Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Καταναλώστε ελληνικά προϊόντα


Επειδή η ενημέρωση του Έλληνα πολίτη θα αναβαθμίσει και την πολιτική ζωή, αναφέρω τα παρακάτω γεγονότα:

Το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2011 είναι 217,8 δις. Εκτιμάται ότι το 2012 θα υποχωρήσει το ΑΕΠ λόγω ύφεσης κατά 7%. Το πρωτογενές έλλειμμα προ τόκων και χρεωλυσίων θα ανέλθει το 2012 σε 2.5 – 3.0 δις. Το χρέος ανέρχεται σε 370 δις, δηλαδή η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι 176%. Οι τόκοι ετησίως ανέρχονται σε 11 δις. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο τέλος 2012 θα ανέλθει σε 10 – 12 δις. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου με μείωση των εισαγωγών. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα προκαλούν στην πράξη μείωση των δικών τους μισθών.

Στα 5 ευρώ δανεισμού που μας έρχονται από το εξωτερικό, στην πράξη τα 4 πηγαίνουν στο εξωτερικό για τόκους και επαναχρηματοδότηση του δανεισμού. Το 1 ευρώ μένει στην Ελλάδα. Ανέρχεται στο 20% των 230 δις, που αντιστοιχεί σε 55 δις. Αυτά τα 55 δις καθώς και τα 50 δις που απαιτούνται για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή 105 δις, είναι απαραίτητα για την πληρωμή μισθών, συντάξεων, χρηματοδότησης των εισαγωγών κλπ.

Το πρόγραμμα του μνημονίου που δεχθήκαμε και ψηφίσαμε προβλέπει ότι το 2014 θα έχουμε πρωτογεννες πλεόνασμα 4%. Αυτό εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο. Μπήκαν αυτά τα νούμερα προκειμένου να δικαιολογηθεί το ελειπές ποσόν χρηματοδότησης που μας δόθηκε. Παράταση του προγράμματος κατά 2 χρόνια σημαίνει πρόσθετη χρηματοδότηση 20 δις, τα οποία πρέπει να ληφθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης μέσω αποφάσεων του κοινοβουλίων τους. Μελέτη μας όμως έδειξε ότι έχουν δυνατότητα 3 δις να καλυφθούν από τον ΟΔΔΗΧ ενώ επιπλέον 8 δις έχει φυλάξει ως «αέρα» το Δ.Ν.Τ. Σύνολο 11 δις τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη συνολική επιπλέον χρηματοδότηση.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει στις αγορές την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού έφτασαν στο 4% πρωτογεννές πλεόνασμα μόνο και μόνο για να περιορίσουν την ανάγκη χρηματοδότησης. Για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο είναι απαραίτητο εκτός απο τα χρήματα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, project bonds, κλπ) να εφαρμόσουμε έξυπνη κρατική επιχειρηματική οικονομική πολιτική που έχει οργανώσει ο πρωθυπουργός. Να αναπτύξουμε την Ελλάδα με μέτρα θεσμικά που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος σε  διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο καθώς και σε κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που επιθυμούν και οι εργαζόμενοι διότι οι αμοιβές τους είναι – σε αυτή την περίπτωση – πολύ ικανοποιητικές. Ο πρωθυπουργός στο «Ζάππειο ΙΙΙ» είχε αναφέρει μερικές από τις προτάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου