Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η γνώση είναι δύναμη. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πριν από τις εκλογές Πηγή:www.capital.gr


Το παρακάτω κείμενο εκφράζει μόνο αγωνία για τις επερχόμενες εξελίξεις και σφοδρή επιθυμία να βοηθήσω την πατρίδα μας αφού πιστεύω ότι δεν έχουμε χρονικά περιθώρια αντοχής πέραν των 12 – 24 μηνών. Ήταν ο λόγος που εκτέθηκα ως υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Α’ Αθηνών και εξελέγην α’ επιλαχών χωρίς προηγούμενες κομματικές, υπουργικές ή άλλες θέσεις. Οι θέσεις αυτές για τις προηγούμενες εκλογές της 06/05 ήσαν σημαντικό κριτήριο αφού οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας συρρικνώθηκαν σε ένα πολύ στενό πυρήνα. Η ευρεία εκλογική βάση ψήφισε άλλα κόμματα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα μου έβαζε, λόγω γειτονικότητος, τον 2ο ή 3ο σταυρό. Στις επόμενες εκλογές της 17/06 οι ψηφοφόροι θα είναι διαφορετικοί καθώς τα 2 κόμματα θα πάρουν περίπου 60% των ψήφων έναντι του 35% στις εκλογές της 06/05. Πολύ κακώς λοιπόν οι εκλογές της 17/06 διεξάγονται χωρίς σταυρό αφού οι ψηφοφόροι αλλάζουν.


Τις παρακάτω σκέψεις γράφω καίτοι θεωρητικά υποψήφιος βουλευτής χωρίς πολιτικές, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες. Η 10η θέση που έχω στη λίστα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εκλογής μου ως βουλευτή λόγω του εκλογικού συστήματος και της δημοσκοπικά προβλεπόμενης Βουλής της 17/06/2012 πέραν των 4 κομμάτων.

Όταν οι πολίτες καλούνται να πάρουν την πιο κρίσιμη απόφαση, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Πρέπει να ξέρουν που μας οδηγούν στην πράξη οι επιλογές και τα κυβερνητικά προγράμματα των κομμάτων, και στην προκειμένη περίπτωση των δύο πρώτων που διεκδικούν την πρώτη θέση με το bonus των 50 εδρών.

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και γι΄ αυτό δεν θα χρησιμοποιήσω επιχειρήματα βγαλμένα από την κομματική φαρέτρα του ξύλινου λόγου. Θα μιλήσω με τη γλώσσα της ζωής και της πραγματικότητας. Αυτήν που καταλαβαίνουν όσοι εργάζονται, όσοι ζουν μέσα στον κόσμο και δε ζουν στον κόσμο τους.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1.ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Κάποιοι διαχωρίζουν το Μνημόνιο από τη Δανειακή Σύμβαση. Δίδουν λανθασμένη ενημέρωση στους πολίτες. Δηλώνουν ότι θα ακυρώσουν μονομερώς το μνημόνιο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα κλείσει και η στρόφιγγα των κεφαλαίων που έχει ανάγκη η χώρα. Η καταγγελία θα σημαίνει έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με ενδεχομένως χειρότερους ή καλύτερους νέους όρους στο τέλος. Διαπραγμάτευση όμως από μηδενικό σημείο ενώ εμείς θέλουμε βελτίωση. Με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό, που θα βρει χρήματα για να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα των 3 δισ. και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο 10 δισ.; Πειστική απάντηση δεν υπάρχει. Το αναμενόμενο bank run θα διώξει καταθέσεις και ρευστότητα απο τις Ελληνικές Τράπεζες για άλλες ασφαλείς Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει υπολογίσει και προβλέψει. Η φορολόγηση εξαγωγής κεφαλαίων, αν και σωστό μέτρο, αντίκειται στους κοινοτικούς περιορισμούς. Η σημερινή χρηματοδότηση του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια (επιπλέον των χρημάτων της Τρόικας) γίνεται από τις Ελληνικές Τράπεζες με χρήματα της ΕΚΤ. Εάν δεν υπάρχουν και αυτά κλείνουν όλες οι στρόφιγγες. Η ΕΚΤ μας έχει δώσει μέχρι τώρα πιστώσεις όσες το μισό ΑΕΠ, δηλαδή 110 δισ. που χρησιμοποιούμε για τις ανάγκες εισαγωγών, εναλλακτικής χρηματοδότησης κλπ. Στο σημείο αυτό για να είμαι ακριβής από τα 5 ευρώ δανεισμού, τα 4 κατευθύνονται στο εξωτερικό για τόκους και επαναχρηματοδότηση και στην Ελλάδα μένει 1 ευρώ. Όμως αυτό σημαίνει ότι μένουν στη χώρα μας 55 δισ. και αν προσθέσουμε και τα 50 δισ. προς τις τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίησή τους, μένουν συνολικά 105 δισ. Όμως αυτά τα 105 δισ. είναι απαραίτητα για τη χώρα μας. Εάν γίνει bank run θα χρειαστούν περισσότερα. Δύο βελτιώσεις πρέπει να γίνουν άμεσα για να αποτραπεί το bank run: η εγγύηση των καταθέσεων από την ΕΚΤ αντί από το ΤΕΚΕ και την Ελληνική κυβέρνηση και η θεώρηση των καταθέσεων σε ευρώ καταθέσεις σε συνάλλαγμα.

Ο κ. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετος στους όρους του μνημονίου. Προέβλεψε σωστά. Εξαναγκάστηκε την δεύτερη φορά να αποδεχθεί «τον εκβιασμό» χρεοκοπίας και απώλειας του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας καθώς και αποχώρησης από το Ευρώ και την ΕΕ. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει, κρατώντας επιφυλάξεις στην γνωστή επιστολή του κ. Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για αλλαγή μέσω επίτευξης ιδίων στόχων μία επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου σε συνεργασία με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Ιδιαίτερα στην επιμήκυνση του προγράμματος ώστε να είναι πιο ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποκατασταθούν αδικίες εις βάρος χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν μόνο μέσα στην Ευρώπη και με τη δανειακή σύμβαση να μας εξασφαλίζει πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και να λειτουργεί η χώρα.

2.ΕΥΡΩ Η ΔΡΑΧΜΗ

Κάποιοι θεωρούν πλασματικό το δίλημμα. Είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Αν καταγγείλουν τη δανειακή σύμβαση, η χώρα δεν θα έχει χρήματα. Το Κράτος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών μας, αναγκαστικά στην πράξη θα μας οδηγήσει στη δραχμή και μάλιστα με δική μας επιλογή. Σύμφωνα με τις διακηρύξεις των κομμάτων το δίλημμα μετατοπίζεται για να ακριβολογήσω από το ευρώ ή δραχμή στο ευρώ με συνεργασία Ελλάδας και εταίρων μας ή δραχμή σε δύο στάδια. Πρώτο στάδιο, τον αυτοστραγγαλισμό για 1 – 3 χρόνια μέσα στο ευρώ με παντελή έλλειψη ρευστότητας από την αγορά λόγω του bank run με ταυτόχρονη έλλειψη φαρμάκων, ενέργειας, δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων κ.λ.π. λόγω του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου των 10 δισ. και του πρωτογενούς ελλείμματος 3 δισ. και μετά σε δεύτερο στάδιο υποχρεωτικά από ανάγκη δραχμή. Αυτό θα γίνει στην πράξη και μετά θα παρουσιαστεί ως εξέλιξη που οφείλεται στους ΄΄κακούς Ευρωπαίους΄΄. Αυτό όμως θέλουμε για τη χώρα και τα παιδιά μας; Να απεμπολήσουμε κορυφαίες στρατηγικές επιλογές για τη χώρα, όπως είναι η συμμετοχή στην Ε. Ένωση που διασφαλίζει την γεωπολιτική ακεραιότητα και το ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Μέσα σε αυτήν, χωρίς να λησμονούμε τα σοβαρά λάθη και τις παραλείψεις συγκεκριμένων προσώπων, που σε ανύποπτο χρόνο κατήγγειλα, ζήσαμε τη μακροβιότερη περίοδο ανάπτυξης, ενδυναμώθηκαν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, αναβαθμίστηκε η παρουσία της Ελλάδας, αισθανθήκαμε ασφάλεια για τα σύνορά μας. Η συμμετοχή μας σε ένα ισχυρό νόμισμα αποτελεί εγγύηση ανάπτυξης και προόδου. Η συμμετοχή μας στην Ε. Ένωση αποτελεί εθνική κατάκτηση. Σε μία Ευρώπη που αλλάζει και πληθαίνουν οι φωνές για αλληλεγγύη και ανάπτυξη, η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα. Η ευκαιριακή κατάσταση της Ελλάδας σήμερα στα φάρμακα είναι ΄΄trailer΄΄ εκείνης της απευκταίας  εποχής. Επίσης, ας σκεφτούν οι πολιτικοί μας πριν αποφασίσουν ότι το κόστος για τους Γερμανούς να φύγουμε από το Ευρώ θα είναι μικρότερο από το κόστος που θα έχουν να πληρώσουν για να σώσουν όλο το σύστημα.

3. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάποιοι δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές και θα φορολογήσουν τον πλούτο και θα επιβάλλουν 1% φόρο στον τζίρο. Ποιον πλούτο όμως; Έχει δει μήπως κανείς τους ισολογισμούς, άλλοτε κραταιών επιχειρήσεων, που είναι πλέον στη δίνη της ύφεσης; Αυτό που θα κάνουν, ελλείψει πλούτου, και με δεδομένα τα μεγαλύτερα κρατικά έξοδα, είναι να επιβάλουν μεγαλύτερο φόρο στις καταθέσεις, να επιβαρύνουν με νέα βάρη τη μεσαία τάξη και την κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν ήδη ποινικοποιήσει. Τα ακίνητα, που πλέον έχουν χάσει την αξία τους και το μόνο που έχουν είναι δυσβάσταχτα βάρη για το 85% των Ελλήνων που τυγχάνει να έχει ένα ή δύο σπίτια. Περιουσία που δεν ρευστοποιείται, ούτε αξιοποιείται, ούτε αποφέρει εισόδημα είναι σήμερα κατάρα και συνηθισμένη πράξη. Η Ν.Δ. σχεδιάζει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και του Φ.Π.Α. που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κλίματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα πέθανε. Θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα από την υγιή ανάπτυξη και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η στήριξη της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων που αποτελούν ατμομηχανή ανάπτυξης για τη χώρα διαχρονικά. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου έχουν προβλεφθεί από τη Νέα Δημοκρατία με συγκεκριμένα μέτρα από τον Οκτώβρη του 2011.

4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οι τιμές του χρηματιστηρίου από τις εκλογές της 06/05 μέχρι τώρα έχουν υποχωρήσει κατά 28,5%. Λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, κρατικός και ιδιωτικός πλούτος μεγάλης αξίας χάθηκε. Κάποιοι δεν το σκέπτονται γιατί δεν είναι δικά τους χρήματα. Κάποιοι έχουν δαιμονοποιήσει την ελεύθερη οικονομία. Ανακοίνωσαν ότι θα επανεξετάσουν τις φοροαπαλλαγές για τη ναυτιλία, τη στιγμή που η ναυτιλία συνεισφέρει γενναία στο εμπορικό ισοζύγιο, που έχει έλλειμμα 10 δισ., στο ΑΕΠ κατά 15% και προσφέρει πλούτο στη χώρα και εργασία σε χιλιάδες Έλληνες. Αν συμβεί αυτό, τα ελληνόκτητα πλοία θα αλλάξουν σημαία και οποιαδήποτε τότε κυβέρνηση θα ΄΄θερίσει΄΄ τις συνέπειες. Κατά τα άλλα, ασφαλώς πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους εφοπλιστές με αμοιβαία επωφελή συμφωνία, όπως αξιοποίηση και κατανάλωση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών που άλλωστε το επιζητούν και οι ίδιοι καθώς και κοινωνική ευαισθητοποίηση των εφοπλιστών με ανάληψη κόστους λειτουργίας σχολείων, κοινωνικών δραστηριοτήτων με ηθικές ανταμοιβές κ.τ.λ. (τα αναφέρω στην ιστοσελίδα μου alexandrosmoraitakis.gr). Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, την ακύρωση της συμφωνίας με την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Εκτός του ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να αποζημιωθούν οι ιδιώτες-επενδυτές, αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται μόνο σε δύο χώρες σε όλο τον πλανήτη. Στην Κούβα και στη Β. Κορέα.

Η Ν.Δ. πιστεύει στην ανάγκη επενδύσεων. Σε θεσμικά κίνητρα για να εισρεύσουν κεφάλαια στη χώρα, σε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα εμπνέει σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Σε ένα Κράτος που δεν θα παριστάνει τον επιχειρηματία επιβαρύνοντας με χρέη και ελλείμματα τις επόμενες γενιές αλλά θα είναι μικρότερο, ευέλικτο και περισσότερο αποτελεσματικό. Χωρίς γραφειοκρατία και διαφθορά, χωρίς προνόμια για τους λίγους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει στο «Ζάππειο III» ότι θα λάβει θεσμικά μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος για την μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, για την ενίσχυση των δύο συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων της Ναυτιλίας και του Τουρισμού. Υψηλής εισοδηματικής στάθμης αλλοδαποί και επαναπατριζόμενοι Έλληνες θα γίνουν τουρίστες 6 – 12 μηνών με κατάλληλα φορολογικά κίνητρα και θα δημιουργηθούν έσοδα από εκεί που τώρα δεν υπάρχουν. Επιπλέον ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλών αμοιβών εργαζομένων, όπως διαμετακομιστικών, ιατρικών, εκπαιδευτικών, πνευματικών δικαιωμάτων κ.λπ. Ο υπογράφων τα κοστολογεί σε έσοδα 5 δισ. ευρώ μετά από 12 μήνες για τη χώρα μας. Πολύ κακώς γίνεται κομματική επένδυση στον πόνο, στην οργή, στην απελπισία. Κακώς κλείνουν το μάτι στους δημόσιους υπαλλήλους, υποσχόμενοι να επαναφέρουν επιδόματα και προνόμια για τα οποία δεν υπάρχουν λεφτά. Με την πολιτική που προτείνουν θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η προοπτική της απρόσκοπτης μισθοδοσίας τους. Τα εξαγγελθέντα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογούνται από το Γενικό Λογιστήριο σε πρόσθετο έλλειμμα τουλάχιστον 6,4 δισ., δηλαδή ενώ το έλλειμμα προϋπολογισμού για το 2012 προβλεπόταν στα 2 δισ., θα ανέλθει τουλάχιστον στα 8,4 δισ. Απευθύνεται σε αυτούς που έχουν χάσει τις δουλειές και τις ελπίδες τους. Απενοχοποιεί στη συνείδησή τους την επιστροφή στη δραχμή. Δεν τους λέει όμως ότι η ζωή τους θα είναι αφόρητη εάν συμβεί κάτι τέτοιο και κυρίως θα έχει χαθεί κάθε ελπίδα.  Δεν αναφέρουν τίποτα για μέτρα ανάπτυξης. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που κοστίζει 640 εκατομμύρια και έχουν βρεθεί όλα τα ισοδύναμα, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

1. Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και των εποχικών επιδομάτων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Επίσης, αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης να δικαιωθούν οι ζημιωθέντες της ΑΣΠΙΣ και της PROTON.

2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια.

3. Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς.

4. Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών.

5. Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

6. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολογήτου ορίου από τις 5,000 σήμερα στις 8,000.

7. Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό για όλους.

8. Σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών.

9. Η περικοπή 11.7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2012 – 2013 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ως το 2016 τουλάχιστον.

10. Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον.

11. Μέτρα για τους δανειολήπτες.

12. Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον «Τειρεσία» για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

13. Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

14. Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

Κάποιοι υπόσχονται διόγκωση του Κράτους, αύξηση των κρατικών δαπανών. Θέλουν να παλινορθώσουν το Κράτος που εξέθρεψε και γιγάντωσε το πελατειακό σύστημα με χρήματα του δημοσίου. Το κράτος της διαφθοράς, της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων. Πριν τις 17 Ιουνίου όλοι οι πολίτες πρέπει να τα ξέρουν όλα αυτά. Γιατί στις 18 Ιουνίου κανείς δεν θα έχει το άλλοθι ότι παραπλανήθηκε, ότι δεν ήξερε. Κυρίως δε θα έχει περιθώρια η ίδια η χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την καλύτερη αξιόπιστη πρόταση ή έστω την καλύτερη ρεαλιστική λύση. Διαθέτει κυβερνητικό σχέδιο, προτάσεις στέρεες που πατούν στην πραγματικότητα, προέρχονται μέσα από τη ζωή, τη γνώση, την απόλυτη συναίσθηση των λαθών του παρελθόντος. Ο Αντώνης Σαμαράς δικαιούται τη δική του ευκαιρία. Είναι εκτός πολλών άλλων άριστος οικονομολόγος (ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς) και πρέπει ο λαός να τον αξιοποιήσει τώρα που το πρόβλημα είναι οικονομικό. Αφού ελάχιστοι βουλευτές είναι οικονομολόγοι σύμφωνα με το αποτέλεσμα της 06/05 ας εκλεγεί τουλάχιστον για πρώτη φορά οικονομολόγος πρωθυπουργός, που να συντονίζει και να κατευθύνει.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου