Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Οι τράπεζες και οι offshore

Mε αφορμή το θέμα της off shore εταιρίας που έχει συστήσει η Εθνική Τράπεζα στα νησιά Cayman, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραϊτάκης σημειώνει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντί να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση να γίνει η χώρα μας διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, αρκούνται στο να συστήνουν εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

“Στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της 19/11/2008», επισημαίνει ο κ. Μωραϊτάκης, αναφέρεται ότι «η εταιρία CTP INVESTMENTS εδρεύει στα νησιά Cayman που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και οργάνωση αντίστοιχων εταιριών συλλογικών και άλλων ειδών επενδύσεων».




Η ΕΤΕ έχει συστήσει εταιρία στα Cayman Islands για τους λόγους που αναφέρονται στην ανακοίνωσή της.

Δύο ελληνικές τράπεζες έχουν συστήσει τράπεζες στα Guernsey και Jersey και κάνουν εγγραφές (booking) λογαριασμών επενδυτών σ’ αυτά τα offshore νησιά, ενώ γίνεται η εξυπηρέτηση από Έλληνες στην Ελλάδα προς Έλληνες πελάτες, όπως έχει γραφεί στον Τύπο και έχουν γίνει δύο σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, χωρίς διαψεύσεις.

Άλλη μεγάλη ελληνική ιδιωτική Τράπεζα έχει τράπεζα στο Λουξεμβούργο, με έμφαση στο private banking, ενώ οι πελάτες της εξυπηρετούνται μεν από το Λουξεμβούργο αλλά βρίσκονται στην Ελλάδα.


Όλες οι ελληνικές μεγάλες Τράπεζες έχουν συστήσει εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στο Λουξεμβούργο. Προφανώς για τους λόγους που αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ.

Όμως, οι Διευθύνοντες τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ έχουν ως γνωστόν επιρροή και διάλογο με το Υπουργείο Οικονομίας.

Ως εκ τούτου, μας θλίβει το γεγονός ότι οι Διευθύνοντες τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, σημαντικοί παράγοντες της χώρας, αντί να χρησιμοποιούν την επιρροή τους, τον διάλογο και την γνωριμία τους με το Υπουργείο για να δημιουργήσουν παρόμοια υποδομή και οργάνωση στην Ελλάδα χωρίς ανόητους συναλλακτικούς φόρους για κάθε προϊόν εσωτερικού και εξωτερικού, υπέρ της τοπικής απασχόλησης Ελλήνων και υπέρ των φορολογητέων εσόδων της χώρας μας, προτιμούν να συστήνουν παρόμοια σχήματα σε φορολογικούς παραδείσους.

Έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί απέτυχε η δική μας προσπάθεια για προώθηση της Ελλάδος σε Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο, παρά την αρχική επιθυμία.

Η στα Cayman Islands εδρεύουσα CPT Investments δεν ενήργησε συναλλαγές φορολογικού ενδιαφέροντος (σύμφωνα με την ανακοίνωση), αλλά θα μπορούσε να ενεργήσει, όπως είναι η σχετική άδειά της (σύμφωνα με την ανακοίνωση). Εάν οι συναλλαγές όμως γίνονταν από την Ελλάδα θα επιβάλλονταν φόροι που δεν επιβάλλονται από τα Cayman, όπως σε πωλήσεις ξένων μετοχών όπου επιβάλλεται φόρος 0,15% και επί κερδών δομημένων και FOREX όπου επιβάλλεται φόρος 15% σε βάση FIFO"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου