Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Real.gr - Οικονομία - Α. Μωραϊτάκης: Βλάπτει η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης της τραπεζών

Real.gr - Οικονομία - Α. Μωραϊτάκης: Βλάπτει η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης της τραπεζών
Η καθυστέρηση στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν ωφελεί κανέναν. Αντιθέτως, επιβαρύνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και αυξάνει τα λουκέτα στην αγορά. Όσοι βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν την αγορά, γνωρίζουμε τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οφείλουμε ακόμα μία φορά να χτυπήσουμε το καμπανάκι. Καμία επιπλέον καθυστέρηση δεν πρέπει να επιδείξει η Κυβέρνηση και ειδικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, που γνωρίζει καλύτερα από όλους την έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου και την τεράστια πιστωτική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων. 



Για πιο λόγο καθυστερεί η διαδικασία, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων; Πρέπει να φροντίσει ο Πρωθυπουργός ώστε να κλείσουν γρήγορα τα ανοικτά ζητήματα. Να γίνουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης γνωστοί σε όλους και άρα να υπάρξει διαφάνεια και όχι αδιαφάνεια. Σήμερα κάποιοι ξέρουν περισσότερα από κάποιους άλλους. Με την ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκινήσει η φυγή προς τα εμπρός αφού θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις. 

Όσο καθυστερεί ο κ.Παπαδήμος, τόσο αυξάνονται τα λουκέτα στην αγορά και μεγαλώνουν οι ουρές των ανέργων που ζητούν επίδομα ανεργίας και διέξοδο στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έπρεπε δηλαδή να ψηφιστεί το PSI με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μία διαδικασία που έχουμε άνεση χρόνου μέχρι να την υλοποιήσουμε; Η απάντηση φυσικά και δεν είναι καταφατική. 

Τώρα πρέπει να δοθεί χρήμα στην αγορά, τώρα πρέπει να βάλουμε καύσιμο στη μηχανή της οικονομίας, τώρα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, αν θέλουμε να ελπίζουμε στην επιστροφή ξένων επενδυτών στη χώρα. Όσο καθυστερούμε τα προβλήματα αυξάνονται αντί να μειώνονται και οι ξένοι που ίσως θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, απομακρύνονται, γιατί βλέπουν ότι δεν βιαζόμαστε να φέρουμε την ανάπτυξη στον τόπο. 

Πρέπει τώρα να έρθει η ανάπτυξη και αυτή η ανάπτυξη περνάει μέσα από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι τράπεζες πρέπει επίσης να κάνουν ορθή χρήση των κεφαλαίων του ταμείου ώστε και να αποφύγουν την κρατικοποίηση αλλά και να βοηθήσουν την οικονομία. Αν μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες πάλι δεν έχουν επαρκή κεφάλαια (γιατί θα έχουν αντλήσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα), και δεν θα μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία, τότε θα έχουμε αποτύχει ως χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου