Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Προβλέπει χρηματιστηριακό... ράλι για το 2009

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή


Προσδοκίες για ανοδικό ράλι

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή


Ο Αλ. Μωραϊτάκης προβλέπει ανοδικό ράλι τιμών στις μετοχές

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή


Αλ. Μωραϊτάκης: Πιθανά δυνατά ράλι το 2009

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή







Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Αλ. Μωραϊτάκης: Δυνατά ανοδικά ράλι τιμών το 2009

Δυνατά ανοδικά ράλι τιμών με ενδεχομένως σημαντικά καθοδικά γυρίσματα είναι το πιθανότερο σενάριο για το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, ο οποίος τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο του Money Show 2008, ο κ. Μωραϊτάκης επισήμανε πως, υποθέτοντας ότι η βαθιά και παρατεταμένη χρονικά ύφεση θα αποφευχθεί, οι χαμηλές τιμές των μετοχών που είδαμε στα μέσα Οκτωβρίου φαίνεται να έχουν μακροχρόνια πολύ καλή αξία.

«Μπορεί αυτά τα επίπεδα να σηματοδοτούν το χαμηλό των τιμών όλης της περιόδου κρίσης. Αυτό όμως το σενάριο δεν είναι καθόλου σίγουρο», σημείωσε ο κ. Μωραϊτάκης, τονίζοντας ότι «ίσως το πιο δύσκολο μάθημα που μας δόθηκε από αυτή την κρίση είναι το πόσο εύκολο είναι να μεταπηδήσει σε καινούργιους τομείς και να δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη, «ίσως το πιο πιθανό σενάριο για το 2009 είναι να περιμένουμε δυνατά ανοδικά ράλι τιμών, λόγω της χαμηλής αξίας των μετοχών σε σχέση με τις πραγματικές ιστορικές τιμές τους (σε ιστορικούς όρους P/BV, P/E, μερισματικές αποδόσεις), με ενδεχομένως σημαντικά καθοδικά γυρίσματα, καθώς θα βγαίνουν άσχημα νέα και οι επενδυτές θα προσπαθούν να μειώσουν τις θέσεις τους και τον επενδυτικό τους κίνδυνο, παρά τα όποια ελκυστικά επίπεδα τιμών, επιπλέον της προβλεπόμενης ανάγκης για ρευστότητα».

Ο κ. Μωραϊτάκης τόνισε ότι τα παραπάνω δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, ώστε να εκμεταλλευτούν τις σωστές ευκαιρίες και να πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο ίδιος επισήμανε πως «παρότι είναι ήδη αργά για να σταματήσουμε μια διεθνή ύφεση, υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση να αποφευχθεί μια βαθιά και πολύχρονη ύφεση (depression)». Προειδοποίησε πάντως ότι «τα σημερινά δημοσιονομικά πακέτα δημιουργούν έναν ενδεχόμενο πληθωριστικό κίνδυνο για το μέλλον, σε κάθε περίπτωση μετά το α΄ εξάμηνο του 2009 και περισσότερο προς τα τέλη του 2009 και όχι νωρίτερα».

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2009

Α' Μέρος: Γενικές Προβλέψεις

Από το Σεπτέμβριο, η πιστωτική κρίση έχει επεκταθεί ταχύτατα από τις χρηματαγορές στην υπόλοιπη οικονομία καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο ή/και να μειώσουν την μόχλευση(βελτιώνοντας την σχέση δάνεια:καταθέσεις). Εταιρικές πιστώσεις, βραχυπρόθεσμα δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Όλα αυτά προκαλούν ζημιά στο παγκόσμιο εμπόριο, επιταχύνουν τις αυξήσεις αποθεμάτων και οδηγούν σε μεγάλη πτώση της ζήτησης. Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι έχουν ανασφάλεια εργασίας όσο ικανοί και αν είναι ενώ οι αποταμιεύσεις ή οι επενδύσεις τους έχουν πέσει κατά 50% και η αξία του σπιτιού τους που παρείχε δυνατότητα δανείου για αγορές επίσης κατά 50%. Δηλαδή έχουν πλήρεις συνθήκες ανασφάλειας και αποφεύγουν να καταναλώνουν. Επίσης στις ΗΠΑ λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας εργασίας αρνούνται οι καταναλωτές να πάρουν δάνεια.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Μένω σ’ αυτό που είπε ο κ. Φιλάρετος, ότι ρώτησε κι αυτός τη γνώμη του Treasury γιατί δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις και επισημαίνω ότι βλέπουμε εδώ Υπουργούς να κάνουν συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες με τους μεγαλοτραπεζίτες, χωρίς να υπάρχει υποστηρικτικό προσωπικό να τους βοηθήσει, να τους δώσει την τεχνική του συμβουλή. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι αποφάσεις θα είναι αποφάσεις οι οποίες δεν ξέρω πόσο είναι υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Οι τράπεζες και οι offshore

Mε αφορμή το θέμα της off shore εταιρίας που έχει συστήσει η Εθνική Τράπεζα στα νησιά Cayman, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραϊτάκης σημειώνει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντί να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση να γίνει η χώρα μας διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, αρκούνται στο να συστήνουν εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

“Στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της 19/11/2008», επισημαίνει ο κ. Μωραϊτάκης, αναφέρεται ότι «η εταιρία CTP INVESTMENTS εδρεύει στα νησιά Cayman που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και οργάνωση αντίστοιχων εταιριών συλλογικών και άλλων ειδών επενδύσεων».

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Θέλω επίσης να πω, ότι αν κάποιος ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφόσον δεν έχει κανένα πρόβλημα, «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»! Δεν έχει λοιπόν παρά να δώσει όλα τα στοιχεία και δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Μπορεί να ελεγχθεί ας πούμε η προμήθεια σε ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορώ να ξέρω τι καταγγελίες είχε και γιατί ήρθε. Πάντως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σαν ΕΒΕΑ, να ζητήσουμε την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Βιογραφικό Σημείωμα


Γεννήθηκα το 1947 στην Αθήνα από γονείς που ήλθαν στην Αθήνα μετά την  Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 [ο πατέρας ήταν Μικρασιάτης με καταγωγή από την Κρήτη και η μητέρα από την Καππαδοκία (το γένος Τσελεπίδη)].
Σε μία εποχή ανέχειας και μεγάλων στερήσεων, το 1965 πήρα απολυτήριο από το Ζ΄ Λύκειο Αρένων Παγκρατίου. Το 1966 εισήλθα στο Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ και παράλληλα με τις σπουδές μου εργάστηκα στην Εμπορική Τράπεζα, προκειμένου να συντηρήσω τον εαυτό μου αλλά και την οικογένειά μου, καθώς οι γονείς μου ήταν άνεργοι.

Μέχρι το 1972 ήμουν στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας στο υποκατάστημα Παγκρατίου και αργότερα σαν συνεργαζόμενος με την Booz Allen στην Διεύθυνση Οργάνωσης. Από την ΑΣΟΕΕ αποφοίτησα το 1971 και το 1973 απέκτησα μεταπτυχιακό στην Διοικητική των Επιχειρήσεων από το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ.

Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές μου σπουδές εκπλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό (στο τμήμα επιστημονικής οργάνωσης εργασίας) και στη συνέχεια εργάστηκα στην ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Μanuli Hellas Καλώδια (νυν Nexans) ως διευθυντής εξαγωγών και σύμβουλος εξαγωγών σε επιχειρήσεις ηλεκτρολογικών και τηλεπικοινωνιακών ειδών.

Το 1977 εργάζομαι ως ελεγκτής στην διεθνή ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία Arthur Andersen μετά από επιτυχή εκπαίδευση στο Ειδικό Εκπαιδευτικό κέντρο στο Παρίσι.

Το 1978 με βρίσκει στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποιήσεως (ΕΛΟΤ). Κατείχα τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου μέχρι το 1981 και στη συνέχεια εργάστηκα ως οικονομικός-επενδυτικός σύμβουλος και Assistant Vice President στη διεθνή επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch στην Αθήνα και στο Monte –Carlo αλλά πιστοποιημένος με εξετάσεις σε όλα τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Από το 1985 έως το 1991 συνεργάζομαι στα ξένα χρηματιστήρια με την Drexel Burnham Lambert και ταυτόχρονα δραστηριοποιούμαι σε Κτηματικές Συναλλαγές.

Το 1989 ιδρύω την Nuntius Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο, εταιρεία αστική μη κερδοσκοπική για να αξιοποιήσω αποδοτικά, όπως και έγινε με άριστα αποτελέσματα κοινοτικούς πόρους προς όφελος της σοβαρής, υπεύθυνης και αποδοτικής επαγγελματικής κατάρτισης με 100% επιτυχία στην ανεύρεση ποιοτικής εργασίας.

Από το 1991 είμαι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Χρηματιστηριακής Εταιρείας Νuntius και δραστηριοποιούμαι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα και μέχρι το 1999 είμαι βασικός μέτοχος της πληροφορικής εταιρείας Origin, η οποία σχεδίασε και υλοποίησε πρόγραμμα μετάδοσης χρηματιστηριακών πληροφοριών χαμηλού κόστους με κεραία και internet.

Για όσο διάστημα εργάζομαι δε σταματώ να εκπαιδεύομαι και συμμετέχω σε πλήθος σεμιναρίων που λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο, με σκοπό την προσέλευση επενδύσεων στην Ελλάδα και τη μελέτη του μυστικού επιτυχίας των διεθνών χρηματοοικονομικών κέντρων, ενώ και οι πολιτικές εξελίξεις δεν με αφήνουν αδιάφορο αφού επηρεάζουν άμεσα την εργασία μου.

Διαθέτω επαγγελματικές ελληνικές & διεθνείς πιστοποιήσεις από ΕΚ, Χρηματιστήριο Κύπρου και NASD/SEC καθώς και NFA/CFTC σε α)ανάλυση αγορών, β)διαχείριση χαρτοφυλακίου, γ)επενδυτικές συμβουλές. Έχω ειδικές εργασιακές εμπειρίες επιπλέον σε θέματα συγχωνεύσεων,εξαγορών, αξιοποίησης ενεργητικού/ακινήτων επιχειρήσεων & οργανισμών, οργάνωσης τραπεζών, διεθνούς private banking, Επενδυτικής Τραπεζικής, Τραπεζικών Υπηρεσιών πλατφόρμας, κτηματικών συναλλαγών, εκτιμήσεων ακινήτων κλπ. 

Από το 2004 ( με μικρή διακοπή ολίγων μηνών) είμαι αιρετός τρεις φορές Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ενώ διετέλεσα μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, της ΕΧΑΕ, του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών, του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Παραγώγων και παλαιότερα αιρετός Ειδικός Γραμματέας του Συνδέσμου Πτυχιούχων ΑΣΟΕΕ. Προωθώ με ζήλο τις θέσεις του Συνδέσμου των Χρηματιστηριακών Εταιρειών και των Ελλήνων επενδυτών σε μετόχες και ομολόγα στους Υπουργούς και τα ΜΜΕ και προσπαθώ με τις ιδέες και τις αναπτυξιακές προτάσεις μου να βοηθήσω τη χώρα ώστε να έρθουν επενδύσεις και να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά.

Στη Βουλή κλήθηκα πολλές φορές θεσμικά ως ειδικός στα συζητούμενα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ν/σ. Αρθρογραφώ σε πολλές εφημερίδες και portals και έχω προσκληθεί κατ' επανάληψη τα τελευταία χρόνια σε πολλές ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές οικονομικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ


Ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα

Παρατηρούνται, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής:

- Ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμό σχεδόν 5% ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και κινείται με ρυθμό 3,6%.
- Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στο εξάμηνο υπερβαίνει κατά 318 εκατ. Ευρώ τον ετήσιο στόχο, ενώ ως προς το δημόσιο χρέος, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η χειρότερη θέση στον κόσμο.
- Η ανταγωνιστική θέση της χώρας επιδεινώνεται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προσεγγίζει το 15% του ΑΕΠ.
- Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ.
- Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση μεταξύ των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ για εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων το 2007 με 1,4 δις ευρώ από 4,3 δις το 2006.
- Η χώρα μας συνεχίζει να στηρίζεται στις κοινοτικές επιδοτήσεις.
- Χωρίς αναπτυξιακούς λόγους εδόθησαν δώρα τουλάχιστον εκατοντάδων εκατ. Ευρώ σε Έλληνες ισχυρούς και ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Αντισυνταγματικός ο φόρος υπεραξίας


Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Εκείνο που θα έλεγα, είναι ότι πρέπει για να κάνουμε ένα έργο που να μείνει, να συγκεντρωθούμε σε ένα, δύο, μέχρι τρία μεγάλα θέματα για τα επόμενα δυόμισι χρόνια που είναι η θητεία μας. Και νομίζω ότι ένα θέμα στο οποίο όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε, είναι το φορολογικό.
Και όταν λέμε φορολογικό, εννοούμε όλες τις πτυχές. Είναι ο τρόπος φορολογικού ελέγχου, διότι απ’ ότι παρατηρώ σε κάποιες χώρες υπάρχουν κάποιοι πιστοποιημένοι φορείς που ελέγχονται από το Υπουργείο και κάνουν τους ελέγχους, πηγαίνοντας σε δύο εφορίες.
Εγώ δεν νομίζω ότι επί τουρκοκρατίας θα είχαμε χειρότερο καθεστώς αυθαιρεσίας, ας πούμε διαγραφής πραγματικών εξόδων. Δηλαδή είναι τέτοια η αυθαιρεσία! Ακόμα εκεί ένας φορολογούμενος διάλεξε έναν λογιστή ο οποίος του έβαζε στο ταμείο τις επιταγές εισπρακτέες, και θεωρήθηκαν ανεπαρκή τα βιβλία του. Πλήρωσε ο άνθρωπος και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι, όταν εμείς στην κεφαλαιαγορά είμαστε πιστοποιημένοι, οι γνώσεις μας περνούν από εξετάσεις. Γιατί να μην περνάνε από εξετάσεις και οι γνώσεις και των άλλων παραγόντων, ειδικά όταν κάνουν τόσο λεπτές εργασίες;
Νομίζω λοιπόν το φορολογικό σαν θέμα, είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει.