Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Real.gr - Οικονομία - Ακτογραμμή Φάληρο-Σούνιο: Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό

Real.gr - Οικονομία - Ακτογραμμή Φάληρο-Σούνιο: Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η έξοδος από το τούνελ της βαθιάς ύφεσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αναπτυξιακά μέτρα που θα έχουν τη φιλοσοφία θεώρησης της Ελλάδος ως επιχείρησης με μετόχους όλους τους Έλληνες. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο, ανεκτίμητο πλούτο και απίστευτες δυνατότητες. Δεν έχουμε όμως αξιοποιήσει ούτε το ελάχιστο των δυνατοτήτων μας, είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω μικροσυμφερόντων και συντεχνιών. Δεν υπάρχει όμως άλλος χρόνος. Ο λαός υποφέρει από τα δυσβάσταχτα φοροεισπρακτικά μέτρα και την ανεργία, αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης. Η νέα Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα και θα ανακουφίσουν τον ελληνικό λαό. Κινήσεις που θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και άρα θα δημιουργούν έσοδα στους πολίτες και έσοδα στο κράτος.


Η ακτογραμμή Φάληρο-Σούνιο στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να φέρει στην χώρα ξανά την πολυπόθητη ανάπτυξη. Πρόκειται για μία έκταση η οποία στην συντριπτική της πλειοψηφία είναι κρατική και τεράστιας αξίας. Παραμένει όμως επί σειρά ετών αναξιοποίητη στερώντας, έσοδα και θέσεις εργασίας. Ορθά ο Πρωθυπουργός την έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες. Η χώρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να προσελκύσει τουριστικές επενδύσεις και ειδικά η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτελέσει τόπο εγκατάστασης πλουσίων αλλοδαπών που θα κατοικούν όλο το χρόνο στη χώρα μας. Όμως η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, μπορεί να προσελκυστεί και να επιλέξει τη χώρα ως τόπο κατοικίας αν δοθούν οι απαραίτητες φορολογικές δυνατότητες, που σήμερα παρέχονται από άλλες χώρες με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες των χωρών αυτών. Αν γίνουν συγκεκριμένες δράσεις με τις συμβουλές ανθρώπων με ανάλογη εμπειρία τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια. Εάν αντί έμπειρων ανθρώπων της αγοράς χρησιμοποιούνται άπειρα junior άτομα(ίσως ικανά αλλά σε άλλους άσχετους τομείς) θα προκύπτουν ανάλογα αποτελέσματα.

Έχω προτείνει για παράδειγμα μεταξύ άλλων συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα(που αποτελούν την καρδιά της ανάπτυξης) όπως:

1. Να μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα εκτός Ελλάδος, για αλλοδαπούς κατοίκους Ελλάδος που μένουν στη χώρα πάνω από 6 μήνες. Φορολογική απαλλαγή σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα για 186 ημέρες και έχουν διεθνή εισοδήματα, όπως κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, το Γιβραλτάρ, η Σιγκαπούρη και άλλες χώρες και έχει κατοίκους δισεκατομμυριούχους (Επιπλέον προϋπόθεση για άδεια κατοικίας να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός 1 εκ. €). Η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλους τους τομείς. Οι αλλοδαποί αυτοί θα επισκέπτονται εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, τα παιδιά τους θα πηγαίνουν σε σχολεία, Έλληνες γιατρούς κ.α. Το αποτέλεσμα θα είναι να καταναλώνουν και να ωφελείται με αυτόν τον τρόπο, με τη διάχυση δηλαδή, όλη η οικονομία. Ας μην ξεχνάμε πως το 25% του πληθυσμού στη Λεμεσό είναι εκατομμυριούχοι Ρώσοι. Από τις συναλλαγές των Ρώσων, οι οποίοι πήγαν εκεί γιατί τους έδωσαν κίνητρα, ζει όλη η πόλη. Η Ελλάδα επιπλέον θα καταστεί διεθνής κόμβος και σε άλλους τομείς. Το μέτρο ανακοινώθηκε στη Βουλή από του κ Μαυραγάνη, Υφυπουργό Οικονομικών χωρίς τις λεπτομέρειες εφαρμογής.

2. Ψηφίζουμε ή εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών» γνωστές ως CFC (Control Foreign Corporation). Ανακοινώθηκε στη Βουλή από του κ Μαυραγάνη, Υφυπουργό Οικονομικών. Ισχύει σε όλη την ΕΕ.
Αυτό σημαίνει πως οι offshore θα φορολογούνται όπως το φυσικό πρόσωπο, όταν δημιουργούνται τα κέρδη και όχι όταν διανέμονται. Επίσης οι συναλλαγές ξένων εταιρειών με ελληνικές εταιρείες να ελέγχονται εάν είναι πραγματικές. Σκοπός θα είναι η οριστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω εξαγωγών και εισαγωγών και η ελάττωση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα που είναι απαραίτητο να γίνει. Τώρα το 90% των εισαγωγών στην Ελλάδα από Κίνα γίνεται μέσω κυπριακών εταιριών και το ανεχόμαστε για δεκαετίες.

3. Να συμφωνηθούν επικαιροποιημένες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδος με ξένες χώρες. Οι συμφωνίες δεν θα μας βοηθήσουν μόνο στο εσωτερικό αλλά κυρίως οι ξένοι μέτοχοι ελληνικών επενδυτικών σχημάτων θα φτιάχνουν ελληνικές εταιρίες, όπως αντίστοιχες SOPARFI κλπ., στο Λουξεμβούργο θα πληρώνουν σε μας κόστος δημιουργίας και συντήρησης καθώς και δικηγορικά και λογιστικά έξοδα και θα έχουμε δημόσια έσοδα που αλλιώς δεν θα τα έχουμε ποτέ και θα περιορίζεται ο φόρος σε ξένες χώρες. Έτσι θα αξιοποιήσουμε την ΕΕ προς όφελος μας όπως κάνει το Λουξεμβούργο. Θα επαληθεύσουμε επιτέλους τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ως προς την ΕΕ. Η σημασία του μέτρου πρέπει να γίνει κατανοητή από τις φορολογικές Αρχές.

4. Η Αθήνα και όλη η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο καθώς και διεθνές κέντρο άλλων υπηρεσιών (τουριστικών, ναυτιλιακών, εκπαιδευτικών, ιατρικών, εμπορικών, κατασκευαστικών, κ.τ.λ.) χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της χώρας με πρόσθετα έξοδα. Χρειάζονται μέτρα ρυθμιστικά και φορολογικά με επικεφαλής αρμόδιο έμπειρο από την αγορά Υφυπουργό ή πρόεδρο φορέα κυρίως για να υλοποιήσει τα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα μείνουν στα σχέδια. Μπορούμε να υιοθετήσουμε μέτρα ανάπτυξης χωρίς δημοσιονομικό κόστος, τα οποία θα φέρνουν έσοδα -δύο χρόνια μετά την ψήφιση τους- τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Το Λουξεμβούργο έχει υιοθετήσει σχετικά μέτρα και έχει μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο. Τώρα βλέπει τη συμμετοχή μόνο του χρηματοοικονομικού τομέα στο ΑΕΠ να είναι της τάξης του 38%. Στη Μ. Βρετανία το 10% του ΑΕΠ δηλαδή 150 δισ. ευρώ προέρχεται από τον Χρηματοπιστωτικό τομέα μόνο χάρη σε θεσμικά μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Η αξιοποίηση της ακτογραμμής Φάληρο-Σούνιο αποτελεί κορυφαία ευκαιρία για τη χώρα. Ο συνδυασμός της ακτογραμμής με τα μέτρα ανάπτυξης και μετατροπή της χώρας σε κέντρο υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας εγγυάται την οριστική έξοδο από την σημερινή κρίση.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει τέτοια έξυπνα δημιουργικά επιχειρηματικά μέτρα τα οποία θα φέρουν άμεσα επενδύσεις. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, θα αγορασθούν ή/και νοικιαστούν ακίνητα που σήμερα παραμένουν επί πολλούς μήνες ξενοίκιαστα, θα έρθουν στη χώρα στελέχη εταιρειών που θα πληρώνουν ΦΠΑ, θα βοηθήσουν την κατανάλωση, τα εμπορικά καταστήματα, τον τουρισμό υψηλής στάθμης, τα νησιά μας, θα βρουν εργασία λογιστές & δικηγόροι, η εκπαίδευση θα ανθίσει, οι ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα θα αναβαθμιστούν με ευεργετικές συνέπειες σε ασθενείς, γιατρούς, οδοντιάτρους, νοσοκόμους και άλλους, οι Τράπεζες θα δουν τις καταθέσεις τους και την ρευστότητα τους να αυξάνονται, οι ΑΧΕΠΕΥ θα δουν τις εργασίες τους να διεθνοποιούνται με ανοδική πορεία εργασιών. Θα προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους οι ΑΕΔΑΚ, τα Α/Κ κ.α. Η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία επιπλέον του χρηματοοικονομικού τομέα και του τομέα real estate. Χρειάζεται βούληση που την έχει η νέα Κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και βοήθεια από τον ελληνικό λαό. Να απαγκιστρωθεί από μικροσυμφέροντα και να δει το κοινό καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου