θέλω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου