Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων Ελλήνων πληρωθούν από τα CDS


Η πληρωμή των CDS αποτελεί αρνητική εξέλιξη έστω κι εάν εμείς δεν έχουμε ως χώρα οικονομικές εκταμιεύσεις. Παράλληλα διαψεύδονται πανηγυρικά όλοι εκείνοι που υποστήριζαν τους προηγούμενους μήνες, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημοσιονομική εξυγίανση και να πάρουμε τα μέτρα εκείνα ώστε οι κερδοσκόποι να καούν. Με την πληρωμή των CDS όσοι πόνταραν στην χρεοκοπία της χώρας κερδίζουν σήμερα δισεκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα Έλληνες αποταμιευτές χάνουν την περιουσία τους, γιατί στήριξαν τη χώρα αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, γιατί πίστεψαν αυτούς που από κυβερνητικές θέσεις με στόμφο διακήρυτταν ότι η χώρα δε θα χρεοκοπήσει και τα ομόλογα δεν θα κουρευτούν. Όσοι όμως έλεγαν πως δεν θα πληρωθούν τα CDS και δεν θα χάσουν οι ιδιώτες, παραμένουν στη θέση τους, ενώ οι ιδιώτες θα πρέπει να περιμένουν   30 χρόνια για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Τώρα λένε πως είναι μικρό το ποσό που θα πληρωθεί και δεν θα πληρωθεί από τη χώρα. Δεν μας λένε όμως πόση ζημιά κάνει στην αξιοπιστία της χώρας και πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να βγει η χώρα ξανά στις αγορές. Δηλαδή, πριν λίγο καιρό δεν έπρεπε να πληρωθούν και τώρα δεν μας αφορά;

Η αλήθεια είναι -και πάντα δεδομένων των εξελίξεων και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν- πως το ποσό δεν πληρώνεται από την Ελλάδα και τη χώρα θα έπρεπε πρωτίστως να την ενδιαφέρει η μείωση του χρέους, χωρίς όμως να καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της. Μήνες τώρα κάποιοι καλλιεργούσαν στο λαό την άποψη ότι αν πληρωθούν τα CDS θα καταστραφεί η χώρα. Κακώς έπραξαν, αλλά μάλλον οι γνώσεις τους γύρω από τα θέματα των αγορών δεν ήταν επαρκείς, όπως αποδεικνύεται συνεχώς. Η χώρα καταστρέφεται επειδή διαλύεται ο παραγωγικός της ιστός. Επειδή κάποιοι έβαλαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, τα δίδακτρα των παιδιών τους κτλ. σε ελληνικά ομόλογα, γιατί θεωρούσαν αυτήν την επένδυση ως την πιο ασφαλή. Και είναι περισσότεροι από 11.000 αυτοί οι επενδυτές. Τα νούμερα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι τράπεζες αγοράζουν ομόλογα από την πρωτογενή αγορά και στη συνέχεια τα μοιράζουν σε επενδυτές, αλλά αυτοί δεν εμφανίζονται ως κάτοχοι. Η τράπεζα εμφανίζεται. Δεν έχει καμιά σχέση η αγορά ομολόγων με την διαφανή αγορά του Χ.Α. όπου οι τίτλοι, μετοχές και ομόλογα φυλάσσονται στο όνομα και για λογαριασμό του τελικού επενδυτή. Επομένως δεν είναι μόνο 11.000 τα φυσικά πρόσωπα που ζημιώνονται. Πιστεύω ότι πρέπει να αποκατασταθεί το κούρεμα τουλάχιστον μέχρι 100.000 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο θέμα των CDS, προσωπικά θεωρώ μείζον θέμα το ποιοι θα πληρωθούν. Δεν αρκεί ότι δεν εκταμιεύει η χώρα χρήματα. Δεν αρκεί να μάθουμε μόνο τα ονόματα των τραπεζών που θα πληρώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και τα ονόματα εκείνων που θα λάβουν τα ποσά. Οφείλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μάθει και να δημοσιεύσει όλα τα ονόματα. Να γίνουν γνωστά τα ονόματα των τελικών πελατών των τραπεζών. Μόνο έτσι θα διαλυθούν οι σκιές, μόνο έτσι θα ξέρει η χώρα αν “μεταξύ των φίλων”, των “πατριωτών” υπάρχουν και κάποιοι που πλούτισαν ποντάροντας στον πόνο ή αν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν δυνατότητες πρόσβασης σε προνομιακή πληροφόρηση.

Δεν ενδιαφέρει να γίνουν γνωστά ονόματα ξένων επενδυτών αρκεί να μην κρύβονται Έλληνες με παρένθετα πρόσωπα ξένους. Ενδιαφέρει να μάθει ο ελληνικός λαός αν μεταξύ των κερδοσκόπων υπάρχουν Έλληνες και αν μεταξύ αυτών υπάρχουν γνωστά ονόματα. Γιατί αν υπάρχουν θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με την Ελληνική δικαιοσύνη.

Να καταβάλει επομένως κάθε δυνατή προσπάθεια -μέσω διεθνών συνεργασιών δικαστικής συνδρομής με επίκληση του διεθνούς ποινικού αδικήματος περί κατάχρησης της αγοράς και προνομιακής πληροφόρησης (ν 3340/05) που επιβάλλει την ανταλλαγή πληροφοριών - η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η Βουλή και η Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε τα τελικά ονόματα (και όχι μόνο τα παρένθετα) να γίνουν γνωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου