Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να βοηθήσω τη χώρα μου ώστε να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα με όποιο τρόπο μπορώ. Μέσω δημοσιεύσεων, συνεντεύξεων και τηλεοπτικών εκπομπών προσπαθώ να “ταρακουνήσω” τους αρμόδιους ώστε να αξιοποιήσουν τη γνώση των ανθρώπων της αγοράς. Σήμερα πολλά από αυτά που περίμενα να γίνουν πριν 3-5 χρόνια δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος πριν την κατάρρευση, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε την προσπάθεια και να ακούσουμε ανθρώπους με πιστοποιημένη γνώση, με εμπειρία και με διάθεση να βελτιώσουν την οικονομία.
2/3/2012
2/3/2012
Νοέμβριος 2007
Το Νοέμβριο του 2007 ανέφερα, σε συζήτηση στο πλαίσιο του ΕΒΕΑ: «Θέλω να προβληματίσω λίγο, να σκεφθούμε μήπως πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για την οικονομία. Το 2007 σας πληροφορώ και μπορείτε να το δείτε, υπάρχουν 2 δισ. έσοδα από αναπροσαρμογές. Τι θα πει έσοδα; Δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός του 2007, πόσο μάλλον του 2008, που εκεί το έλλειμμα θα είναι ακόμα χειρότερο. Δεν βγαίνει. Και θα δανειστούμε περισσότερο και περισσότερο και περισσότερο. Η Ελληνική οικονομία δεν μπαίνει σε αναπτυξιακό ρυθμό. Πουλάμε επιχειρήσεις και καλύπτουμε προσωρινά τα ελλείμματα. Δεν θέλω να είμαι καταγγελτικός δυστυχώς, αλλά πρέπει να τα δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. (…) Και ο Φ.Π.Α. θα αυξηθεί και άλλα χειρότερα πράγματα. Λοιπόν σκεφθείτε και εσείς, μήπως κάνουμε μία συζήτηση για να βοηθήσουμε. Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε, αλλά κάποια πράγματα που τα βλέπουμε, δεν μπορεί να μην τα λέμε».
Φεβρουάριος 2010
Αλλά και τον Φεβρουάριο 2010 είχα αναφερθεί στα επερχόμενα δύσκολα μέτρα που θα έπαιρνε η χώρα αναγκαστικά. Ο ιστότοπος Capital.gr έγραφε: “Δυναμική παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην οικονομία από τον Πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, ο οποίος με δηλώσεις του στο Capital.gr κάνει λόγο για επείγουσα ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την οικονομία. 'Πρέπει πάση θυσία να επαναφέρουμε τις κρατικές δαπάνες στα επίπεδα του 2007', υποστηρίζει ο κ. Μωραϊτάκης και τονίζει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει ανάγκη για ακόμη πιο δραστική περικοπή δαπανών από αυτή που ήδη προβλέπεται, δεδομένης της αδυναμίας λόγω της ύφεσης, που καταγράφεται σε επίπεδο ενίσχυσης των εσόδων. 'Όλες οι δαπάνες του δημοσίου τομέα που εμφανίζονται αυξημένες την τελευταία διετία πρέπει να κοπούν', αναφέρει χαρακτηριστικά, 'είτε πρόκειται για μισθούς και συντάξεις Βουλευτών και σχετιζόμενων επαγγελμάτων, είτε για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης'. 'Ακόμα και ο 14ος μισθός πρέπει να κοπεί, έστω για κάποια χρόνια', τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα. 'Μεταξύ των μέτρων που απαιτούνται είναι και ο δραστικός περιορισμός των κρατικών κονδυλίων που εισπράττουν ως επιχορήγηση τα πολιτικά κόμματα. Τα ποσά αυτά πρέπει να κοπούν στο μισό και που ήμερα ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ', τονίζει με έμφαση ο κ. Μωραϊτάκης.
Περισσότερα και για τις δύο παραπάνω δημοσιεύσεις μπορείτε να διαβάσετε:
23 Μαρτίου 2010
Στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας είχα πει σε συνέντευξη:
Στην παρούσα φάση φαίνεται τα μέτρα αυτά είναι αρκετά σε ό,τι αφορά στη μείωση του ελλείμματος. Όμως χρειάζονται και άλλα μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς τέτοια μέτρα ίσως υπάρξουν και παρεκκλίσεις των στόχων που ετέθησαν, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που αναμένει από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν δε συνδυαστούν και με άλλα αναπτυξιακά, θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση και μείωσης της κατανάλωσης. Την ύφεση την αναμένουν οι ξένοι επενδυτές και αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι αισιόδοξοι για το Χ.Α., αφού εκτιμούν πως τα εταιρικά κέρδη θα πληγούν σημαντικά.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
6 Απριλίου 2010
Στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” είχα πει: Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν παρθούν μέτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναδιάρθρωσης του δημόσιου και κυρίως του ιδιωτικού τομέα, να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε ένα ενάμιση χρόνο θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
10 Ιουνίου 2010
Στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ” είχα πει πως ούτε εσωτερική υποτίμηση κάνουμε, ούτε πέφτει το κόστος των υπηρεσιών, ούτε μέτρα ανάπτυξης βλέπω να παίρνουν, ούτε υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια να μαζευτούν ιδέες υπέρ της ανάπτυξης.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
12 Σεπτεμβρίου 2010
Άρθρο στη “Real News”
Καυτηρίασα τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη λόγω των μεγάλων εξόδων που έγιναν. Σχολίασα το μέγεθος του υπουργικού καθώς και το γεγονός ότι δεν επελέγη μία μόνο μετακίνηση στην συμπρωτεύουσα με αφορμή τη ΔΕΘ, αυτή του Πρωθυπουργού, ώστε να περαστεί μήνυμα συγκράτησης δαπανών από την κυβέρνηση. Σήμερα η Ιταλία έχει Κυβέρνηση με λίγους υπουργούς και εμείς συνεχίζουμε να δαπανάμε τεράστια ποσά για το πολυπληθέστατο υπουργικό συμβούλιο συγκεντρώνοντας τα αρνητικά σχόλια τόσο των πολιτών όσο και των μέσων ενημέρωσης.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο:
Τα ίδια έγιναν και το 2011 και πάλι με άρθρο μου στη “Real News” καυτηρίασα τα κρατικά περίπτερα και τις μεγάλες δαπάνες, ζητώντας εκ νέου να μπει φρένο στη σπατάλη.
Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα:
17 Οκτωβρίου 2010
Άρθρο στην εφημερίδα “Real News”
Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών ότι επιβάλει φόρο υπεραξίας στο ΧΑ, είχα σημειώσει πως ο φόρος αυτός είναι ανεφάρμοστος. Επανήλθαν τον Οκτώβριο του 2010 στο θέμα με πρόταση που θα αύξανε τα φορολογικά έσοδα. Δεν με άκουσαν. Σήμερα ο συγκεκριμένος φόρος έχει πάρει μία ακόμα αναβολή, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ανεφάρμοστος.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2010 είχα επίσης αναφερθεί στο θέμα στο Euro2day.gr. Διαβάστε το σχετικό άρθρο:
21 Νοεμβρίου 2010
Άρθρο στην εφημερίδα “Real News”
Πριν ακόμα η Τρόικα εστιάσει στις δαπάνες και πριν ακόμα καταλάβει ότι οι φόροι έχουν γονατίσει τους πολίτες σε άρθρο μου με τίτλο “βρείτε τη σπατάλη και μειώστε τη” καυτηρίαζα τις δαπάνες των υπουργείων, τις προσλήψεις στην ΕΡΤ και παρότρυνα τους αρμόδιους να δουν κονδύλι-κονδύλι τις δαπάνες και να τις μειώσουν.
7 Οκτωβρίου 2011
Άρθρο στο Euro2day.gr
Στο άρθρο μου με τίτλο “Κούρεμα χωρίς λύση είναι καταστροφή” ανέφερα πως οδεύουμε για κούρεμα 50% ενώ είχε κλειδώσει PSI με 21%. Τόνιζα όμως πως το κούρεμα από μόνο του δε φτάνει και πως χρειάζονται πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα ανάπτυξης. Σήμερα έχει παρθεί απόφαση για κούρεμα 50% αλλά και η τρόικα σημειώνει πως για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει συγκεκριμένους στόχους και να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Διαβάστε το συγκεκριμένο άρθρο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου