Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Συνάντηση Αλέξανδρου Μωραϊτάκη με εργαζομένους του Χ.Α.


Συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΧΑ, μετά από πρόσκλησή τους, είχε ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας κύριος Αλέξανδρος Μωραϊτάκης σήμερα 15/06/2012. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μωραϊτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στα σενάρια που θα προκύψουν από προεκλογικές εξαγγελίες άλλων κομμάτων. Πιο αναλυτικά σημείωσε:


Το χρηματιστήριο είναι απαραίτητος θεσμός για την οικονομία. Παρέχει ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά για να υποστηρίξει την άντληση κεφαλαίων στη πρωτογενή.

Η τύχη των υπαλλήλων του ΕΧΑΕ και των μικρομετόχων είναι σε άμεση συσχέτιση. Η περαιτέρω απαξίωση μετοχών θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΧΑ και ανάγκη μείωσης προσωπικού.

Η ΝΔ έχει πρόγραμμα την ανάπτυξη της Ελλάδας σε Διεθνές Χρηματοπιστωτικό κέντρο με βάση τους εργαζόμενους στην ΕΧΑΕ και στον ευρύτερο Χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα δοθούν κίνητρα για τους μικρομετόχους. Η άνοδος της οικονομίας, με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα οδηγήσει στην άνοδο των τιμών των μετοχών και στην αύξηση του τζίρου.

Κανείς δε μιλάει για τους μικρομετόχους στο ΧΑ που έχασαν τεράστια περιουσία λόγω απομείωσης  της αξίας των ομολόγων που είχαν αγοράσει οι τράπεζες και της ύφεσης που προκαλεί επισφάλειες στις τράπεζες.

Απο 04/10/2009 (ημέρα εθνικών εκλογών) έως σήμερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 81%, από τις 2.593 μονάδες στις 500. Από 01/01/2011 έως σήμερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 65% από τις 1,419 μονάδες στις 500. Από 01/01/2012 έως σήμερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 26% από τις 673 μονάδες στις 500. Από τις 04/05/2012 (ημέρα εθνικών εκλογών) έως σήμερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 27.5% από τις 689 μονάδες στις 500.

Για τους μικρομετόχους επενδυτές του ΧΑ και τους εργαζόμενους στη ΕΧΑΕ, τα πάντα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Εάν γίνει κρατικοποίηση των τραπεζών, με έκδοση κοινών μετοχών, αυτή τη στιγμή που η αξία των μετοχών έχει απαξιωθεί τα ίδια κεφάλαιά τους είναι στο μηδέν έως αρνητικά λόγω υψηλής συμμετοχής (72%) στο PSI αλλά και λόγω ύφεσης, οι μετοχές των τραπεζών τους θα τείνουν σχεδόν στο μηδέν λόγω της μεγάλης σε αριθμό έκδοσης νέων μετοχών (dilution) σε πολύ χαμηλότερες από τις τωρινές τιμές τους. Άγνωστο είναι τι θα γίνει σε περίπτωση “κοινωνικοποίησης”. Δεν έχει εξηγηθεί αν η κοινωνικοποίηση των τραπεζών θα γίνει με εξαγορά των μετοχών που έχουν οι μέτοχοι ή με “αρπαγή” ήτοι χωρίς να καταβληθεί κάποιο τίμημα.

Ενδεικτικά αναφέρω πως ο διαθέσιμος αριθμός μετοχών αυτή τη στιγμή για τις τέσσερις μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες είναι: Εθνική Τράπεζα (956,090,482), Πειραιώς (1,143,326,564), Eurobank (552.948.427) και Alpha (534.269.648). Ενδεχόμενη έκδοση νέων μετοχών σε πολύ χαμηλότερες απο τις τωρινές τιμές θα σήμαινε περαιτέρω απαξίωση των μετοχών αυτών.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με την τρόικα, έχει επεξεργαστεί μια ικανοποιητική για τους μικρομετόχους καθώς και το Δημόσιο λύση. Η λύση περιλαμβάνει συνδυασμό (α) 5 έως 10 ετών contingent convertibles (μετατρέψιμα ομόλογα) που δίνουν έσοδο στο Δημόσιο 5% - 7% ετησίως και δυνατότητα επαναγοράς από τους μετόχους ή την ίδια την τράπεζα και (β) κοινές μετοχές που δίδουν πιθανότητα υπεραξίας για το Δημόσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση αξίας τραπεζικών δανείων. Η λύση αυτή κινδυνεύει να ανατραπεί από το αποτέλεσμα των  εκλογών της 17/06/2012.

Επίσης οι μικρομέτοχοι τραπεζικών μετοχών πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν και από μία ακόμη ανεφάρμοστη προεκλογική εξαγγελία. Από το “χάρισμα” των δανείων, χωρίς προηγουμένως δημιουργία υπεραξίας. Εάν χαρισθούν τώρα δάνεια, θα τα πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι (πρώτα οι ξένοι μετά οι Έλληνες) που θα δοθούν τα χρήματά τους στις τράπεζες για να καλύψουν την απώλεια σε κεφάλαια των τραπεζών αντίστοιχα αυτών που τυχόν θα χαριστούν. Οι μέτοχοι (μικροί και μεγάλοι) των τραπεζών θα χάσουν αφού θα απαιτηθεί έκδοση νέων πληθωριστικών μετοχών σε αντάλλαγμα των χρημάτων των φορολογουμένων σε χαμηλότερες τιμές φυσικά.

Οι δανειολήπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δάνεια τους μπορεί να έχουν δοθεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ ή στη τιτλοποίηση δανείων σε ξένες τράπεζες σε ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου