Η χώρα δεν αντέχει άλλη ύφεση. Η κοινωνία δεν θα μπορέσει να αντέξει πάνω από 2-3 χρόνια, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη. Πρέπει να παρθούν τώρα καινοτομικά και δυναμικά μέτρα ανάπτυξης. Είναι αδιανόητο σήμερα που παλεύουμε να μείνουμε όρθιοι με τον ελληνικό λαό να κάνει τεράστιες θυσίες , να μην υιοθετούμε πετυχημένα μέτρα που έχουν χώρες του εξωτερικού. Η Αθήνα και όλη η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο καθώς και διεθνές κέντρο άλλων υπηρεσιών (τουριστικών, ναυτιλιακών, εκπαιδευτικών, ιατρικών, εμπορικών, κατασκευαστικών, κ.τ.λ.) χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της χώρας με πρόσθετα έξοδα. Μπορούμε να υιοθετήσουμε μέτρα ανάπτυξης χωρίς δημοσιονομικό κόστος τα οποία θα φέρνουν έσοδα δύο χρόνια μετά την ψήφιση τους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το χρόνο, όπως εμείς τα κοστολογούμε. Το Λουξεμβούργο που έχει υιοθετήσει σχετικά μέτρα και έχει μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο, βλέπει τώρα τη συμμετοχή μόνο του χρηματοοικονομικού τομέα στο ΑΕΠ να είναι της τάξης του 38%. Ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ από συνολικό ΑΕΠ το 2010 41 δισ. ευρώ προέρχεται από τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Έχουν δημιουργηθεί 63.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα που αντιστοιχούν στο 17% της εγχώριας απασχόλησης και η συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα είναι 3,1 δισ. ευρώ (ήτοι το 30% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από το χρηματοπιστωτικό τομέα). Στη Μ. Βρετανία το 10% του ΑΕΠ δηλαδή 150 δις (εκ των οποίων 50% από το Λονδίνο) προέρχεται από τον Χρηματοπιστωτικό τομέα μόνο χάρη σε θεσμικά μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Τα 2/3 του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται σε υπηρεσίες. Οι προτάσεις μας όμως (που έχουν προσωπική τεχνογνωσία που δεν αναφέρεται σε εγχειρίδια) έχουν μίγμα μέτρων επιπλέον του Λουξεμβούργου από Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Μονακό, Σιγκαπούρη και όλη την ΕΕ. Ξεπερνούν αυτές που εφαρμόζει το Λουξεμβούργο. Θα έχουν ευεργετικές συνέπειες σε πολλούς άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας επιπλέον του χρηματοοικονομικού.
Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει τέτοια μέτρα τα οποία θα φέρουν άμεσα επενδύσεις. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, θα αγορασθούν ή/και νοικιαστούν ακίνητα που σήμερα παραμένουν επί πολλούς μήνες ξενοίκιαστα και κενά, θα έρθουν στη χώρα στελέχη εταιρειών που θα πληρώνουν ΦΠΑ, θα βοηθήσουν την κατανάλωση, τα εμπορικά καταστήματα, τον τουρισμό υψηλής στάθμης, τα νησιά μας, θα βρουν εργασία λογιστές & δικηγόροι, η εκπαίδευση θα ανθίσει, οι ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα θα αναβαθμιστούν με ευεργετικές συνέπειες σε ασθενείς, γιατρούς, οδοντιάτρους, νοσοκόμους και άλλους, οι Τράπεζες θα δουν τις καταθέσεις τους και την ρευστότητα τους να αυξάνονται, οι ΑΧΕΠΕΥ θα δουν τις εργασίες τους να διεθνοποιούνται με ανοδική πορεία εργασιών. Θα προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους οι ΑΕΔΑΚ, τα Α/Κ κ.α. Η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία επιπλέον του χρηματοοικονομικού τομέα. Οι επενδυτές του ΧΑ θα δουν τις εισηγμένες εταιρίες που έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους να ανεβαίνουν σε αξία λόγω ανόδου όλης της οικονομίας. Ο υπογράφων και ομιλών εγγυάται ότι μπορεί να τα εφαρμόσει με επιτυχία προκειμένου να γίνει η υλοποίηση που έχει υψηλή προστιθέμενη αξία, διότι έχουν μέσα ιδιαιτερότητες πρακτικής εφαρμογής που όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη θα δυσκολέψουν τον ημιμαθή θεωρητικό και πολύ περισσότερο τον αδαή υπεύθυνο υπουργό. Εγγυώμαι ότι θα φέρω πελάτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην Ελλάδα σε τουριστικές επιχειρήσεις, ιατρικές υπηρεσίες εστιατόρια, καφενεία, μαγαζιά, Τράπεζες, χρημ/κές εταιρίες, κ.τ.λ. με τους τρόπους που εξηγούνται αναλυτικά παρακάτω. Επιπλέον η φοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών θα πέσει με συνέπεια την πτώση του πληθωρισμού. Πιο αναλυτικά:
1. Να μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα εκτός Ελλάδος, για αλλοδαπούς κατοίκους Ελλάδος που μένουν στη χώρα πάνω από 6 μήνες. Φορολογική απαλλαγή σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα για 186 ημέρες και έχουν διεθνή εισοδήματα, όπως κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, το Γιβραλτάρ, η Σιγκαπούρη και άλλες χώρες και έχει κατοίκους δισεκατομμυριούχους (Επιπλέον προϋπόθεση για άδεια κατοικίας να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός 1 εκ. €). Η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλους τους τομείς. Οι αλλοδαποί αυτοί θα επισκέπτονται εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, τα παιδιά τους θα πηγαίνουν σε σχολεία, Έλληνες γιατρούς κ.α. Το αποτέλεσμα θα είναι να καταναλώνουν και να ωφελείται με αυτόν τον τρόπο, με τη διάχυση δηλαδή, όλη η οικονομία. Ας μην ξεχνάμε πως το 25% του πληθυσμού στη Λεμεσό είναι εκατομμυριούχοι Ρώσοι. Από τις συναλλαγές των Ρώσων, οι οποίοι πήγαν εκεί γιατί τους έδωσαν κίνητρα, ζει όλη η πόλη. Η Ελλάδα επιπλέον θα καταστεί διεθνής κόμβος και σε άλλους τομείς.
2. Ψηφίζουμε ή εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών» γνωστές ως CFC (Control Foreign Corporation).
Αυτό σημαίνει πως οι offshore θα φορολογούνται όπως το φυσικό πρόσωπο, όταν δημιουργούνται τα κέρδη και όχι όταν διανέμονται. Επίσης οι συναλλαγές ξένων εταιρειών με ελληνικές εταιρείες να ελέγχονται εάν είναι πραγματικές. Σκοπός θα είναι η οριστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω εξαγωγών και εισαγωγών και η ελάττωση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα που είναι απαραίτητο να γίνει. Τώρα το 90% των εισαγωγών στην Ελλάδα από Κίνα γίνεται μέσω κυπριακών εταιριών και το ανεχόμαστε για δεκαετίες.
3. Να συμφωνηθούν επικαιροποιημένες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδος με ξένες χώρες. Οι συμφωνίες δεν θα μας βοηθήσουν μόνο στο εσωτερικό αλλά κυρίως οι ξένοι μέτοχοι ελληνικών επενδυτικών σχημάτων θα φτιάχνουν ελληνικές εταιρίες, όπως αντίστοιχες SOPARFI κλπ., στο Λουξεμβούργο θα πληρώνουν σε μας κόστος δημιουργίας και συντήρησης καθώς και δικηγορικά και λογιστικά έξοδα και θα έχουμε δημόσια έσοδα που αλλιώς δεν θα τα έχουμε ποτέ και θα περιορίζεται ο φόρος σε ξένες χώρες. Έτσι θα αξιοποιήσουμε την ΕΕ προς όφελος μας όπως κάνει το Λουξεμβούργο. Θα επαληθεύσουμε επιτέλους τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ως προς την ΕΕ.
4. Δημιουργούνται πρόσφορες εταιρείες αντίστοιχες όπως στο Λουξεμβούργο
α) SPF (οικογενειακές επενδυτικές εταιρείες αντί offshore LUX, offshore Ελλάδος)
β) SOPARFI (εταιρεία συμμετοχών) που είναι μέσα στις φορολογικές συμφωνίες και επιπλέον μεταξύ άλλων
γ) ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία
δ) ΝΕΠΑ
ε) Ελληνικό ίδρυμα και trust
στ) SOPAR (Societe Participation at Risk)
ζ) εταιρεία ελληνικών υπηρεσιών για αποκλειστικά εκτός Ελλάδος δραστηριότητες με μηδέν φόρο για εταιρεία και μικρό flat ποσό για εργαζόμενους ή καλύτερα μικρό flat ποσό ανάλογα με απασχολούμενους για εταιρίες και μηδενική φορολογία για υψηλόβαθμα στελέχη με στόχο την προσέλκυση εταιρειών μέσω των κινήτρων υπέρ στελεχών που απασχολούν για τις εταιρείες τους. Θα είναι σήμερα ο πιο έξυπνος τρόπος αφού οι χώρες γενικά έχουν μικρή φορολογία για εταιρίες, αλλά συνήθως μεγάλη για υψηλόβαθμα στελέχη που όμως παίρνουν τις αποφάσεις. Ο Πρόεδρος της HSBC χάριν της μηδενικής φορολογίας του Hong Kong μετέφερε εκεί την έδρα του.
Δημιουργώντας τέτοιες εταιρείες, έρχονται ξένοι, δημιουργούν εταιρείες στην Ελλάδα πληρώνοντας ένα συγκεκριμένο μικρό ποσό και λόγω των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας δεν πληρώνουν φόρο στη χώρα καταγωγής τους. Έτσι κάνει το Λουξεμβούργο και η Κύπρος. Πληρώνεται εκεί ένας μικρός φόρος και δεν πληρώνουν στις χώρες καταγωγής τους. Όμως η κατανάλωση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τη διαμονή τους θα γίνεται στην Ελλάδα. Θα έχουμε εκατομμυριούχους τουρίστες 6 τουλάχιστον μηνών, αφού η 6μηνη παραμονή θα είναιπροϋπόθεση μαζί με κατάθεση Τραπέζης 1 εκ. €.
5. Αντιγράφεται η νομοθεσία Λουξεμβούργου (διοικητική και φορολογική) των ασφαλιστικών εταιρειών με σκοπό την προσέλκυση διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών με πελάτες εκτός Ελλάδος.
6. Σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικών εταιρειών πρώτη προτεραιότητα να είναι τα κεφάλαια επενδυτών/ασφαλισμένων έναντι 4ης προτεραιότητας τώρα. Θεματοφυλακή τίτλων ασφαλιστικών εταιρειών σε τράπεζες.
7. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία περί ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) με ελάχιστο ύψος κεφαλαίων 125.000-250.000 ευρώ, έναντι των 9 εκ ευρώ κεφάλαιο που απαιτείται τώρα στην Ελλάδα και δημιουργεί πρόσθετα τεχνικά εμπόδια ανάπτυξης. Υπάρχουν 2 τρισ. Ευρώ σε Α/Κ στο Λουξεμβούργο. Το 10% μόνο να έρθει στην Ελλάδα τα τρία πρώτα χρόνια είναι 200 δισ. ευρώ. Με απόδοση για τη χώρα σε ανθρώπους και υπηρεσίες 1%, θα φέρουν 2 δις ετησίως. Τώρα Έλληνες σχηματίζουν Α/Κ στο Λουξεμβούργο και οι αρμόδιοι αδρανούν.
8. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία για τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια (alternative investment fund management). Στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της σχετικής οδηγίας, σκόπιμο είναι να προβλεφθεί δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών αμοιβαίων κεφαλαίων για επαγγελματίες πελάτες (Private collective investment schemes), τα οποία να διαχειρίζονται ΕΠΕΥ. Εφόσον διαχειρίζονται ελληνικές ΕΠΕΥ και έχουν Έλληνα θεματοφύλακα θα απολαμβάνουν την ίδια φορολογία με τα αμοιβαία κεφάλαια. Αυτό θα επιτρέπει επιστροφή κεφαλαίων στην Ελλάδα χωρίς να επιβαρυνθούν από φόρο σε μερίσματα, υπεραξίες, κτλ. Επιπλέον, με χαμηλό λειτουργικό κόστος από την υπόλοιπη ΕΕ θα προσελκύσουμε ξένους που δημιουργούν τέτοια ευρωπαϊκά επαγγελματικά αμοιβαία κεφάλαια σε χώρες της ΕΕ όπως το Λουξεμβούργο, το Γιβραλτάρ, την Κύπρο, την Μάλτα κλπ. Το αποτέλεσμα θα είναι δημόσια έσοδα και απασχόληση εργαζομένων στη χώρα μας.
9. Φορολογία Α/Κ επί του ύψους τους: 1bp σε ομολογιακά και ενδεχομένως 2bp για ο,τιδήποτε άλλο (τουλάχιστον για τα διεθνή Α/Κ). Στο Λουξεμβούργο είναι όμως 1 bp.
10. Θεματοφυλακή των Α/Κ από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. (θα προσελκύσουμε και ξένες τράπεζες που θα κάνουν και άλλες εργασίες, όπως δάνεια που διψάει η αγορά και με πρόσληψη προσωπικού). Θεσμοθέτηση της ξεχωριστής θεματοφυλακής στο όνομα δικαιούχου.
11. Το ΧΑ αντιγράφει πλήρως το ευέλικτο καθεστώς του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου ή/και του Δουβλίνου σε προϊόντα και υπηρεσίες. Το ΧΑ διοικείται από πρόσωπα που δεν παρουσιάζουν συγκρούσεις συμφερόντων. Κάνουν οι μεγάλες τράπεζες συναλλαγές σε άλλα χρηματιστήρια και δομημένα προϊόντα και τα καταγράφουν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και με τον τρόπο αυτό, όλα τα funds που επενδύουν σε αξίες οργανωμένων αγορών επενδύουν σε προϊόντα που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Ας μη λησμονείται ότι και τα δάνεια ελληνικών τραπεζών, ΔΕΚΟ, κλπ. εισάγονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
12. Η φορολογία στα διεθνή χρηματοοικονομικά προϊόντα μηδενίζεται εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζών ή ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένων στην Ελλάδα. Αντίθετα θα επιβαρύνονται όταν γίνονται απευθείας με ξένες. Τώρα (εάν είναι δυνατό) συμβαίνει το αντίθετο. Εάν η προτίμηση σε ελληνικές υπηρεσίες είναι νομικά διαβλητή ως αντικοινοτική, τότε προτείνεται να είναι μηδέν για όλους οι συναλλαγές για διεθνή χρημ/κά προϊόντα. Η επιβολή φόρου σε χρημ/κα προϊόντα είναι ανόητη και δεν έχει αποφέρει τίποτα στην Ελλάδα. Ας φέρουν όσοι μπορούν και αμφισβητούν συγκεκριμένους αριθμούς. Αντίθετα η φορολόγηση διεθνών χρημ/κών προϊόντων αποφέρει μόνο διαρροή πολύτιμης τραπεζικής ρευστότητας και απώλεια ελληνικών δημόσιων εσόδων. Οι αρμόδιο πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτό.
13. Πλήρης εχεμύθεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον για αλλοδαπούς με ποινική τιμωρία στην παραβίαση, όποιος και αν είναι ο παραβάτης.
14. Φορολογικά κίνητρα για μικρομετόχους
α) στη διανομή μερίσματος
β) στην κληρονομιά
γ) στην επαπειλούμενη φορολογία κεφαλαιακών κερδών
15. Σύστημα επιλογής (μέσω σωρευτικής ψήφου) σε Δ.Σ εισηγμένων εταιριών όπως στις ΗΠΑ ώστε εκπρόσωποι μικροεπενδυτών να συμμετέχουν στα Δ.Σ. Των εισηγμένων.
16. Επίλυση διαφορών με δίκαιο, φθηνό και γρήγορο τρόπο μέσω διαιτησιών.
17. Διαβούλευση με εφοπλιστές προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να κάνουν συναλλαγές στη Ελλάδα. Να δώσουμε προνόμια για την ελληνική σημαία ώστε και ξένοι στόλοι να σηκώσουν στα πλοία τους Ελληνικές σημαίες και να προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτικούς. Να στηρίξουμε τη ναυτιλία με αυτοτελές Υπουργείο Ναυτιλίας. Διαιτησίες, εφοδιασμοί, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να δίνονται σε Έλληνες από τους εφοπλιστές. Να διατηρηθεί η μηδενική φορολογία τους και στις επενδύσεις του ναυτιλιακού συναλλάγματος στη χώρα μας ή/και μέσω της χώρας μας. Να ενισχυθεί με συνταγματικό τρόπο η απόλυτη εχεμύθεια των περιουσιακών τους στοιχείων. Πρέπει όμως η Πολιτεία να φροντίσει να υπογράφει με τους εφοπλιστές κοινωνικό συμβόλαιο για αξιοποίηση εσωτερικής, δηλαδή ελληνικής, προστιθέμενης αξίας με όλους τους κλάδους στην Ελλάδα για το γενικό καλό όλης της Οικονομίας και στο τέλος των ίδιων των εφοπλιστών αφού έχουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας και θα κερδίσουν πολλαπλά από την πρόοδο της χώρας και την αύξηση του ΑΕΠ της.
ΑΛΛΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
1) Τα πανεπιστήμια να φέρουν φοιτητές από εξωτερικό. Τα μαθήματα για ξένους φοιτητές να διδάσκονται στην αγγλική. Από cost center να γίνουν profit centers. Να αξιοποιηθούν για την διδασκαλία οι νέες καινοτομίες e-learning προς όλο τον κόσμο.
2) Πρέπει για σπουδές στην Ελλάδα ξένων να υποστηριχθούν σοβαρά και επιχειρηματικά κλάδοι που έχουμε υπεροχή για ευνόητους λόγους όπως:
Τουριστικός
Θεολογίας
Κλασικών Σπουδών
Ιατρικών Σπουδών
Χρημ/κό, Δημοσιονομικό λόγω case study
3) Οι ημιυπαίθριοι χώροι να νομιμοποιηθούν με έσοδα του Δημοσίου. Επί πλέον θα πωλούνται ακίνητα σε ξένους σε τουριστικές περιοχές, που θα διαμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.
4) Να γίνουν συμφωνίες αποστολής ευρωπαίων τουριστών εργαζομένων σε εταιρίες και συνταξιούχων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ταμείων στη χώρα μας με αντάλλαγμα την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από τις ευρωπαϊκές εταιρίες που χρηματοδοτούν τους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Συνέντευξη Τύπου 15/2/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου