Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

"Επιχείρηση" ανάκτησης αξιοπιστίας


Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών αυτής της χώρας, καθώς και των αγορών. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι να λάβει μέτρα για να κερδίσει ξανά την αξιοπιστία των πολιτών της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση ούτε επενδύσεις θα γίνουν, ούτε κεφάλαια που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν και επομένως θα είναι δύσκολο το εγχείρημα της επιστροφής στην ανάπτυξη. Σήμερα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτών που έχουν χάσει την πίστη τους απέναντι στη χώρα. Η χώρα τους έχει πληγώσει, τους έχει στερήσει κεφάλαια και τους κρατάει ομήρους σε μία κατάσταση που δεν μπορούν και να θέλουν να συμβάλουν στην οικονομία. Να καταναλώσουν, να επενδύσουν, να δημιουργήσουν.


Η πρώτη κατηγορία είναι οι ομολογιούχοι που επένδυσαν τα χρήματά τους στην πατρίδα. Σε αυτήν την κατηγορία είναι και οι φαρμακευτικές εταιρείες που το κράτος τους χρωστούσε κεφάλαια, έλαβαν ομόλογα μικρότερης αξίας έναντι της οφειλής -κατόπιν συνεννόησης- και τελικά αυτά τα ομόλογα κουρεύτηκαν. Από τη μία δηλαδή είναι οι επενδυτές που στήριξαν τη χώρα τοποθετώντας τις οικονομίες τους σε ελληνικά ομόλογα και από την άλλη επιχειρήσεις που προμήθευαν το κράτος, “κουρεύτηκαν” οι οφειλές αυτές, πήραν ομόλογα αντί μετρητών και στη συνέχεια “κουρεύτηκαν” και τα ομόλογα που έλαβαν. Οι επιχειρήσεις αυτές, χρωστάνε σε τράπεζες, απασχολούν προσωπικό, άρα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, καταβάλουν ΦΠΑ κ.ά. Αν δεν αποζημιωθούν, πολλές θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο επιβαρύνοντας την εξαιρετικά αρνητική κατάσταση της οικονομίας μας.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ασφαλισμένοι στην Ασπίς Πρόνοια, οι οποίοι αν και έχει περάσει πολύς καιρός ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί, ακόμα δεν έχει υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημά τους. Για να μην εκληφθεί ότι το άρθρο κρύβει προεκλογικές σκοπιμότητες θυμίζω κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουν και γράφεται στο site μου και στο φυλλάδιο μου: Έχω δεσμευθεί σε ανύποπτο χρόνο ότι για να γίνει η Ελλάδα Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο και να προσελκυσθούν ασφαλιστικές εργασίες εκεί που τώρα δεν υπάρχουν, πρώτη προτεραιότητα σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικής εταιρίας πρέπει να είναι τα κεφάλαια των ασφαλιζομένων (όπως στο Λουξεμβούργο) αντί τέταρτης που είναι στη χώρα μας. Πρέπει λοιπόν να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες της Ασπίς Πρόνοια και στο site μου υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση με το αντίστοιχο ισοδύναμο.

Η τρίτη κατηγορία είναι οι μέτοχοι της Proton Bank, οι οποίοι σε μία μέρα είδαν την περιουσία τους να γίνεται καπνός και η τράπεζα να χωρίζεται σε “καλή” και “κακή” χωρίς να έχουν ερωτηθεί,  χωρίς να προηγηθεί γενική συνέλευση, χωρίς να κληθούν οι παλιοί μέτοχοι να καλύψουν το άνοιγμα με μετρητά.

Πως λοιπόν αυτοί οι συμπολίτες μας θα επενδύσουν ξανά σε ελληνικά ομόλογα, σε ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες ή σε ελληνικές τράπεζες; Πως μπορούν να εμπιστευτούν ξανά τη χώρα. Πως κάποιοι περιμένουν ότι θα επιστρέψουν κεφάλαια από το εξωτερικό, αν στο εσωτερικό υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Η ζημιά που υπέστησαν οφείλεται και στην αδράνεια, αδιαφορία, ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει και να επιβάλει κυρώσεις πριν “σκάσει” το πρόβλημα. Οφείλει λοιπόν να συμβάλει στην αποζημίωσή τους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δεσμεύτηκε στο Ζάππειο 3 για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ομολογιούχων. Έκανε δεκτή συγκεκριμένη πρότασή μου για αποζημίωση μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων ή επενδυτικών κινήτρων.

Συγκεκριμένα έχω προτείνει τέσσερις λύσεις:

Α) Να υπάρξει φορολογική απαλλαγή για το ποσό της ζημίας. Αυτή η απαλλαγή θα πρέπει να είναι μεταβιβάσιμη και διαπραγματεύσιμη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μάλιστα επειδή δεν είναι μόνο φυσικά πρόσωπα όσοι επλήγησαν, αλλά επαγγελματίες και επιχειρήσεις (π.χ. φαρμακευτικές)   εκτός από φορολογική απαλλαγή θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού υποχρεώσεων με όλα τα δημόσια ταμεία (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ.).

Β) Να λάβουν ομόλογα χωρίς λήξη με επιτόκιο ανάλογο με αυτό που ελάμβαναν πριν γίνει το κούρεμα. Η ημερομηνία λήξης των ομολόγων να καθοριστεί όταν βελτιωθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Γ) Μέσω του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθούν. Φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν να μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Δ) Να λάβουν μετοχές μειοψηφίας επιφανειών από εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και να γίνουν οι εκτάσεις, ανώνυμη εταιρία.

Όποια λύση επιλεγεί θα πρέπει να συμπεριλάβει τους ζημιωθέντες της Ασπίς Πρόνοια, τους μικρομετόχους της Proton Bank και τους ομολογιούχους συνολικά είτε ήταν επενδυτές (φυσικά πρόσωπα) είτε έλαβαν ομόλογα προκειμένου να πληρωθούν στο μέλλον οφειλές που είχε το κράτος προς αυτούς. Έτσι θα ανακτηθεί μέρος της αξιοπιστίας της χώρας και τελικά τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου