Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΕΙΣ | "Ναι" σε ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες προτάσεις

ΑΠΟΨΕΙΣ | "Ναι" σε ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες προτάσεις


Οι πολίτες αυτήν την περίοδο βομβαρδίζονται από προγράμματα, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, ανακοινώσεις κ.ά. χωρίς δυστυχώς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για μελέτη σε βάθος, ανάλυση και διερεύνηση αν όντως αυτά που ακούν είναι εφαρμόσιμα ή όχι.

Ακόμα και ο καλύτερος οικονομολόγος δεν θα προλάβαινε να μελετήσει όλα τα προγράμματα προκειμένου να αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει την Κυριακή 6 Μαΐου.


Προσπαθώ και 'γω να μελετήσω αυτές τις ημέρες τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.

Μελέτησα για παράδειγμα το οικονομικό πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενός νέου κόμματος που προέκυψε από παλαιό. Βρήκα σημεία στα οποία συμφωνώ, αν και θα ήθελα να μάθω τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν πολλά από αυτά.

Πως για παράδειγμα ένας πολιτικός που αποκαλεί τους Ευρωπαίους Εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “τοκογλύφους” και που υποστηρίζει ότι δεν θα πληρώσει τα χρέη της χώρας προς αυτούς, θέλει να πετύχει ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, να έρθουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, ή θα γίνει σωστά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σκεφτείτε δηλαδή κάποιον ο οποίος λοιδορείται καθημερινά, εξυβρίζεται και απειλείται με μη πληρωμή να μην αντιδρά και να συνεχίσει να δανείζει κανονικά.

Σκεφτείτε έναν που έχει χρήματα στο εξωτερικό να τα φέρει στην Ελλάδα και μετά να κατηγορηθεί πως είναι κερδοσκόπος ή τοκογλύφος.

Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει; Πως λοιπόν διώχνεις την τρόικα αποκαλώντας τους τοκογλύφους και δεν πληρώνεις τα χρέη και από την άλλη αυτοί θα συνεχίζουν να σε δανείζουν;

Από την άλλη ενώ γνωρίζει πως η χώρα έχει ακόμα και σήμερα σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα, δεν μας λέει από που θα κόψει προκειμένου να βρει χρήματα ώστε i) να γίνει η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος και η έξοδός της από το ΧΑ, ii) με τι θα αντικατασταθεί η απώλεια εσόδων από την κατάργηση του χαρατσιού, iii) πως θα μειωθεί το ύψος των διοδίων όταν το κράτος δεν έχει χρήματα να βάλει για τη συμμετοχή του, iv) πως θα γίνει η μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Επίσης θα πρέπει να μας απαντήσουν στο ερώτημα ποιος ξένος θα έρθει στην Ελλάδα για να μείνει αν ξέρει πως θα φορολογηθεί για τα εισοδήματά του (διεθνή και εγχώρια), την ώρα που υπάρχουν άλλες χώρες που του προσφέρουν αφορολόγητο και του δίνουν κίνητρα να πάει και να μείνει σε αυτές με μηδενική φορολογία στα διεθνή τουλάχιστον εισοδήματα.

Αλλά και ποια ξένη εταιρεία θα έρθει να επενδύσει όταν τα στελέχη της που θα εργάζονται στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται μια πολυεθνική εταιρεία όταν θα φορολογούνται και στη χώρα τους και στην Ελλάδα;

Ποιος έχει κοστολογήσει την πρόταση για μίσθωση λιμένων και ναυπηγείων σύμφωνα με την οποία τα έσοδα στον προϋπολογισμό άμεσα μπορούν όπως ισχυρίζονται χωρίς αντίλογο να είναι 100-120 δισ. ευρώ;

Γιατί αν πραγματικά μπορούν να φέρουν τέτοια έσοδα και μάλιστα άμεσα, τότε θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η πλήρης κατάργηση όλων των φόρων, αφού θα ζούμε πλέον σε μία πολύ πλούσια χώρα!!

Πως θα τονωθεί η ασφαλιστική αγορά αν η αποζημίωση του ασφαλισμένου είναι τέταρτη προτεραιότητα αντί για πρώτη;

Η χώρα σήμερα δεν έχει έσοδα από πλούσιους ξένους κατοίκους γιατί δεν έχουν κίνητρα να διαμείνουν στην Ελλάδα, όπως έχουν σε άλλες χώρες. Πρέπει αυτούς να τους προσελκύσουμε και να έρθουν να μείνουν και να επενδύσουν. Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά υπάρχει πρόταση με εισήγηση μου. Αναφέρεται και στο site μου www.alexandrosmoraitakis.gr.

Θα ωφεληθούμε περισσότερο συγκριτικά με την πρόταση περί αυστηρής φορολογίας. Πρέπει να δώσουμε την εικόνα στους ξένους επενδυτές πως αν βγάζουν κέρδη στην Ελλάδα δεν θα τιμωρηθούν. Πρέπει να δείξουμε ότι επιθυμούμε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους μας αν θέλουμε να ανακεφαλαιοποιηθούν σωστά οι τράπεζες και να τονωθεί η ρευστότητα της αγοράς.

Να δείξουμε ότι επιθυμούμε μέσα από το διάλογο με τους εταίρους να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου και παράλληλα να εισρεύσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα.

Από τις προτάσεις του αποσχισθέντος παλαιού πολιτικού σχηματισμού που η ηγετική του ομάδα ψήφιζε μέχρι τώρα όλα τα «δώρα» προς τους ισχυρούς και τις άλλες απεχθείς για τη χώρα συμφωνίες δεκάδων ετών, λείπουν επίσης οι αναπτυξιακές προτάσεις που θα φέρουν επενδύσεις από το εξωτερικό, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, που θα φέρουν έσοδα στον κρατικό κορβανά και επομένως θα μειώσουν το άνοιγμα που προκαλούν οι δεκάδες υποσχέσεις για μείωση φόρων.

Προσωπικά θεωρώ πως αυξάνουν σημαντικά το πρωτογενές έλλειμμα και δεν βγάζουν από τον στόχο που είναι η επίτευξη άμεσα πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου