Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Real.gr - Οικονομία - «Τώρα ή ποτέ. Η τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη»

Real.gr - Οικονομία - «Τώρα ή ποτέ. Η τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη»

«Η ευκαιρία που έχει λάβει η χώρα ίσως είναι η τελευταία. Η τελευταία, όχι για να κάνουμε αυτά που έχει υποδείξει η Τρόικα, αλλά για να κάνουμε αυτά που πρέπει, προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας μια για πάντα την κρίση. Για να δημιουργηθούν ξανά θέσεις εργασίας, για να βελτιωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά κυρίως για να μπει η χώρα σε παραγωγική τροχιά. Να σταματήσει η τραγωδία των Ελλήνων πολιτών, που όπως είχα πει σε τηλεοπτική εκπομπή είναι χειρότερη της Μικρασιατικής καταστροφής όπως μου την διηγήθηκαν οι γονείς μου.


Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πρώτον, γιατί την εντολή του λαού για παραμονή στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση την κατάλαβαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και συμφώνησαν στην δημιουργία κυβέρνησης συμμαχίας και δεύτερον, γιατί το νέο οικονομικό επιτελείο είναι ικανό και μπορεί να τα καταφέρει παρά τις τεράστιες δυσκολίες. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση. Εύχομαι να την συνεχίσει.

Τόσο ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, όσο και οι κ.κ. Σταϊκούρας και Μαυραγάνης έχουν τις γνώσεις και μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου. Ο κ. Μαυραγάνης τοποθετήθηκε άριστα στη φορολογία, στο αντικείμενό του. Ο κ. Σταϊκούρας με την εξαιρετική επίδοση του στο Γενικό Λογιστήριο. Ειδικά όμως για τον νέο υπουργό Οικονομικών, εκτός από τις ακαδημαϊκές άριστες γνώσεις του, η θητεία του τόσο σε τράπεζα (Emporiki Bank), όσο και σε χρηματιστηριακή εταιρεία (ΚΑΠΠΑ) τον κάνει ακόμα βαθύτερο γνώστη της κρίσιμης κατάστασης που βιώνει ο τόπος, αλλά και άνθρωπο της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα όσα θα ζητούν οι εταίροι μας θα είναι ήδη γνωστά σε αυτόν. Θα μπορεί να διαπραγματευτεί, να αντιπροτείνει και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε και οι προτάσεις που είχαν κάνει τα πέντε μεγαλύτερα επιμελητήρια σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, προτάσεις που είχε υπογράψει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, δείχνουν τις γνώσεις που έχει ο νέος υπουργός. Αν αυτά που πρότεινε τότε είχαν γίνει, ίσως σήμερα τα πράγματα να ήταν εντυπωσιακά καλύτερα.

Όμως και σήμερα χρόνος μας έχει δοθεί και ο κ. Στουρνάρας μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει άμεσα το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εμπλουτισμένο με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Όμως πιστεύω ότι δεν επαρκεί το πολύ καλό «τρίο». Μοναδικό κενό στο νέο οικονομικό επιτελείο που δεν είναι της τωρινής κυβέρνησης αλλά διαχρονικό της κάθε κυβέρνησης θεωρώ την απουσία υπεύθυνου για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε χρηματοπιστωτικό κέντρο. Το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί καθώς αν η χώρα μετατραπεί σε χρηματοπιστωτικό κέντρο το όφελος θα είναι τεράστιο για την οικονομία. Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις της για την ανάπτυξη, έχει συγκεκριμένα μέτρα για μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε πολλούς τομείς (χρηματοοικονομικά, τουριστικά, ναυτιλιακά, διαμετακομιστικά, εκπαιδευτικά, ιατρικά κ.λ.π.). Είναι λοιπόν μεγάλη ευκαιρία τώρα να προχωρήσουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων. Προσωπικά έχω καταθέσει 17 τέτοιες προτάσεις τις οποίες έχει αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Η πρόβλεψη των εσόδων φτάνει τα 5 δις. μετά από 12 μήνες. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει τα θέματα και μπορεί με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών να τις προχωρήσει και να τις κάνει πράξη. Θεωρώ πως πρέπει να δημιουργηθεί θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών που να μπορέσει να υλοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης που είναι εκτός αρμοδιοτήτων των υπουργείων ανάπτυξης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν ασχολείται με την ανάπτυξη του Χρηματοπιστωτικού τομέα και των άλλων τομέων. Ασχολείται κυρίως με το ΓΓΕΤ, το ΕΣΠΑ, το εμπόριο και την μεταποίηση. Όχι με τον χρηματοπιστωτικό χώρο. Η ψήφιση των προτάσεων είναι το εύκολο μέρος. Η υλοποίηση είναι το δύσκολο. Χρειάζεται έμπειρο στέλεχος της αγοράς, να τις παρακολουθεί και να βοηθάει στη βελτίωσή τους προκειμένου από νόμος να γίνουν πράξη και να ωφεληθεί η οικονομία. Εναλλακτικά, αντί υφυπουργού να το αναλάβει φορέας προσέλκυσης επενδύσεων, το INVESTINGREECE ή η ΕΧΑΕ ή και οι δύο μαζί σε συνεργασία με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με κατάλληλες τροποποιήσεις στόχων και με άξιο και έμπειρο συντονιστή Πρόεδρο επικεφαλής.

Παλιότερα οι υπουργοί Οικονομικών ή και Ανάπτυξης δεν γνώριζαν το θέμα και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το πως η χώρα θα κερδίσει από τη μετατροπή της σε κέντρο χρηματοπιστωτικό. Τώρα μου ζητήθηκε σημείωμα. Το 2007 για παράδειγμα, σε συζήτηση στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, με παρόντα τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ.Παπαθανασίου είχα πει: “Εξωστρέφεια είναι όμως κύριε Υπουργέ, αυτό που κάνει το Λονδίνο, που φέρνει τις επιχειρήσεις, τις δουλειές μέσα στην Αγγλία και από την Αγγλία πάνε εκτός Αγγλίας. Χρειάζεται βέβαια κάποια γνώση, κάποια ενασχόληση, κάποιος να ασχοληθεί. Δεν χρειάζεται κόστος, δεν χρειαζόμαστε επιδοτήσεις, δεν χρειαζόμαστε έξοδα. Με λίγα μέτρα, όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν”. Επιπρόσθετα και όπως προκύπτει από τα πρακτικά επίσης του ΕΒΕΑ τον Οκτώβριο του 2010 είχα πει παρουσία του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη: «Εκτός από τις εξαγωγές των προϊόντων όμως, υπάρχουν και οι εξαγωγές των υπηρεσιών. Δυστυχώς όμως οι εξαγωγές των υπηρεσιών που υπάγονται σε κάποιο άλλο Υπουργείο, το οποίο άλλο Υπουργείο επηρεάζεται από τους πολύ ισχυρούς (εννοώ τις τράπεζες) με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο υγιής ανταγωνισμός. Εμείς πρέπει να κοιτάζουμε το θετικό ισοζύγιο στο σύνολο, είτε είναι από προϊόντα, είτε από υπηρεσίες». Και οι δύο υπουργοί όπως και οι περισσότεροι με τους οποίους είχα έρθει προσωπικά σε επαφή προκειμένου να βοηθήσω τη χώρα, έδειχναν ότι κατανοούσαν το θέμα. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι είχαν παντελή άγνοια.

Η χώρα δυστυχώς έχασε πολύτιμο χρόνο και μπήκε στο μνημόνιο με τα γνωστά αποτελέσματα. Αν είχαν υιοθετηθεί τα μέτρα που προτείνω εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία εφαρμόζουν άλλες χώρες με εξαιρετική επιτυχία, αποκομίζοντας σημαντικά έσοδα, σήμερα ίσως να μην είχαν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία να μην ήταν τόσο υψηλή. Υπάρχει όμως ακόμα λίγος χρόνος και πρέπει να μην τον αφήσουμε να πάει χαμένος. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση, το νέο οικονομικό επιτελείο και να συμβάλουμε με ιδέες και προτάσεις προκειμένου να πετύχουμε. Θα είναι για το καλό όλων μας και κυρίως θα βελτιώσουμε το μέλλον των επόμενων γενιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου