Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταθέτες, οι επενδυτές και οι δανειολήπτες


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταθέτες, οι επενδυτές και οι δανειολήπτες
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα εγγυώνται απο το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το ΤΕΚΕ εγγυάται τόσο τις καταθέσεις σε τράπεζες μέχρι €100,000 όσο και τις επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λ.π μέχρι €30,000 μόνο για την περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας. Σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται η καλή ή κακή πορεία των επενδύσεων.

Στο ΤΕΚΕ χρήματα βάζουν όλες οι τράπεζες ανάλογα με τις καταθέσεις που έχει η κάθε μια καθώς και την πιστοληπτική ικανότητα της καθεμιάς. Το ποσοστό των καταθέσεων κάθε χρονο είναι περίπου 0,31% στο σύνολο των καταθέσεων.


Σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας θα συνδράμουν οι άλλες τράπεζες μέσω ΤΕΚΕ. Εαν χρεοκοπήσουν όλες οι τράπεζες λόγω συστημικού γεγονότος προβλέπεται να συνδράμει το Ελληνικό Δημόσιο. Όσο είναι σε συμφωνία με την τρόικα οι τράπεζες λαμβάνουν χρήματα απο την ΕΚΤ. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει δώσει ρευστότητα ίση με το μισό ΑΕΠ στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες. Αν όμως η «κάνουλα» κλείσει λόγω μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου δηλαδή χωρίς συμφωνία με τους εταίρους μας τότε σαφέστατα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις τράπεζες και τις καταθέσεις.

Οι καταθέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι με τις καταθέσεις τους δανείζουν τις τράπεζες και οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για επενδύσεις, αγορά ομολόγων, δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά κ.τ.λ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων των πολιτών προφανώς δεν υπάρχει στις τράπεζες παρά μόνο κατά ένα μέρος. Αν δηλαδή επιμένει κάποιο στέλεχος κόμματος ότι υπάρχουν διαθέσιμα 165 δισ. Ευρώ τότε έχει παραπληροφορηθεί. Τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμα σε επίπεδο οικονομικών γνώσεων. Τέτοιες δηλώσεις διώχνουν απο τις τράπεζες καταθέσεις και δημιουργούν πανικό.

Οι τράπεζες σήμερα μετά το κούρεμα έχουν σχεδόν μηδενικά κεφάλαια αν όχι αρνητικά κεφάλαια, για αυτό και πρέπει να γίνει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση πολύ πλέον των 18 δισ. Κακώς καθυστερεί η ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών πέρα των τεσσάρων μεγάλων (Αγροτική, Τ.Τ κ.τ.λ) για μετά τις εκλογές. Δε θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα ούτε του Τ.Τ ούτε της Αγροτικής.

Ενώ οι καταθέτες αντιλαμβάνονται τη ζημιά, που θα υποστούν σε περίπτωση μετάβασης σε δραχμή ή μονομερή ενέργεια της χώρας μας, πολλοί δανειολήπτες αγνοούν ότι τα δάνεια τους εδόθησαν απο τις τράπεζες για τιτλοποίηση ή εγγυήσεις στην ΕΚΤ και νομίζουν ότι θα κερδίσουν (αν γίνει η μετάβαση απο το ευρώ σε δραχμές). Αντιθέτως θα τους ζητούν πληρωμές σε ευρώ με εισόδημα (και μάλιστα πολύ υποδεέστερο) σε δραχμές και θα ζημιωθούν πολύ περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου