Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η κάλπη να βγάλει οικονομική ανάκαμψη

Η κάλπη να βγάλει οικονομική ανάκαμψη

Η ψήφος την Κυριακή πρέπει να δώσει τη δύναμη στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να λύσει τα κυρίαρχα ζητήματα με βασικότερο το δημοσιονομικό. Η πορεία της οικονομίας περνάει μέσα από την κάλπη.

Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή μας στο ευρώ δεν μπορεί και δεν πρέπει τη Δευτέρα να αμφισβητηθεί. Πρέπει οι πολίτες να μετατρέψουν την οργή τους σε δημιουργία και να δώσουν ελπίδα στον τόπο.


Ο χρόνος που μας έχει μείνει για να κάνουμε αυτά που πρέπει και οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε περιβάλλον ασφάλειας και με προοπτικές δεν είναι πολύς. Αν όμως από τη Δευτέρα 7 Μαΐου ξεκινήσουμε μία νέα προσπάθεια τότε οι κόποι των πολιτών δεν θα πάνε χαμένοι. Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμες αυτές οι εκλογές.

Γιατί μπορεί σε μερικούς μήνες τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα από ότι σήμερα. Δεν πρέπει η οργή να φέρει πολιτική και οικονομική αστάθεια, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους κερδοσκόπους που χτυπούν τη χώρα μας να δικαιωθούν.

Η οικονομική πολιτική πρέπει να στηθεί σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος δεν μπορεί να είναι άλλος από την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και περιστολή των δαπανών με επιστημονικά οργανωμένο τρόπο σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και συγκεκριμένα:

α) να εξετάσουμε από μηδενικό σημείο κάθε έξοδο του προϋπολογισμού (zero base budgeting) β) Να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αξιοποιώντας την επιστημονική οργάνωση εργασίας.
Στόχος μας είναι η κατάργηση δημόσιων εντύπων, διπλών, τριπλών περιττών ελέγχων που επιβαρύνουν χωρίς λόγο το κόστος και δεν χρειάζονται πια λόγω μηχανογράφησης.
γ) Να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές διεθνείς αρχές της ελεγκτικής για την πάταξη της διαφθοράς και τον έλεγχο της χρηστής διαχείρισης.
δ) Να προχωρήσουμε στη γενική μηχανογράφηση.

Ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να είναι η αξιοποίηση και ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα, ώστε να δουλέψουν ξανά με ζήλο στις ΔΟΥ, στο ΣΔΟΕ, στο ΓΛΚ κ.α. Είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας η βοήθεια των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους φορείς της αγοράς όπως επιμελητήρια, ΣΕΒ και επιχειρηματικές ενώσεις.

Έχουν αξιόλογες πρακτικές προτάσεις που όμως ποτέ δεν έχουν τύχει σοβαρής αξιοποίησης. Προτείνω επίσης τη δημιουργία επιτροπών σοφών ανά κλάδο, από ανθρώπους δηλαδή που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, και οι οποίοι να επεξεργάζονται ιδέες ανάπτυξης από όλους του πολίτες. Αξιοποιώντας το εξαιρετικό εγχώριο δυναμικό θα δώσουμε ώθηση στην οικονομία μας.

Ο τρίτος πυλώνας βασίζεται στην υιοθέτηση μέτρων που θα φέρουν ανάπτυξη, χωρίς δημοσιονομικό κόστος με παράλληλη μετατροπή της χώρας σε διεθνές κέντρο υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας (χρηματοοικονομικό, ναυτιλιακό, εμπορικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό, logistics, ιατρικό κτλ.)

Η ανάπτυξη της χώρας με τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχω καταθέσει επιτυγχάνεται χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Η πετυχημένη περιστολή των δαπανών απομακρύνει τον κίνδυνο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η ανάπτυξη θα δημιουργήσει έσοδα και θα βοηθήσει στην μείωση των δυσβάσταχτων φόρων.

Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο υψηλής προστιθέμενες εγχώριας αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου