Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2009

Α' Μέρος: Γενικές Προβλέψεις

Από το Σεπτέμβριο, η πιστωτική κρίση έχει επεκταθεί ταχύτατα από τις χρηματαγορές στην υπόλοιπη οικονομία καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο ή/και να μειώσουν την μόχλευση(βελτιώνοντας την σχέση δάνεια:καταθέσεις). Εταιρικές πιστώσεις, βραχυπρόθεσμα δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Όλα αυτά προκαλούν ζημιά στο παγκόσμιο εμπόριο, επιταχύνουν τις αυξήσεις αποθεμάτων και οδηγούν σε μεγάλη πτώση της ζήτησης. Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι έχουν ανασφάλεια εργασίας όσο ικανοί και αν είναι ενώ οι αποταμιεύσεις ή οι επενδύσεις τους έχουν πέσει κατά 50% και η αξία του σπιτιού τους που παρείχε δυνατότητα δανείου για αγορές επίσης κατά 50%. Δηλαδή έχουν πλήρεις συνθήκες ανασφάλειας και αποφεύγουν να καταναλώνουν. Επίσης στις ΗΠΑ λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας εργασίας αρνούνται οι καταναλωτές να πάρουν δάνεια.



Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ανταποκριθεί αποφασιστικά με πρωτοφανή μέτρα στήριξης. Λαμβάνουν μέτρα όπως η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών, οι εγγυήσεις καταθέσεων και δανείων, η αγορά τοξικών προϊόντων καθώς και σημαντικές μειώσεις επιτοκίων. Αυτά τα μέτρα έχουν αναχαιτίσει την κάθετη πτώση εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες αφού πριν δύο μήνες είχε δημιουργηθεί πανικός τέτοιου βαθμού που έγιναν αναλήψεις καταθέσεων για λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης στις τράπεζες. Επίσης γίνονται μειώσεις βασικών επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των στεγαστικών, των διατραπεζικών δανείων και των πάσης φύσεως δανείων. Δεν έχουν καταφέρει όμως να μειώσουν την ανάγκη των τραπεζών να περιορίσουν τον κίνδυνό τους.

Τα εντυπωσιακά και μεγάλα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις έχουν σταθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά δεν έχουν παρουσιάσει σημεία ανάκαμψης στην οικονομία, λόγω αναβολής λήψης ή ενεργοποίησης κατάλληλων ειδικών κινήτρων. Αυτά τα κατάλληλα ειδικά κίνητρα ανάκαμψης θα προέλθουν από μειώσεις φορολογίας και αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης. Ήδη η Αμερική και η Κίνα έχουν κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση ενώ στην Ευρώπη η ανταπόκριση είναι μικρότερη ίσως λόγω των συγκριτικά μικρότερων οικονομικά προβλημάτων και λόγω του μεγαλύτερου κοινωνικού κράτους. Πιστεύουμε ότι παρότι είναι ήδη αργά να σταματήσουμε μία διεθνή ύφεση υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση να αποφευχθεί μία βαθιά και πολύχρονη ύφεση (depression). Η παροχή μέτρων παγκοσμίως ίσων με το 17% του ΑΕΠ όλων των προηγμένων χωρών αν δεν αποδειχτεί επαρκής στο 'Α εξάμηνο του 2009 ή νωρίτερα, είναι βέβαιο ότι θα συμπληρωθεί αργά ή γρήγορα με νέα πιο ριζοσπαστικά μέτρα από τις ξένες κυβερνήσεις και υπό προϋποθέσεις και από την Ελληνική Κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση μεταβάλλοντας την οικονομική πολιτική που αποφασίστηκε σε λάθος χρόνο με το νόμο του Αυγούστου 2008 προκειμένου να διατηρηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% και να μην μπούμε σε επιτήρηση. (Το Ελληνικό οικονομικό περιβάλλον μαζί με την πιθανότητα ή και σκοπιμότητα προσφυγής στο ΔΝΤ θα παρουσιασθεί αναλυτικά από εμάς μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό).

Αυτή όμως η ανάκαμψη θα γίνει εις βάρος των δημοσίων οικονομικών της κάθε χώρας. Στην πράξη οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα του χρέους του ιδιωτικού τομέα. Ένα σημαντικό μέρος από αυτό δεν θα προστεθεί στο δημόσιο χρέος ειδικά στις περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις έχουν πάρει ως αντάλλαγμα μετοχές, κοινές ή προνομιούχες, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορούν να τους δώσουν και κέρδος. Οι μειώσεις φορολογίας όμως και η αύξηση στην δημόσια κατανάλωση, θα αυξήσουν το χρέος το οποίο στη συνέχεια θα χρειαστούν να το ξεπληρώσουν είτε μέσα από πολιτικές λιτότητας είτε αφήνοντας τον πληθωρισμό να μειώσει την αξία του χρέους. Επομένως τα σημερινά δημοσιονομικά πακέτα καθιστούν έναν ενδεχόμενο πληθωριστικό κίνδυνο για το μέλλον σε κάθε περίπτωση μετά το Α' εξάμηνο του 2009 και περισσότερο προς τα τέλη του 2009 και όχι νωρίτερα.

Υποθέτοντας ότι η βαθιά και παρατεταμένη χρονικά ύφεση θα αποφευχθεί οι χαμηλές τιμές των μετοχών που είδαμε στα μέσα Οκτωβρίου φαίνεται να έχουν μακροχρόνια πολύ καλή αξία. Μπορεί αυτά τα επίπεδα να σηματοδοτούν το χαμηλό των τιμών όλης της περιόδου της κρίσης. Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτικού οίκοι. Αυτό όμως το σενάριο δεν είναι καθόλου σίγουρο. Ίσως το πιο δύσκολο μάθημα που μας δόθηκε από αυτή την κρίση είναι το πόσο εύκολο είναι να μεταπηδάει η κρίση σε καινούργιους τομείς και να δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Ίσως το πιο πιθανό σενάριο για το 2009 λοιπόν είναι να περιμένουμε δυνατά ανοδικά ράλλυ τιμών λόγω της χαμηλής αξίας των μετοχών σε σχέση με τις πραγματικές ιστορικές τιμές τους (σε ιστορικούς όρους p/bv, p/e, μερισματικές αποδόσεις) με ενδεχομένως σημαντικά καθοδικά γυρίσματα καθώς θα βγαίνουν άσχημα νέα και οι επενδυτές θα προσπαθούν να μειώσουν τις θέσεις τους και τον επενδυτικό τους κίνδυνο παρά τα όποια ελκυστικά επίπεδα τιμών, επί πλέον της προβλεπόμενης ανάγκης για ρευστότητα.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ένα δύσκολο περιβάλλον που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών ώστε να εκμεταλλευτούν τις σωστές ευκαιρίες και να πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους το επόμενο διάστημα. Για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες πτυχές της κρίσης με σαφή τρόπο έχουμε 10 συγκεκριμένες επενδυτικές ιδέες. Άλλωστε ο επενδυτής επενδύει σε συγκεκριμένα επιμέρους προϊόντα και ιδέες. Η καθεμία έχει ελκυστικά στοιχεία από μόνη της. Όλες μαζί όμως, λόγω διασποράς, πιστεύουμε ότι θα αποφέρουν καλές αποδόσεις σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο για το 2009 όπως αναλύσαμε παραπάνω αλλά και καλή συμπεριφορά στα δύο άλλα εναλλακτικά σενάρια πρώτον, του αρνητικού δηλαδή, της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης όπως και του δεύτερου, του θετικού δηλαδή, της γρήγορης ανάκαμψης. Εξυπακούεται ότι αυτές οι ιδέες δεν ταιριάζουν σε όλους. Εξαρτώνται από το επενδυτικό προφίλ, την γνώση και την εμπειρία του κάθε επενδυτή, τον χρόνο της επένδυσης, και την συζήτηση με την ΑΧΕΠΕΥ που έχει κάθε επενδυτής πριν την εκάστοτε επένδυση.

Β' Μέρος: Ειδικές Προβλέψεις

Επενδυτικές ιδέες

Πριν αναφερθούμε στις επενδυτικές ιδέες θεωρούμε υποχρέωσή μας να επιστήσουμε την προσοχή όλων σε δύο κεφαλαιώδη θέματα:

(1)Όλες οι τοποθετήσεις (αξίες & χρήματα) να βρίσκονται σε αξιόπιστο θεματοφύλακα αξιόπιστα εποπτευόμενο. Έτσι, θα αποφευχθούν περιπτώσεις Lehman Brothers (που πωλητές ήταν αξιόπιστες τράπεζες).
(2)Οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ με την εποπτεία της ΕΚ διαχωρίζουν τίτλους και χρήματα των πελατών. Το ΣΑΤ της ΕΧΑΕ, που είναι το πλέον αξιόπιστο διεθνώς, έχει όλους τους άυλους τίτλους χωριστά στο όνομα του επενδυτή.

(Ι) Μετοχές

(1)Προτείνουμε εμπορικές εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τους τελικούς καταναλωτές και επωφελούνται από την αντικατάσταση ακριβότερων προϊόντων με φτηνότερα λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού. Τέτοιες εταιρείες θα δουν μικρότερες μειώσεις στη ζήτηση των προϊόντων τους και πιστεύουμε ότι μπορούν να υπεραποδώσουν στην ύφεση. Παραδείγματα τέτοιων μετοχών είναι η Wal-mart (που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τιμή $56, ticker WMT)και η McDonald's (που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τιμή $ 61,46, ticker MCD) οι οποίες ήδη βλέπουν το καταναλωτικό κοινό να τις προτιμάει σε σχέση με ανταγωνίστριες εταιρείες του κλάδου που στόχευαν στο ποιοτικότερο επενδυτικό κοινό και χρεώνουν υψηλότερες τιμές. Στην Ελλάδα τέτοια παραδείγματα εταιρειών μεταξύ άλλων είναι η Jumbo η και η Sprider και με αμυντική προοπτική η γεωργική Σπύρου.
(2)Για την αξιοποίηση της ελκυστικής αξίας κάποιων μετοχών προτείνουμε την αγορά μετοχών εταιρειών που θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη της Κίνας. Η επιθετική δημοσιονομική πολιτική και τα ισχυρά μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση της Κίνας μας κάνουν να πιστεύουμε σε μια ανάκαμψη της οικονομίας της το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Το τεράστιο πλεόνασμα της Κίνας από την ανάπτυξη και την εισροή επενδύσεων από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και το πειθαρχημένο περιβάλλον της ισχυροποιεί πολύ την θέση της και της επιτρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για μία συντομότερη ανάκαμψη συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο. Συγκεκριμένα προτείνουμε εταιρείες που θα ωφεληθούν από τις τεράστιες δημόσιες επενδύσεις την Κινέζικης κυβέρνησης σε υποδομές. Παραδείγματα τέτοιων μετοχών είναι η China Railway Construction (που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, με τιμή CNY 10,17, ticker 601186.SS) και η Smiths Group (που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τιμή GBP 889,5, ticker SMIN.L) Η πρώτη είναι πιθανό να αναλάβει μεγάλο μέρος των έργων από τις δημόσιες επενδύσεις σχετικά με σιδηροδρόμους ενώ η δεύτερη θα ωφεληθεί εμμέσως μέσα από την αύξηση στις παραγγελίες της σε προϊόντα τεχνολογίας και βαριάς βιομηχανίας από τους εκτελεστές των έργων.
(3)Προτείνουμε μία ισχυρή θέση σε blue-chips εταιρείες με πολύ ισχυρές χρηματοεισροές. Οι εταιρείες με πολύ ισχυρή θέση μετρητών στον κλάδο τους, θα μπορέσουν να αντέξουν καλύτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Εταιρείες με χαμηλό χρέος, υψηλά κεφάλαια, σημαντικές χρηματοειροές και καλούς ισολογισμούς είναι πιθανό στο πέρας της κρίσης να ισχυροποιηθούν περαιτέρω και να βγουν κερδισμένες μακροπρόθεσμα όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, το οποίο και είναι πιθανό να προεξοφληθεί σε έναν βαθμό στην διακύμανση των τιμών των μετοχών τους συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Παραδείγματα τέτοιων μετοχών είναι η Synthes (Ελβετική εταιρεία, ηγέτης στον χώρο των ορθοπεδικών ιατρικών εργαλείων, που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, με τιμή CHF 130,40, ticker SYST.VX) ή για παράδειγμα στην Ελλάδα ο ΟΠΑΠ που με την εξαίρεση της πιθανότητας αλλαγής της νομοθεσίας τυχερών παιχνιδιών ή ακόμα και αν συμβεί αυτή η πολύ μικρή πιθανότητα έχει πανίσχυρα ταμειακά διαθέσιμα, βρίσκεται σε έναν κλάδο που υποφέρει λιγότερο σε περιόδους ύφεσης και είναι ο ηγέτης του κλάδου στην Ελλάδα.




(ΙΙ) Σταθερού Εισοδήματος

Με την προϋπόθεση ότι συγκεκριμένες επενδύσεις εξαρτώνται από την χρονική στιγμή και πρέπει τότε να ερωτηθούμε:

(1)Συστήνουμε εταιρικά ομόλογα εταιρειών αμυντικών κλάδων με ισχυρές χρηματοεισροές. Συγκεκριμένα προτείνουμε νέες εκδόσεις μεσοπρόθεσμων ομολόγων μια και οι νέες εκδόσεις έχουν σημαντικά ανεβασμένα spreads και μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Μας αρέσουν ιδιαίτερα εταιρικά ομόλογα εταιρειών από τον κλάδο υγείας, τροφίμων & ποτών και κοινής ωφέλειας. Περιμένουμε τέτοια ομόλογα εταιρειών από τους παραπάνω κλάδους με ισχυρές χρηματοεισροές να συμπεριφερθούν καλά τόσο στην περίπτωση παρατεταμένης βαθιάς ύφεσης όσο και σε μια πιθανότητα ταχύτερης ανάκαμψης των αγορών.
(2)Επιλεγμένα τραπεζικά ομόλογα με την υποστήριξη κυβερνητικών εγγυήσεων που θα εκδοθούν σύντομα. Τέτοια ομόλογα θα αποτελέσουν αμυντική επένδυση στην περίπτωση βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης προσφέροντας ικανοποιητικές απόδοσης χωρίς κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου.
(3)Ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό που προσφέρουν προστασία ενάντια στην μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον. Σύμφωνα με το πιθανότερα σενάριο για το 2009 όπως αναφέραμε παραπάνω, οι αποπληθωριστικές πιέσεις που υπάρχουν βραχυπρόθεσμα θα δώσουν την θέση τους σε πληθωριστικές πιέσεις στο τέλος του 2009, αρχές 2010, που θα προκύψουν καθώς θα αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα τα κυβερνητικά μέτρα. Τα παραπάνω ομόλογα προσφέρουν ασφάλεια έναντι στις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκύψουν.

(ΙΙΙ) Εναλλακτικές Επενδύσεις

(1)Ίσως η κορυφαία αγορά του κόσμου να αποτελεί η Αγορά Συναλλάγματος με ημερήσιο όγκο συναλλαγών να αγγίζει τα 2 τρις $, κάνει το σύνολο των άλλων αγορών να δείχνουν πολύ μικρές. Κορυφαίο χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι η μοναδική αγορά στον κόσμο στην οποία η διαπραγμάτευση είναι χρήμα με χρήμα (money to money), δηλαδή ο επενδυτής είναι εκτεθειμένος συνεχώς σε χρηματικές μονάδες κάποιου νομίσματος. Αυτή η εξαιρετική δυνατότητα της ύπαρξης ρευστότητας ανά πάσα στιγμή εκμηδενίζει την πιθανότητα εγκλωβισμού καθώς το κλείσιμο/άνοιγμα θέσεων είναι δυνατόν να εκτελεστεί άμεσα ακόμα και σε ακραίες συνθήκες της αγοράς. Ενώ τη δεκαετία του 90 η αγορά συναλλάγματος απευθυνόταν μόνο σε περιορισμένη μερίδα επενδυτών (Εμπορικές-Επενδυτικές Τράπεζες, Dealing Rooms Τραπεζών, μεγάλους Εισαγωγείς-Εξαγωγείς, μεγάλους ιδιώτες πελάτες) τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια και της τεχνολογίας η Αγορά Συναλλάγματος έχει γίνει πολύ πιο προσιτή στο ευρύ επενδυτικό κοινό, ενώ τα spreads έχουν μειωθεί κατά 80%, δηλαδή στο €/$ από 10 pips σε 2 pips. Παρόλα αυτά κάποιοι εξακολουθούν να χρεώνουν 10 pips συν την προμήθεια. Θεωρείται από τις πιο υγιείς αγορές του πλανήτη καθότι η ενεργός συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών και των πραγματικών συναλλασσομένων προσδίδει αυξημένο κύρος και περιορίζει τα φαινόμενα χειραγώγησης.

Η αυξημένη ευελιξία στους τρόπους διαχείρισης των θέσεων αλλά και της επιθυμητής μόχλευσης δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών προφίλ. Από ελαφρώς επιθετικές έως και εξαιρετικά επιθετικές επενδυτικές συμπεριφορές. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουμε ότι η μεταβλητότητα των τελευταίων 3 ημερών μετά και την ανακοίνωση της μείωσης κατά 100 μονάδων βάσης από την FED στην ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου. Το δυνητικό κέρδος σε άνοιγμα μίας θέσης θα μπορούσε να φτάσει στο ύψος των 20.000$ από τα επίπεδα του 1,2700 στο 1,4700 σε δέκα μέρες περίπου με εγγύηση 1.000$ δηλαδή υπεραπόδοση 2000%. Στην συνέχεια επέστρεψε μέσα σε μία μέρα εκ νέου στο 1,3900 δίνοντας απόδοση (σε όσους είχαν προβλέψει σωστά) 9.000$ με εγγύηση 1.000$ (κεφάλαιο) δηλαδή 900%. Όσοι δεν είχαν προβλέψει σωστά μείωσαν τη ζημιά με stop-loss σε κατάλληλο επίπεδο που λόγω της μεγάλης ρευστότητας των νομισμάτων επιτυγχάνονται συνήθως στις ίδιες ή παραπλήσιες τιμές με την τιμή που τίθεται στο stop-loss. Υπογραμμίζεται ότι στοιχειώδης διαχείριση προϊόντων με μεγάλη μόχλευση επιβάλλει πάντοτε να τίθενται τιμές stop-loss ώστε να μειώνεται η ζημιά στο μικρότερο μέγεθός της. Η αρχή «κόψτε τη ζημιά μικρή και αφήστε το κέρδος να μεγαλώνει» πρέπει να είναι πειθαρχημένη απόφαση κάθε επενδυτή.

(α) Πιστεύουμε ότι η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου θα συνεχίσει να παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα καθώς τα προβλήματα θα παραμείνουν έντονα και για τις δύο οικονομίες. Σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος την πιθανή δημιουργία συγκεκριμένης τάσης υπέρ του ενός η του άλλου νομίσματος. Για το λόγο αυτό θα διατηρούσαμε στρατηγική trading σε ένα εύρος μεταξύ των επιπέδων 1,2000-1,4000 με αγορές δολαρίων στην περιοχή 1,40 και πάνω και αγορές ευρώ στα επίπεδα του 1,20.

(β) Αρκετά στενά παρακολουθούμε και το Ιαπωνικό Γιέν το οποίο έχει βρεθεί ιδιαίτερα κερδισμένο τους τελευταίους μήνες λόγω του κλεισίματος μεγάλων θέσεων δανεισμού σε αυτό αλλά και της επιστροφής κεφαλαίων στην Ιαπωνία. Η τάση αυτή εκτιμάμε ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος και προτείνουμε τοποθετήσεις σε θέσεις αγοράς στο δολάριο/γιεν στα επίπεδα του 87 αλλά και

(γ) αγορές NZD/γιεν στα επίπεδα του 50,10 και κάτω το οποίο διατηρεί το πλεονέκτημα του carry trade (δηλαδή της διαφοράς των δύο επιτοκίων) με 4% premium στις ανοιχτές θέσεις.

(δ) Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ισοτιμία ευρώ/στερλίνας η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλά στα επίπεδα του ,9500 με το 1/1 να είναι αρκετά κοντά. Στο επίπεδο αυτό εκτιμούμε ότι θα υπάρξει σημαντική αντίσταση και οι διορθώσεις αυτής σε χαμηλότερα επίπεδα είναι αρκετά αναμενόμενες.

H NUNTIUS σε μια στρατηγική συνεργασία προσφέρει υπηρεσίες σε συνάλλαγμα σε 34 ζεύγη νομισμάτων μέσω της κορυφαίας πλατφόρμας του κόσμου DBFX και ο επενδυτής/πελάτης έχει θεματοφύλακα την Deutsche Bank, γνωστής αξιοπιστίας, που επιπλέον έχει βραβευτεί πρώτη παγκοσμίως στο συνάλλαγμα τα τελευταία 5 χρόνια. Επιπλέον της απευθείας εκτέλεσης εντολών και της δωρεάν real-time παρακολούθησης των τιμών, στην πλατφόρμα βρίσκονται προτάσεις της DB, αναλύσεις, ιστορικά στοιχεία κ.α.

(2)Προτείνουμε μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική αγοράς χρυσού όσο μειώνονται τα επιτόκια και αυξάνεται ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων. Η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων συνεχίστηκε και το 4ο τρίμηνο του 2008. Όσο μπαίνει σε ύφεση η οικονομία τόσο πέφτει η ζήτηση για τα εμπορεύματα, αυξάνουν τα αποθέματα των εμπορευμάτων και πέφτουν οι τιμές τους, εκτός από τον χρυσό. Η αδυναμία της οικονομίας είχε μικρές επιπτώσεις στην τιμή του χρυσού. Περαιτέρω, η δημοσιονομική πολιτική και τα μέτρα των κυβερνήσεων θα δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις και θα αποδυναμωθεί το δολάριο του οποίου η τιμή κινείται αντίθετα με την τιμή του χρυσού. Σε περίπτωση ανάκαμψης της αγοράς οι πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε υψηλές αποδόσεις για το χρυσό ενώ αντίστοιχα σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση η τιμή του θα πέσει λιγότερο λόγω της ιδιότητάς του ως ασφαλές καταφύγιο.

Για τους επενδυτές οι οποίοι είτε γιατί θέλουν να αντισταθμίσουν τρέχουσα αβεβαιότητα ή να μειώσουν τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους είτε γιατί δεν πιστεύουν στο σενάριο το οποίο έχουμε αναπτύξει και είναι περισσότερο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τρόπων και προϊόντων για να τους αποφέρει κέρδος βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σε μία έντονη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Για την ενημέρωση των επενδυτών με αυτή την άποψη σας παρουσιάζουμε παρακάτω τέτοιους τρόπους και συγκεκριμένα προϊόντα που αντιστοιχούν σε μία τέτοια στρατηγική που θα υπεραποδώσουν σε περίπτωση επαλήθευσης αυτής της άποψης.

(IV) Παραδοσιακοί τρόποι

(1)Πώληση ΣΜΕ/Αγορά Put – Πώληση Call.

Με την πώληση ΣΜΕ/και αγορά Put – πώληση Call ο επενδυτής μπορεί με μεγάλη ή μικρή μόχλευση να πουλήσει χρηματιστηριακούς δείκτες, συγκεκριμένες μετοχές, εμπορεύματα κ.α. με την προοπτική να αποκομίσει σημαντικό κέρδος εάν οι αντίστοιχες τιμές πέσουν σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στην αγορά put μόνο, το μέγιστο της ζημίας ίσο με το premium του put εξασφαλίζεται.

(2)Ανοικτή Πώληση μετοχών.

Ο επενδυτής μπορεί να δανειστεί μετοχές και να της πουλήσει με σκοπό την επαναγορά τους σε χαμηλότερη τιμή ώστε να κερδίσει την διαφορά κατά την επιστροφή τους στο πρόσωπο από το οποίο τις δανείστηκε. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει παράταση απαγόρευσης ανοικτής πώλησης μετοχών μέχρι 30/05/09 κάτι όμως που δεν ισχύει σε πολλές αγορές του εξωτερικού.

(V) Εναλλακτικοί Σύγχρονοι Τρόποι

(1)Κατάλληλα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια [Exchange Traded Funds (ETF's)]
Τα ETFs αποτελούν μία μορφή επένδυσης σε Αμοιβαία Κεφάλαια που αγοράζονται ή πωλούνται σε χρηματιστήρια όπως οι μετοχές. Ένα ETF αποτελείται από αξίες όπως μετοχές ή ομόλογα και η τιμή του αλλάζει αντίστοιχα με την διακύμανση των αξιών που εμπερικλείει κατά την διάρκεια της ημέρας. Πολλά ETF ακολουθούν χρηματιστηριακούς δείκτες, εμπορεύματα (πετρέλαιο, χρυσό κτλ.), οικονομικούς κλάδους, συγκεκριμένες αγορές(αναδυόμενες αγορές, BRICS κτλ.), και μπορούν να αποτελέσουν ελκυστική επένδυση λόγω του χαμηλού τους κόστους, δυνατότητα απώλειας μέχρι του ποσού της επένδυσης, φορολογικής νομοθεσίας ή και της μεγάλης διαθέσιμης μόχλευσης σε τέτοια προϊόντα.
Μέσω της NUNTIUS οι επενδυτές/πελάτες μας έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν με εξαιρετικούς όρους από κάθε άποψη ανάμεσα σε πολλά ETF's που ταιρίάζουν στην επενδυτική τους στρατηγική και τον επενδυτικό κίνδυνο που επιθυμούν. Για τους επενδυτές που είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας προτείνουμε τα ακόλουθα:
α) ProShares UltraShort Financials (SKF)
Με το συγκεκριμένο προϊόν ο επενδυτής κερδίζει περίπου την διπλάσια αντίστροφη απόδοση του τραπεζικού δείκτη στον Dow Jones μείον τα έξοδα και τις προμήθειες. (Δηλ. πχ. εάν ο τραπεζικός δείκτης πέσει κατά 10% ο επενδυτής απολαμβάνει περίπου απόδοση της τάξης του 20%). Σε μια περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας, η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο συνδυασμός των αυξημένων επισφαλειών, η αύξηση του αριθμού των μετοχών με μείωση της αξίας των παλαιών μετόχων λόγω των πακέτων στήριξης, τα μειωμένα έσοδα από εκταμιεύσεις νέων δανείων, τα αυξημένα έξοδα υψηλών επιτοκίων προς τους καταθέτες για την εξεύρεση καταθετικών κεφαλαίων, η εμφάνιση κρυμμένων από τις εποπτικές αρχές προβλημάτων κλπ θα φέρουν τις τράπεζες σε δυσχερή θέση και θα υποαποδώσουν αρνητικά σε σχέση με άλλους κλάδους.
β) ProShares UltraShort Real Estate (SRS)
Με το συγκεκριμένο προϊόν ο επενδυτής κερδίζει περίπου την διπλάσια αντίστροφη απόδοση του δείκτη Real Estate του Dow Jones μείον τα έξοδα και τις προμήθειες. (Δηλ. πχ. εάν ο δείκτης Real Estate πέσει κατά 10% ο επενδυτής απολαμβάνει περίπου απόδοση της τάξης του 20%). Η πιστωτική κρίση των τελευταίων μηνών άρχισε με την πτώση των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ η οποία είχε μία αλυσιδωτή επίδραση σε ένα μεγάλο εύρος χρηματοοικονομικών προϊόντων που σχετίζονταν με τις τιμές των ακινήτων. Σε μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η ραγδαία πτώση των τιμών των ακινήτων, ειδικά στις ΗΠΑ όπου και ξεκίνησε το πρόβλημα. Ο δείκτης Real Estate του Dow Jones είναι ο πιο αντιπροσωπευτικούς μετοχικός δείκτης για την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ.
γ) ProShares UltraShort S&P 500 (SDS)
Με το συγκεκριμένο προϊόν ο επενδυτής κερδίζει περίπου την διπλάσια αντίστροφη απόδοση του δείκτη του S&P 500 μείον τα έξοδα και τις προμήθειες. (Δηλ. πχ. Εάν ο δείκτης πέσει κατά 10% ο επενδυτής απολαμβάνει περίπου απόδοση της τάξης του 20%). Σε μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση είναι φυσικό να υπάρξει μια περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών. Ο δείκτης του S&P 500 είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς μετοχικούς δείκτες παγκοσμίως και συνδέεται ως επί το πλείστον με 500 Αμερικανικές μετοχές οι οποίες λόγω της δυσχερέστερης θέσης της οικονομίας των ΗΠΑ είναι πιθανό να υποαποδόσουν αρνητικά σε σχέση με τους μετοχικούς δείκτες άλλων ανεπτυγμένων αγορών.
(2)Δομημένα Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου από αξιόπιστο εκδότη
Τα δομημένα προϊόντα αποτελούν ένα ιδιαίτερο επενδυτικό εργαλείο και ο ρόλος τους έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια στην στρατηγική επενδυτικών χαρτοφυλακίων στα ειδικά μέτρα του επενδυτή. Το “κακό” όνομα που έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα αφορά αποκλειστικά την λανθασμένη χρήση τους ή και τις υπέρογκες προμήθειες επιτήδειων κατά την πώλησή τους στα Δημόσια ταμεία, την στιγμή της πώλησης. Τώρα με την MIFID από 1/11/07 υπάρχει με νόμο η υποχρέωση ενημέρωσης του αγοραστή δομημένων προϊόντων για τις ακριβείς αμοιβές τρίτων που καταβάλλει, οπότε κανένας επιτήδειος δεν μπορεί να ξεγελάσει πια τον αγοραστή.
Τα δομημένα προϊόντα επιτρέπουν στον επενδυτή να επενδύσει σύμφωνα με τις συγκεκριμένες απόψεις τους και να έχει καλές αποδόσεις στην περίπτωση που τα σενάρια αυτά επαληθευτούν. Επιπλέον, τα δομημένα προϊόντα δεν χρειάζεται απαραίτητα να προσθέσουν επιπλέον ρίσκο σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αλλά μπορούν και να το μειώσουν εάν αυτός είναι ο στόχος του επενδυτή, είτε αντισταθμίζοντας κινδύνους είτε επενδύοντας σε ένα δομημένο ομόλογο εγγυημένου ή προστατευμένου κεφαλαίου.
Για τους επενδυτές που πιστεύουν στο σενάριο της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης προτείνεται δομημένο ομόλογο που βασίζεται σε καθοδική μετοχική πορεία με εγγύηση κεφαλαίου από αξιόπιστο εκδότη. Σημειώνεται ότι για τους μεγάλους επενδυτές υπάρχει δυνατότητα να σχεδιαστεί προϊόν σύμφωνα με τις δικές τους προσωπικές απαιτήσεις. Παρακάτω παρουσιάζεται συγκεκριμένο παράδειγμα.
Δομημένο ομόλογο που βασίζεται σε καθοδική μετοχική πορεία - Bear Equity Yield Note
Το προϊόν αυτό αποτελεί ένα δομημένο ομόλογο στο οποίο ο επενδυτής κερδίζει στην περίπτωση περαιτέρω πτώσης των τιμών των μετοχών ή άλλων προϊόντων ακόμη και μη ανόδου πέραν ενός συγκεκριμένου ποσοστού για ένα χρονικό διάστημα στις αγορές ενώ το κεφάλαιο μόνο (όχι οι τόκοι) εξασφαλίζεται. Ακόμα και σε περίπτωση πλάγιας κίνησης των αγορών τέτοια προϊόντα αποτελούν ελκυστικές επιλογές. Τα κουπόνια αυτών των προϊόντων είναι πολύ ελκυστικά την περίοδο αυτή λόγω της έντονης διακύμανσης (volatility) που παρατηρείται στις αγορές το τελευταίο διάστημα.
Παράδειγμα αποτελεί η πιθανότητα ενός επενδυτή σε τέτοιο προϊόν να κερδίσει από 7%-40%, αναλόγως του είδους του πρωτογενούς προϊόντος, της διακυμανσυμότητας και της χρονικής διάρκειας του προϊόντος, εάν δεν ανέβει η αγορά πάνω από 40%, με ταυτόχρονη εγγύηση κεφαλαίου αλλά όχι της απόδοσης. Αν ανέβει πάνω από το 140% της αρχικής τιμής το κουπόνι θα είναι μηδέν αλλά το κεφάλαιο είναι εξασφαλισμένο, εφόσον ο εκδότης δεν χρεοκοπήσει όπως έγινε με τη Lehman Brothers.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Η παραπάνω παρουσίαση είναι κείμενο εργασίας για προβληματισμό και συζήτηση. Δεν αποτελεί πρόταση ή προτροπή για αγορά ή πώληση. Οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν το επενδυτικό τους προφίλ, την εμπειρία, την γνώση και την καταλληλότητά τους πριν προβούν σε οποιαδήποτε επενδυτική ενέργεια.
Συνίσταται η συζήτηση του επενδυτή με τον επενδυτικό τους σύμβουλο πριν την οποιαδήποτε ενέργεια.
Πολλά από τα αναφερόμενα προϊόντα μπορεί να είναι ακατάλληλα για συγκεκριμένους επενδύτες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
(1)Η παρουσίαση αυτή έγινε με την πολύτιμη βοήθεια των στελεχών/συνεργατών της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ κ.κ. Βασίλη Τσαπρούνη, Θεμιστοκλή Κωστόπουλου, Αλέξανδρου Σιφνιώτη και Κωνσταντίνου Δασούλα τους οποίους ευχαριστώ δημόσια θερμότατα.
(2)Η NUNTIUS Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ με στρατηγικές συμφωνίες υποστήριξης με 4 κορυφαίους Διεθνείς Τραπεζικούς Οίκους προσφέρει όλα τα αναφερόμενα Ελληνικά και Διεθνή προϊόντα (Asset Classes) φυλασσόμενα σε αξιόπιστους διεθνείς θεματοφύλακες (στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα επιλογής του επενδυτή), με εξαιρετικούς όρους, ιδέες, αναλύσεις, δωρεάν επενδυτικά σεμινάρια μαζί με πλατφόρμες ηλεκτρονικής εκτέλεσης εντολών και real-time παρακολούθηση συνεδριάσεων, χαρτοφυλακίων, ειδήσεων κλπ.
(3)Στους Η/Υ των επενδυτών/πελατών που έχουν και καταθέτουν στην DB κεφάλαιο κινδύνου πάνω από 10.000 € η πλατφόρμα συναλλάγματος DBFX μαζί με την εκπαίδευση διατίθεται δωρεάν, ενώ η πλατφόρμα της on-line παρακολούθησης του ΧΑ, ηλεκτρονικής εκτέλεσης εντολών κλπ σε τιμές κόστους. Όλοι οι επενδυτές πριν την έναρξη πραγματικών συναλλαγών έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μόνοι τους, από τον Η/Υ τους, δοκιμαστικές συναλλαγές για ορισμένο διάστημα στην πλατφόρμα DBFX, προκειμένου να αποκτήσουν την σχετική γνώση και εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα και e-mail της NUNTIUS:
Τηλ.: 210 3350599
Κιν.: 6936 655 258 & 6936 646 311
e-mail: am@nuntius.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου