Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη στον Τύπο της Κυριακής

Τις προτάσεις του για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση χωρίς δημοσιονομικό κόστος παραθέτει στο «Ε.Χ.» ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ (Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών) και της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, δίνοντας παράλληλα χρήσιμες επενδυτικές συμβουλές, αλλά και το στίγμα της επόμενης ημέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


«Ε.Χ.»: Υπήρχε τελικά εναλλακτική λύση στο PSI+;
Α. Μωραϊτάκης: Αν είχαμε κάνει αυτά που έπρεπε όπως μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, αν είχαν κλείσει άχρηστοι οργανισμοί, αν είχαμε πάρει μέτρα που θα έφερναν ανάπτυξη, δεν θα είχαμε έλθει σε αυτό το σημείο. Δυστυχώς, φτάσαμε στο PSI+ που από τη μία συμβάλλει στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, εξέλιξη ιδιαιτέρως θετική, αλλά από την άλλη έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη νέων αντιαναπτυξιακών μέτρων.  Με ρωτάτε αν υπήρχε άλλη λύση, όπως καταψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης; Ναι, αλλά τα αποτελέσματα σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν χειρότερα. Θα οδεύαμε σε μεγαλύτερη ύφεση, σε μεγαλύτερο έλλειμμα, σε μεγαλύτερη ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και τραπεζών. Γι΄ αυτό θεωρώ ορθή την απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να ψηφίσει υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης.
«Ε.Χ.»: Πως μπορούμε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας;
Α.Μ.: Χρειάζεται να παρθούν μέτρα ανάπτυξης. Προσωπικά θεωρώ πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από τα κόμματα και απεξάρτηση από ό,τι μας κρατούσε πίσω μέχρι σήμερα. Πολύ γρήγορα θα σας πως τις δικές μου προτάσεις, τι πρέπει δηλαδή να γίνει άμεσα.
1. Εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών» γνωστές ως CFC (Control Foreign Corporation).
2. Να συμφωνηθούν επικαιροποιημένες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδος με ξένες χώρες.
3. Να μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα όταν δεν παράγονται στην Ελλάδα. Φορολογική απαλλαγή σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα κατ' ελάχιστον για 186 ημέρες το χρόνο και έχουν διεθνή εισοδήματα με ελάχιστο τραπεζικού λογαριασμού 1 εκατ. ευρώ.
4. Δημιουργούνται πρόσφορες εταιρείες όπως στο Λουξεμβούργου
5. Αντιγράφεται η νομοθεσία Λουξεμβούργου (διοικητική και φορολογική) των ασφαλιστικών εταιρειών, με σκοπό την προσέλκυση διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών με πελάτες εκτός Ελλάδος.
6. Σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικών εταιρειών, πρώτη προτεραιότητα να είναι τα κεφάλαια επενδυτών/ασφαλισμένων έναντι 4ης προτεραιότητας τώρα. Θεματοφυλακή τίτλων ασφαλιστικών εταιρειών σε τράπεζες.
7. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία περί ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) με ελάχιστο ύψος κεφαλαίων 125.000-250.000 ευρώ. Υπάρχουν 2 τρισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο. Αν το 1% έρθει στην Ελλάδα, είναι 20 δισ. ευρώ.
8. Φορολογία Α/Κ επί του ύψους τους: 1μβ σε ομολογιακά και 2μβ για οτιδήποτε άλλο (τουλάχιστον για τα διεθνή Α/Κ)
9. Θεματοφυλακή των Α/Κ από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
10. Το ΧΑ αντιγράφει πλήρως το ευέλικτο καθεστώς του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου ή/και του Δουβλίνου σε προϊόντα και υπηρεσίες.
11. Η φορολογία στα διεθνή χρηματοοικονομικά προϊόντα μηδενίζεται εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζών ή ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένων στην Ελλάδα ή και ΑΧΕΠΕΥ. Αντίθετα θα επιβαρύνονται όταν γίνονται απευθείας με ξένες.
12. Πλήρης εχεμύθεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον για αλλοδαπούς με ποινική τιμωρία στην παραβίαση.
13. Φορολογικά κίνητρα για μικρομετόχους.
14. Σύστημα επιλογής όπως στις ΗΠΑ, ώστε εκπρόσωποι μικροεπενδυτών να συμμετέχουν στα Δ.Σ. των εισηγμένων.
15. Επίλυση διαφορών με δίκαιο, φθηνό και γρήγορο τρόπο μέσω διαιτησιών.
16. Διαβούλευση με εφοπλιστές προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν συναλλαγές από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα έσοδα για τη χώρα θα είναι τουλάχιστον 5 δις. ευρώ από αυτά τα μέτρα, όσο ακριβώς είναι το πρωτογενές έλλειμμα σήμερα.
«Ε.Χ.»: Μπορεί η χώρα να πιάσει τον στόχο των 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2020;
Α.Μ.: Όσο παραμένει ο φόβος επιστροφής στη δραχμή καμία αποκρατικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει και να φέρει έσοδα στη χώρα ικανά να μειώσουν το χρέος. Κανείς δεν πρόκειται να βάλει τα ευρώ του σε μία χώρα που μετά από λίγο καιρό μπορεί να "χαθούν" και να γίνουν δραχμές. Επιβάλλεται να σταματήσει τώρα αυτή η απειλή της δραχμής και να πετύχουμε γρήγορα πρωτογενές πλεόνασμα.
«Ε.Χ.»: Ποια είναι η επόμενη ημέρα των τραπεζών;
Α.Μ.: Αν οι επενδυτές δουν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται, θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Έτσι θα μειωθούν και οι ζημιές των μικρομετόχων αφού δεν θα κρατικοποιηθούν. Αν δουν ότι η χώρα δεν μπορεί να σωθεί, τότε δεν θα συμμετάσχουν και αναγκαστικά οι τράπεζες θα πάρουν χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, με βάση τα όσα είναι γνωστά σήμερα, θα κρατικοποιηθούν. Εννοείται πως αν κρατικοποιηθούν, οι σημερινοί μέτοχοι θα πάθουν τεράστια ζημιά. Από την πλευρά τους,οι τραπεζίτες πρέπει να κάνουν και αυτοί κινήσεις όπως πώληση περιουσιακών στοιχείων, περιορισμό στα κόστη και να ισχυροποιηθούν μέσω συγχωνεύσεων. Όμως ακόμα και αν κάνουν όλα όσα πρέπει και τα πολιτικά κόμματα δεν βάλουν το καράβι σε ασφαλή νερά, τότε οι προσπάθειες των τραπεζιτών θα πέσουν στο κενό.
«Ε.Χ.»: Ποια θεωρούνται σήμερα ασφαλή καταφύγια;
 Α.Μ.: Αν η κρίση χρέους πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, τότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια και δεν αποκλείεται ο χρυσός να δει υψηλότερα επίπεδα. Με τα σημερινά δεδομένα ναι, μπορεί κάποιος να πει ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Προσωπικά, θα συνιστούσα στους επενδυτές διαφορετικές επενδύσεις. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές, είναι η μόχλευση ομολόγων με αποτέλεσμα να σημειώνονται εξαιρετικές αποδόσεις. Για παράδειγμα το ομόλογο της ABN AMRO BANK A-, λήξης 27 Απριλίου 2022 προσφέρει απόδοση μέχρι την λήξη 7,33% και κουπόνι 6,25% σε USD. Μπορεί όμως με μόχλευση 50% - 70% λόγω χαμηλότοκου δανείου 1,5% η απόδοση να φθάσει από 12% -20%. Σημειωτέον ότι η ΑΒΝ ΑΜRO έχει αξιολόγηση Α αλλά ταυτόχρονα είναι 100% θυγατρική της ΑΑΑ Ολλανδικής κυβέρνησης (με χρέος/ΑΕΠ 60%) και έχει μεγάλη συστημική σημασία η λειτουργία της Τράπεζας στην Ολλανδία, άρα παρέχεται πρόσθετη ασφάλεια.
«Ε.Χ.»: Ποιες είναι οι προοπτικές του Χ.Α.;
Α.Μ.: Σήμερα πολλές μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν ενσωματώσει στις τιμές το σενάριο επιστροφής στη δραχμή. Το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές έχουν γίνει πιο θετικοί για τις μετοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται άνοδος τιμών. Αυτό αποδίδεται στην προσδοκία μη κρατικοποίησης των τραπεζών. Αν αποφευχθεί μέσω του PSI η επιστροφή της χώρας στη δραχμή και παρθούν μέτρα ανάταξης της οικονομίας, τότε οι τιμές των μετοχών θα δουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Και εκτιμώ πως ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών,  που έχουν αντικείμενο και μπορούν να παράξουν κέρδη, θα δουν υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου