Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μπορούμε να πετύχουμε αν ... 13+1 προτάσεις ανάταξης της χώρας


Η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, το Υπουργικό Συμβούλιο και κυρίως ο νέος Υπουργός Οικονομικών που θα σηκώσει στις πλάτες του την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας έχουν πολύ σοβαρό έργο να κάνουν και είναι περισσότερο από προφανές πως δεν χωράει καμία καθυστέρηση. Σύντομα πρέπει να ξεκινήσει η δουλειά και γι’αυτό πρέπει να είναι έτοιμξη η γετική ομάδα που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας .κρίσιμο κατά τη γνώμη μου είναι το θέμα της επιστροφής στην ανάπτυξη, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών με χειροπιαστές αποδείξεις ότι έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε. Υπάρχει ακόμη χρόνος και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να γίνουν μια σειρά από εξαιρετικής σημασίας κινήσεις. Πρέπει να γίνουν κυρίως από το οικονομικό επιτελείο τα ακόλουθα:


1. Υιοθέτηση μέτρων που θα φέρουν ανάπτυξη, χωρίς δημοσιονομικό κόστος και μετατροπή της χώρας σε διεθνές κέντρο υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας (χρηματοοικονομικό, ναυτιλιακό, εμπορικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό, logistics, ιατρικό κτλ.)
2. Τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και περιστολή των δαπανών με επιστημονικά οργανωμένο τρόπο σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και συγκεκριμένα: α) να εξετάσουμε από μηδενικό σημείο κάθε έξοδο του προϋπολογισμού (zero base budgeting) β) Να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αξιοποιώντας την επιστημονική οργάνωση εργασίας. Στόχος μας είναι η κατάργηση δημόσιων εντύπων, διπλών, τριπλών περιττών ελέγχων που επιβαρύνουν χωρίς λόγο το κόστος και δεν χρειάζονται πια λόγω μηχανογράφησης. γ) Να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές διεθνείς αρχές της ελεγκτικής για την πάταξη της διαφθοράς και τον έλεγχο της χρηστής διαχείρισης. δ) Να προχωρήσουμε στη γενική μηχανογράφηση.
3. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία. Είναι γνωστό πως μέσω των ιδιωτικοποιήσεων – αν γίνουν με σωστό τρόπο και αν αξιοποιηθεί περιουσία που σήμερα μένει αναξιοποίητη – γίνονται επενδύσεις, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και αυξάνεται το ΑΕΠ.
4. Άμεση ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της κατάλληλης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
5. Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ όπως έχει συμφωνηθεί με την εθνική συμμετοχή να είναι μόνο 5% η οποία και μπορεί να δοθεί με δόσεις και στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι από τα 14,5 δισ. ευρώ που δικαιούμαστε θα έχουμε εθνική συμμετοχή 700 εκατ. ευρώ σε δόσεις και σε μία προοπτική πολλών ετών. Επίσης να προσεχθεί να υπάρχει προτεραιότητα υψηλής Ελληνικής προστιθέμενης αξίας.
6. Παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και δέσμευση όλων των μεγάλων κομμάτων για την εφαρμογή του. Αυτό θα δείξει στους ξένους επενδυτές ότι δημιουργούμε σταθερό περιβάλλον φορολόγησης και θα ξέρουν με τι φορολογικούς συντελεστές θα φορολογηθούν τα επόμενα χρόνια. Το φορολογικό πρέπει να έχει τέσσερις άξονες: α) ανάπτυξη, β) πάταξη φοροδιαφυγής, γ) απλοποίηση, δ) καταπολέμηση διαφθοράς.
7. Συνεργασία με τους φορείς της αγοράς όπως επιμελητήρια, ΣΕΒ και επιχειρηματικές ενώσεις. Έχουν αξιόλογες πρακτικές προτάσεις που όμως ποτέ δεν έχουν τύχει σοβαρής αξιοποίησης.
8. Δημιουργία επιτροπών σοφών ανά κλάδο, από ανθρώπους δηλαδή που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, και οι οποίοι να επεξεργάζονται ιδέες ανάπτυξης από όλους του πολίτες.
9. Αξιοποίηση και ενεργοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα, ώστε να δουλέψουν ξανά με ζήλο στις ΔΟΥ, στο ΣΔΟΕ, στο ΓΛΚ κ.α. Είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας η βοήθεια των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
10. Απομάκρυνση του συναλλαγματικού κινδύνου από τη χώρα. Πρέπει η νέα κυβέρνηση με νόμο σε απευκταία περίπτωση μετάβασης στην δραχμή να θεωρηθούν οι καταθέσεις σε ευρώ καταθέσεις ξένου συναλλάγματος. Έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα επιστραφούν κεφάλαια στις τράπεζες, για να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.
11. Αποζημίωση των ιδιωτών, φυσικών προσώπων, κατόχων ομολόγων του Δημοσίου και έλεγχος αυτών που θα εισπράττουν τα CDS.
12. Δημιουργία ισχυρής διαπραγματευτικής ομάδας με την Τρόικα από πρόσωπα που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες.
13. Αξιοποίηση της μελέτης της McKinsey που προτείνει ένα νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία, καθώς και τις προδιαγραφές για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης αυτής και πάνω από 100 εξειδικευμένες κλαδικές και οριζόντιες δράσεις που δημιουργούν 120.000 νέες θέσεις εργασίας και αφορούν τόσο στο κράτος όσο και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
14. Διοικητικός καταλογισμός για επιστροφή χρημάτων που ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από το πολιτικό προσωπικό.

Αν γίνουν τα παραπάνω είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε. Θα αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο, θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, θα εισρεύσουν κεφάλαια μέσω επενδύσεων και θα μπει τέλος στο κούρεμα μισθών και συντάξεων. Δεν χρειάζεται η μείωση μισθών προκειμένου να βελτιωθούμε στον τομέα της ανταγωνιστικότητας. Οι μισθοί Βουλγαρίας δεν φέρνουν επενδύσεις. Επενδύσεις θα έρθουν αν παταχθούν η διαφθορά, η γραφειοκρατία, αν πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα λάθη του, αν υπάρξει δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα και αν πάψει να πλανάται πάνω από τη χώρα ο φόβος της δραχμής. Χρόνος υπάρχει, στο χέρι μας είναι να πετύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου