Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Επενδυτική στρατηγική σε ομόλογα

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σε πολλούς κατάλληλους επενδυτές επιλογές, είναι η μόχλευση ομολόγων με αποτέλεσμα να σημειώνονται πρωτοφανείς αποδόσεις. Να εξηγήσουμε πως γίνεται η μόχλευση στη πράξη και διαμορφώνονται αποδόσεις μέχρι 20%.

Από διάφορες λίστες ομολόγων, λαμβάνουμε μόνο ως παράδειγμα το ομόλογο της ABN AMRO BANK A-, λήξης 27 Απριλίου 2022 με απόδοση μέχρι την λήξη 7,33% και κουπόνι 6,25% σε USD. Μπορεί όμως να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα και πιο κοντινές λήξεις ή/ και άλλους εκδότες. Σημειωτέον ότι η ΑΒΝ ΑΜRO έχει αξιολόγηση Α αλλά ταυτόχρονα είναι 100% θυγατρική της ΑΑΑ Ολλανδικής κυβέρνησης (με χρέος/ΑΕΠ 60%) και έχει μεγάλη συστημική σημασία η λειτουργία της Τράπεζας στην Ολλανδία, άρα παρέχεται πρόσθετη ασφάλεια. Επομένως η διατήρηση και βιωσιμότητα της ABN AMRO είναι πολύ σημαντική για την Ολλανδία.

Ας υποθέσουμε ότι ο επενδυτής καταθέτει 100.000 USD και αγοράζει αυτό το ομόλογο. Θα εισπράξει ετησίως και κάθε χρόνο μέχρι την λήξη τόκους 7.330 USD$ ήτοι απόδοση 7,33%. (1) Ταυτόχρονα δανείζεται 2,3 φορές αυτήν την καθαρή θέση, που σημαίνει 70% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ το 30% ανήκει σε ίδια κεφάλαια του επενδυτή, δηλαδή δανείζεται 230.000 USD με πραγματικό επιτόκιο δανεισμού συνολικό 1,5% σε US$, ενώ εισπράττει 7,33%, δηλαδή καθαρής απόδοσης επιτόκιο 7,33-1,5=5,83%. Επομένως, από τα δανεικά 230.000 θα έχει πρόσθετο καθαρό έσοδο από τόκους (με καθαρό 5,83% επιτόκιο), μετά την πληρωμή στην τράπεζα που χρησιμοποιούμε ως θεματοφύλακα του δανεικού τόκου 13.409 US$.(2)

Από το άθροισμα (1) και (2), προκύπτει 20.739 USD$. Επομένως η απόδοση είναι 20,739% στα επενδεδυμένα κεφάλαια του επενδυτή 100.000 USD$.

Υπάρχουν τρεις ενδεχόμενοι κίνδυνοι

(1) Kίνδυνος εκδότη, που δείχνει πολύ μακρινός από την εξέταση των θεμελιωδών μεγεθών της ABN AMRO και της Ολλανδικής Κυβέρνησης.

(2) Κίνδυνος ανόδου των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και επομένως και του επιτοκίου δανεισμού 1,5% και μάλιστα πάνω από το εισπραττόμενο 7,33%. Πιθανότατα, υπό τις παρούσες συνθήκες ύφεσης και οικονομικής κρίσης, δεν δείχνει πιθανή. Αντίθετα, οι προβλέψεις των οίκων δείχνουν μείωση επιτοκίων.

(3) Υποχώρηση των τιμών των ομολόγων από οποιαδήποτε αιτία και επομένως κλήση για margin call από την Τράπεζα για προσθήκη νέων χρημάτων. Αυτό αντιμετωπίζεται με μείωση της μόχλευσης από 30% του επενδυτή και 70% σε δάνειο Τράπεζας, σε 40% του επενδυτή, 60% της Τράπεζας εκτός εάν υπάρχει αλλού διαθέσιμο ένα 10% τουλάχιστον. Σημειώνεται ότι η UBS σε ανάλυση ομολόγων της 10/1/2012 γράφει θετικά σχόλια για την ABN AMRO BANK, την Standard Chartered Bank και άλλες . Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κλειδώσει κατά την αγορά τους, αλλά οι τιμές μεταβάλλονται θετικά ή αρνητικά, λόγω διαφοροποίησης επιτοκίων, μεταβολή Credit rating κλπ.

Εάν ενδιαφέρει η επένδυση σε μοχλευμένα ομόλογα προτείνεται:

Τι πρέπει να προσέχει ο επενδυτής

Πρώτον να εξετάσετε την καταλληλότητα σας, λόγω μόχλευσης μίας τέτοιου είδους επένδυσης που δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους.

Δεύτερον, να επενδύσετε σε ένα καλάθι τουλάχιστον, 4 ομολόγων ώστε κάθε ένα από αυτά να αντιπροσωπεύει περισσότερο του 25%. Έτσι, θα διασπείρετε τον κίνδυνο, έστω μειώνοντας την απόδοση. Ενδεχομένως να επενδύσετε και σε μια ποικιλία διαφόρων ισχυρών νομισμάτων όπως USD, CAD, AUD, κλπ.

Τρίτον, να μπορείτε να αντιμετωπίσετε επιτυχώς ενδεχόμενο margin call με το να πρέπει να καταθέσετε πρόσθετα μετρητά. Εάν θέλετε να απομακρύνεται αυτόν τον κίνδυνο, μπορείτε να μειώσετε το ποσοστό δανεισμού από 70% σε 60% ή ακόμη και σε 50%. Με 50% δανεισμό η απόδοση γίνεται περίπου 13%, που δεν είναι και τόσο άσχημο.

Σημειώνεται ότι η UBS σε ανάλυση της 10/1/2012 γράφει πολύ θετικά σχόλια για την ABN AMRO BANK την Standard Chartered Bank κλπ.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή της UBS τα ομόλογα ανώτερης διαβάθμισης τραπεζών που αξιολογούνται από ΑΑ μέχρι -Α παρουσιάζουν απόδοση 200 εώς 400 μονάδες βάσης πάνω από τα κυβερνητικά ομόλογα ενώ τα μη τραπεζικά ομόλογα κυμαίνονται από 150 εώς 250 μ.β πάνω από τα κυβερνητικά.

Στην προτιμητέα λίστα (preferred list) Τραπεζών της UBS είναι μεταξύ άλλων η ABNAMRO και η τράπεζα Standard Chartered. Στο core holdings Τραπεζών της UBS είναι μεταξύ άλλων η CREDIT SUISSE, JP MORGAN και RABOBANK, ANZ Banking Barclays, Deutche Bank, RBC.

Στην λίστα προς αποφυγή (avoid list) των αναλυτών της UBS είναι μεταξύ άλλων η BANK OF AMERICA-MERIIL LYNCH, BNP PARIBAS, CA, HSBC Finance, SOCIETE GENERALE, UNICREDIT.


* Τα ανωτέρω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά/επένδυση. Πριν την επένδυση απαιτείται έρευνα της καταλληλότητας με την ΑΧΕΠΕΥ του κάθε επενδυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου