Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Πετυχημένα μοντέλα, όπως του Δουβλίνου πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα

  Σήμερα ψάχνουν όλοι τρόπους να αυξήσουν τα έσοδα για να μην κοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις. Επίσης ψάχνουν τρόπους μείωσης δαπανών γιατί τα έσοδα δεν αυξάνονται. Υπάρχουν λύσεις, τις γνωρίζουν όσοι έχουν διατελέσει Υπουργοί Οικονομικών γιατί προσωπικά εγώ μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ τους πρότεινα στο παρελθόν. Η λύση είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε Διεθνές Κέντρο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.
Ο κ. Αλογοσκούφης, όντας Υπουργός Οικονομικών μετά την συνάντηση μας με όλο το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ στις 7/9/2005 έβγαλε επίσημο δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε οτι θα συστήσει επιτροπή ώστε να γίνει η Ελλάδα Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο.
Δυστυχώς δεν προχώρησε ούτε από τον κ.Αλογοσκούφη ούτε από κάποιον από τους Υπουργούς Οικονομικών που τον διαδέχθηκαν! Σκοπός δεν είναι να κοιτάζουμε το παρελθόν αλλά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά για να βρούμε πετυχημένα παραδείγματα όπου μια χώρα μεταμορφώθηκε σε Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο με τεράστια οφέλη για την οικονομία της. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Το Ιρλανδικό Διεθνές Κέντρο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (ΔΚΧΥ), μια ζώνης χαμηλότερης φορολογίας, με πολύ συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, στην περιοχή των Docklands στο Δουβλίνο μας προσφέρει ένα χειροπιαστό παράδειγμα μιας άκρως πετυχημένης σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν την περιοχή, με νόμο του 1987, δημιουργήθηκε το Διεθνές Κέντρο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (IFSC). Μια παραπαίουσα περιοχή, μετατράπηκε σε μια σύγχρονη μικρή πόλη, με εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας και εργάζονται 30.000 άνθρωποι σε διεθνείς χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως τραπεζική, επενδυτική, διαχείριση εταιρικών διαθεσίμων, διοικητικές υπηρεσίες και εξειδικευμένες υπηρεσίες ασφάλισης. Γιατί όμως εγκαταστάθηκαν εκεί οι μισές από τις top-50 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες παγκοσμίως; Γιατί θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10%, χαμηλότερο δηλαδή από το ήδη πολύ χαμηλό 12,5% που είναι ο βασικός συντελεστής φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών στην Ιρλανδία. Η ειδική φορολογική μεταχείριση για τα κέρδη από όλες αυτές τις διεθνείς δραστηριότητες των εγκατεστημένων εταιριών έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη από το 1987, και συνεχίστηκε έως και το τέλος του 2005, με συνεχείς ανανεώσεις του καθεστώτος αυτού, το οποίο συνιστούσε μεν ‘περιφερειακή ενίσχυση’ προς την περιοχή αυτή, αλλά έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. ως συμβάλλον στην ανάπτυξη υποβαθμισμένης περιοχής και εξυπηρετούν τον στόχο της σύγκλισης με τον κοινοτικό μέσο όρο (παρέκκλιση του άρθρου 92, παρ.3 της τότε Ευρωπαϊκής Συνθήκης).
Παρά το ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς έπαψε να ισχύει ήδη από το 2006, το IFSC συνέχισε να προσελκύει εταιρίες και αντιστοίχως επενδύσεις, καθώς αποτελούσε πια περιοχή πολλών δευτερογενών υπηρεσιών. Σε αυτό επιμορφώνονται και οι ήδη εργαζόμενοι στα χρηματοοικονομικά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί και να ενισχύεται διαρκώς ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό στην τοπική αγορά εργασίας.
Η Ιρλανδία το 2010 μάζεψε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος από τους εργαζόμενους στο IFSC, ενώ παράλληλα συγκέντρωσε γύρω στα 1 δις ευρώ από τους φόρους των εταιριών που εδρεύουν στην ίδια περιοχή. Επιπλέον ωφελήθηκε από τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, εκεί από την κατανάλωση και άρα τον ΦΠΑ, ωφελήθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία που αντί να δίνουν επιδόματα ανεργίας εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές κτλ. 
Όταν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση μπορούμε να πείσουμε την Ε.Ε. για την αποδοχή καθεστώτων ειδικής φορολόγησης, ιδίως σε περιπτώσεις όπως η Ελληνική, όπου η περιοριστική πολιτική του μνημονίου έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ύφεση. Σε υποβαθμισμένες περιοχές της Α' Αθήνας μπορούμε να υιοθετήσουμε ανάλογο μοντέλο. Δεν χρειάζεται δε να αναφερόμαστε μόνο σε Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες καθώς κάλλιστα μια τέτοια ζώνη χαμηλότερης φορολογίας θα μπορούσε να προσελκύσει εταιρίες και από άλλους κλάδους όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι διεθνείς μεταφορές, το internet κ.α. 
Είναι στο χέρι της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό ΔΚΧΥ (με την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.) για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε διεθνείς οργανισμούς, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να παραχθεί πλούτος, να εισπραχθούν φόροι και να τερματιστεί η πολιτική μείωσης μισθών και συντάξεων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου