Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Αλ. Μωραϊτάκης: Δυνατά ανοδικά ράλι τιμών το 2009

Δυνατά ανοδικά ράλι τιμών με ενδεχομένως σημαντικά καθοδικά γυρίσματα είναι το πιθανότερο σενάριο για το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, ο οποίος τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο του Money Show 2008, ο κ. Μωραϊτάκης επισήμανε πως, υποθέτοντας ότι η βαθιά και παρατεταμένη χρονικά ύφεση θα αποφευχθεί, οι χαμηλές τιμές των μετοχών που είδαμε στα μέσα Οκτωβρίου φαίνεται να έχουν μακροχρόνια πολύ καλή αξία.

«Μπορεί αυτά τα επίπεδα να σηματοδοτούν το χαμηλό των τιμών όλης της περιόδου κρίσης. Αυτό όμως το σενάριο δεν είναι καθόλου σίγουρο», σημείωσε ο κ. Μωραϊτάκης, τονίζοντας ότι «ίσως το πιο δύσκολο μάθημα που μας δόθηκε από αυτή την κρίση είναι το πόσο εύκολο είναι να μεταπηδήσει σε καινούργιους τομείς και να δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη, «ίσως το πιο πιθανό σενάριο για το 2009 είναι να περιμένουμε δυνατά ανοδικά ράλι τιμών, λόγω της χαμηλής αξίας των μετοχών σε σχέση με τις πραγματικές ιστορικές τιμές τους (σε ιστορικούς όρους P/BV, P/E, μερισματικές αποδόσεις), με ενδεχομένως σημαντικά καθοδικά γυρίσματα, καθώς θα βγαίνουν άσχημα νέα και οι επενδυτές θα προσπαθούν να μειώσουν τις θέσεις τους και τον επενδυτικό τους κίνδυνο, παρά τα όποια ελκυστικά επίπεδα τιμών, επιπλέον της προβλεπόμενης ανάγκης για ρευστότητα».

Ο κ. Μωραϊτάκης τόνισε ότι τα παραπάνω δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, ώστε να εκμεταλλευτούν τις σωστές ευκαιρίες και να πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο ίδιος επισήμανε πως «παρότι είναι ήδη αργά για να σταματήσουμε μια διεθνή ύφεση, υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση να αποφευχθεί μια βαθιά και πολύχρονη ύφεση (depression)». Προειδοποίησε πάντως ότι «τα σημερινά δημοσιονομικά πακέτα δημιουργούν έναν ενδεχόμενο πληθωριστικό κίνδυνο για το μέλλον, σε κάθε περίπτωση μετά το α΄ εξάμηνο του 2009 και περισσότερο προς τα τέλη του 2009 και όχι νωρίτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου