Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης: "Τιμωρία ή δημιουργία; "

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης: "Τιμωρία ή δημιουργία; "

Είμαι και εγώ Έλληνας και φυσικά οργισμένος γιατί ζητούσα από αδρανούντες υπουργούς να ληφθούν μέτρα που θα έφερναν ανάπτυξη και ποτέ δεν υιοθετήθηκαν. Λόγω του θεσμικού μου ρόλου ως τέως Προέδρου του ΣΜΕΧΑ και της τεχνογνωσίας μου προσκλήθηκα στη Βουλή για να εκφράσω απόψεις για συζητούμενα οικονομικά νομοσχέδια και συνάντησα πολιτικούς από όλα τα κόμματα. Βίωσα καταστάσεις που μου έμαθαν πολλά. Πρότεινα λύσεις αλλά δεν εφαρμόστηκαν.


Σήμερα, η χώρα μας βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία εκτροχιάζεται και η εξαθλίωση των πολιτών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν έχουμε σχεδόν τίποτα να περιμένουμε από το εξωτερικό. Στο εσωτερικό είναι όλα διαλυμένα. Πρέπει η ψήφος μας να στείλει μήνυμα τιμωρία; Η λογική της ψήφου-τιμωρού είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Θα δοθεί ηχηρό μήνυμα στους επόμενους που θα κληθούν να κυβερνήσουν, ότι η ελληνική κοινωνία στέλνει στο περιθώριο τις παρατάξεις που την πλήγωσαν. Με την ψήφο αυτή, το αίσθημα της δικαιοσύνης θα αποκατασταθεί. Μετά όμως; Τι πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και από ποιους;

Το πιο θετικό σενάριο θα προέβλεπε σχηματισμό πολυκομματικής και άρα πολυφωνικής συγκυβέρνησης. Το αρνητικό, ακυβερνησία. Με το θετικό πιθανότατα θα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πλειοψηφικού κόμματος και των υπολοίπων κυβερνητικών εταίρων της μετεκλογικής κυβέρνησης. Άλλοι θα θέλουν να κλείσουν επαγγέλματα άλλοι να ανοίξουν, άλλοι να μοιράσουν επιδόματα, άλλοι να συγκρατήσουν δαπάνες, άλλοι να προσλάβουν κόσμο, άλλοι να συγκρατήσουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κτλ. Πιθανότατα θα βυθιστούμε περισσότερο και δεν θα δημιουργηθεί κάτι καλό για τη χώρα και τους πολίτες. Οι επιπτώσεις τρομάζουν.

Στο ενδεχόμενο μιας προβλεπόμενης άτακτης χρεοκοπίας, μήπως είναι προτιμότερο να μετατρέψουμε την οργή μας από δύναμη τιμωρίας σε δύναμη δημιουργίας των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν σε επανεκκίνηση της οικονομίας μας, ώστε να αποφύγουμε εξελίξεις διάλυσης του κοινωνικού και επιχειρηματικού ιστού της χώρας; Ως πότε πρέπει ο Έλληνας να ανέχεται τον διεθνή ευτελισμό στον οποίο μας οδήγησαν ακατάλληλοι, ανίκανοι και φαύλοι κυβερνήτες; Με την ψήφο της 6ης Μαΐου κλείστε τα στόματα σ’ αυτούς που μας χλευάζουν, φέρνοντας στη Βουλή νέους υποψήφιους με τεχνογνωσία και κατάλληλα προσόντα να αναλάβουν διοικητικές θέσεις υψηλής ευθύνης, επιλέγοντάς τους με βάση τα βιογραφικά και το αποδεδειγμένο έργο τους. Μια τέτοια εξέλιξη, θα βγάλει γρήγορα τη χώρα από την διεθνή οικονομική μέγγενη που μας συνθλίβει, και θα οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη, δίκαια κατανεμημένη στο λαό, διορθώνοντας, όσο είναι δυνατό, τις πρόσφατες αδικίες.

Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στην Α' Αθήνας με την Νέα Δημοκρατία εκτός των άλλων βασίζεται στα εξής: (α) Δεν έχουμε καιρό περισσότερο από 1-2 χρόνια για να επιχειρήσουμε την σωτηρία της χώρας (β) είμαι εξοργισμένος όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες με αυτή την τωρινή κατάσταση, και μάλιστα περισσότερο διότι τα προέβλεψα και τα επεσήμανα στους αδρανούντες υπουργούς χωρίς αποτέλεσμα αλλά επιθυμώ με ρεαλισμό να μετατρέψω την οργή μου σε δημιουργία και προσφορά, (γ) δεν είναι πρακτικά εύκολο ούτε ρεαλιστικό να δημιουργηθεί καινούργιος πολιτικός σχηματισμός όπως ορισμένοι επιθυμούν. Ακόμη και εάν δημιουργηθεί δεν θα υπάρχει χρόνος, για την σωτηρία της χώρας. (δ) γνωριζόμαστε από πολλά χρόνια οικογενειακώς και οικονομολογικώς με τον Πρόεδρο της ΝΔ και τον εμπιστεύομαι (ε) αποδέχθηκε ο κ. Αντώνης Σαμαράς την άμεση υλοποίηση των λύσεων που έχω προτείνει σε πολλούς υπουργούς όλων των κομμάτων τόσα χρόνια. Θα βοηθήσω με ρεαλισμό την χώρα μου και (στ) έχω τόλμη και θάρρος να επιχειρήσω με την βοήθεια των συμπολιτών μου τις απαραίτητες τομές, (ζ) είναι αυτή την εποχή της κρίσης ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία η μόνη ρεαλιστική λύση. (η) Εάν οι πολίτες θέλουν μπορούν να κάνουν με ρεαλισμό την υπέρβαση της πραγματικής ανανέωσης. Μέσα από το παλιό να δημιουργηθεί το νέο αξιοποιώντας τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο. (θ) Οι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν ιδεολογία. Κάτω από την ιδεολογία υπάρχουν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται στην πράξη τον αγώνα των αγνών ιδεαλιστών. Αν ψηφισθούν κατάλληλοι νέοι θα διαμορφωθούν από τα νέα πρόσωπα κατάλληλες και αποτελεσματικές πολιτικές που θα φέρουν την πραγματική ανανέωση. Είναι στο χέρι των πολιτών να τιμωρήσουν αυτούς που πρέπει. (ι) Εάν ψηφισθούν για διαμαρτυρία άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί τότε θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. ι) Οι σωστές προβλέψεις/επισημάνσεις του παρελθόντος (ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, δικές μου) προσφέρουν την απαραίτητη φερεγγυότητα ότι οι προτεινόμενες λύσεις θα είναι αποτελεσματικές για τη χώρα.

Την ώρα της κάλπης, μη λησμονούμε ότι κάθε ψήφος στο μίσος καταλήγει, μέσω ακυβερνησίας, να στηρίζει τις παλιές νοοτροπίες του ψεύτικου λόγου και της διαφθοράς, απομακρύνει την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και το Ευρώ, απειλεί το λαό μας με φτώχεια και δυστυχία, και εγκυμονεί πολιτειακούς και γεωγραφικούς κινδύνους. Από την άλλη η ψήφος σε όσους έχουν τεχνογνωσία δίνει ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου