Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Μία κυνική ομολογία που κατά βάθος δεν εκπλήσσει

Η κυνική παραδοχή κορυφαίων βουλευτών και υπουργών ότι δεν διάβασαν ή απλά ότι έριξαν μια ματιά στο μνημόνιο, πριν το ψηφίσουν "πάγωσε" τον ελληνικό λαό, ο οποίος τώρα συνειδητοποιεί πως αυτοί που έχουν εκλεγεί με τη δική του ψήφο δεν παίρνουν και τόσο σοβαρά το έργο που τους έχει ανατεθεί. Προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη.
Αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί δεν λειτουργεί τίποτα στη χώρα, γιατί οι βουλευτές δεν ψηφίσουν νόμους ανάπτυξης ή μείωσης δαπανών, γιατί βουλευτές και δυστυχώς και υπουργοί δεν έχουν έξυπνες και δημιουργικές ιδέες που να προσφέρουν στην χώρα προστιθέμενη αξία θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ οι περισσότεροι. Επομένως δεν έχουν τεχνογνωσία και πείρα και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις σύγχρονες ανάγκες που έχει επιβάλει η δημοσιονομική εκτροπή της χώρας. Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε όλους τους βουλευτές, αφού κάποιοι ενημερώνονται, διαβάζουν, αμφισβητούν και ζητούν αλλαγές.
Ο βουλευτής μέχρι πρόσφατα ήταν αυτός που γυρνούσε από καφενείο σε καφενείο, από χωριό σε χωριό, πήγαινε σε γάμους, κηδείες και μνημόσυνα, αγκάλιαζε και χαιρετούσε τους πάντες, μιλούσε επί παντός επιστητού, αλλά πάντα πολιτικά, ήτοι γενικόλογα χωρίς συγκεκριμένη θέση. Αυτοί οι πολιτικοί έχουν στρατιές από συμβούλους, οι οποίοι προφανώς επειδή είναι παιδιά του "κομματικού σωλήνα" το έργο τους περιορίζεται στη συγκέντρωση "αιτημάτων"- «ρουσφετιών» των ψηφοφόρων και σε κάποιες προσωπικές δουλειές του βουλευτή. Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί φωτορεπορτάζ στις εφημερίδες που επιβεβαιώνουν αυτά που γράφω. Παρατηρείται δυστυχώς ότι οι δύο επιστημονικοί συνεργάτες που διορίζει και πληρώνει η Βουλή, δηλαδή οι φορολογούμενοι σε κάθε βουλευτή δεν χρησιμοποιούνται ούτε για την ανάγνωση του μνημονίου. Πάλι δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλους τους βουλευτές, γιατί κάποιοι επιχειρηματολόγησαν δείχνοντας ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες όπως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κουβέλης και άλλοι.
Γιατί λοιπόν εξέπληξε η δήλωση ότι δεν διάβασαν το μνημόνιο; Πιστεύετε ότι μόνο αυτοί οι οποίοι έκαναν τις σχετικές δηλώσεις δεν το διάβασαν; Τι θα γινόταν όμως αν οι βουλευτές είχαν δίπλα τους άξια στελέχη ή είχαν οι ίδιοι γνώσεις και τεχνογνωσία αποκτημένες από σπουδές και εργασία; Δυστυχώς οι βουλευτές έκαναν αυτό που έχουν μάθει να κάνουν επί σειρά ετών. Πήγαν στη Βουλή, έκαναν πως άκουσαν, βγήκαν σε μερικά τηλεοπτικά παράθυρα,  μίλησαν και λίγο μεταξύ τους αναφορικά με την κομματική γραμμή και ψήφισαν. Δυστυχώς η συνέχεια αποδείχθηκε πως ήταν πιο επικίνδυνη από τη μη ανάγνωση του μνημονίου. Επειδή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν αλλά κατείχαν υπουργικές θέσεις, δεν γνώριζαν και τι έπρεπε να κάνουν. Σε συνδυασμό με την ανάγκη να κρατηθούν ανέπαφα τα συμφέροντα των συντεχνιών, η Ελλάδα έχασε μία σημαντική ευκαιρία να βγει γρήγορα από το αδιέξοδο. Έτσι βουλιάξαμε πιο βαθιά στην ύφεση, δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις, δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στη λήψη μέτρων ανάπτυξης, δεν έκλεισαν άχρηστοι οργανισμοί, δεν απελευθερώθηκαν επαγγέλματα κ.α.. Και αυτό που έγινε είναι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, επιβολή άδικων φόρων στις πλάτες των ευσυνείδητων φορολογούμενων, αντιαναπτυξιακά μέτρα και ασφυξία στην αγορά.
Η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο, εξαιτίας της ανικανότητας της πλειοψηφίας των πολιτικών που μας κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε νέα δεδομένα. Δημιούργησε την ανάγκη να υπάρχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο βουλευτές με άριστες γνώσεις οικονομικών, λειτουργίας αγορών, φορολογικών θεμάτων, αγοράς ομολόγων και νομισμάτων, επιχειρηματικότητας και λειτουργίας επιχειρήσεων  κτλ προκειμένου να παρθούν οι σωστές αποφάσεις, να κατατεθούν τα σωστά νομοσχέδια, να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Δεν έχει πλέον ανάγκη η χώρα από πολιτικούς που ξέρουν μόνο να μιλάνε με γενικότητες και δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα. Δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς της πλατείας και του καφενείου αλλά από πολιτικούς με τεχνογνωσία και πείρα. Ο ελληνικός λαός δεν έχει παρά να πιέσει και να πείσει ανθρώπους που έχουν γνώσεις και μπορούν να βοηθήσουν να θέσουν υποψηφιότητα και οπωσδήποτε να τους στηρίξει εάν πραγματικά επιθυμεί την επιβίωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου